Tujina

FOTO in VIDEO: Puigdemont: Ravnanje španske vlade je poskus ponižanja Katalonije in napad na demokracijo

Madrid/Oviedo, 21. 10. 2017 09.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik katalonske regionalne vlade Puigdemont je ravnanje španske vlade, ki je sklenila suspendirati vlado v Kataloniji, označil za napad na demokracijo. Po njegovih besedah je španska vlada v Kataloniji izvedla državni udar. Na ulicah Barcelone se je zbralo pol milijona zagovornikov neodvisnosti Katalonije, ki so protestirali proti španski vladi.

Španska vlada je na današnji izredni seji v Madridu odločila, da bo suspendirala regionalno vlado in razpustila parlament v Barceloni, v šestih mesecih pa v Kataloniji izvedla regionalne volitve, je po seji sporočil španski premier Mariano Rajoy.

Pojasnil je, da ne bodo ukinili avtonomije Katalonije, temveč samo suspendirali regionalno vlado pod vodstvom Carlesa Puigdemonta. Njene pristojnosti bodo prenesli na osrednjo vlado v Madridu. Puigdemont na regionalnih volitvah ne bo smel nastopiti niti ne bo smel predlagati kandidatov.

Gre za ukrepanje v skladu s 155. členom ustave, po katerem se je vlada odločila poseči, ker katalonska regionalna vlada ob izteku postavljenega ultimata ni privolila v končanje prizadevanj za neodvisnost.

Neimenovana predstavnica španskega ustavnega sodišča je povedala, da je bila spletna stran sodišča tarča kibernetičnega napada. Kdo stoji za njim, za zdaj še ni znano, se je pa zgodil ravno v času, ko se je na družbenih omrežjih med uporabniki, ki jih povezujejo s hekersko skupino Anonymous, razširila kampanja "Osvobodimo Katalonijo".

Kot je po seji, ki je trajala več kot dve uri, dejal Rajoy, je bila uporaba 155. člena ustave neizbežna, čeprav vlada tega ni želela. Pojasnil je, da niso imeli izbire, ker je katalonska vlada delovala enostransko in v nasprotju z zakonodajo, ko je 1. oktobra izvedla referendum o neodvisnosti Katalonije.

Španska ustava iz leta 1978 v 155. členu, ki ga je Madrid tokrat uporabil prvič, vladi dovoljuje sprejetje "nujnih ukrepov", da avtonomno pokrajino prisili v izvrševanje obveznosti. Ukrepe mora potrditi še zgornji dom španskega parlamenta, senat, kjer ima Rajoyeva Ljudska stranka večino. To se bo najverjetneje zgodilo v petek.

Rajoy je dejal, da je namen ukrepov popeljati Katalonijo v nove regionalne volitve, ponovno vzpostaviti pravni red ter se izogniti dodatnemu padanju katalonskega gospodarstva. Po njegovih besedah so namreč podatki o stanju katalonskega gospodarstva zaskrbljujoči, v primeru razglasitve neodvisnosti pa bi to še dodatno oslabelo.

Španska vlada je napovedala regionalne volitve v Kataloniji v šestih mesecih.
Španska vlada je napovedala regionalne volitve v Kataloniji v šestih mesecih. FOTO: AP

Puigdemont: To je napad na demokracijo

Puigdemont je zvečer v televizijskem nagovoru napovedal, da bo sklical sejo katalonskega parlamenta, na kateri bodo govorili o tem, kako odgovoriti na ukrepe vlade v Madridu. Kot je zatrdil, ne bodo sprejeli načrta vlade španskega premierja o ukinitvi katalonske avtonomije.

"Parlament bom pozval, naj se sestane na plenarnem zasedanju, na katerem bomo izvoljeni predstavniki ljudstva, lahko odločali o tem poskusu likvidacije naše vlade in naše demokracije," je dejal.

Po besedah Puigdemonta španska vlada krši načela pravne države, odločitev vlade v Madridu pa je označil za najhujši napad na Katalonijo po koncu Francove diktature.

Katalonski voditelj je govoril v katalonščini, del govora pa je imel tudi v španščini in angleščini. S slednjim se je obrnil na vse Evropejce.

Na ulicah Barcelone skoraj pol milijona ljudi

Medtem pa se je na ulicah Barcelone danes po podatkih policije zbralo 450.000 zagovornikov neodvisnosti Katalonije, ki so protestirali proti španski vladi. "Svoboda, svoboda," so vzklikali protestniki, ko so zahtevali izpustitev voditeljev dveh pomembnih civilnih združenj, ki zagovarjata neodvisnost Katalonije - Jordija Cuixarta iz združenja Omnium Cultural in vodje Katalonske narodne skupščine (ANC) Jordija Sancheza.

Obtožena sta spodbujanja več sto protestnikov k oviranju španske policije. Ta je 1. oktobra skušala preprečiti izvedbo katalonskega referenduma o neodvisnosti, s tem, ko je na nekaterih voliščih zasegla glasovnice in volilne skrinjice.

Številni so protestirali tudi proti današnji odločitvi španske vlade, da bo ukrepala v skladu s 155. členom španske ustave. Med udeleženci protestov so bili tudi številni katalonski politiki, med njimi Puigdemont in madridska županja Ada Colau. Slednja sicer ne sodi med borce za neodvisnost Katalonije, je pa zelo kritična do vlade v Madridu.

Protestov v Barceloni se je udeležil tudi Puigdemont.
Protestov v Barceloni se je udeležil tudi Puigdemont. FOTO: AP

Kaj pravijo ankete?

Glede na ankete večina prebivalcev Katalonije sicer ocenjuje, da referendum ni zadostna pravna podlaga za neodvisnost od Španije. Kot je pokazala javnomnenjska raziskava inštituta FESOP za časnik El Periodico, 55,6 odstotka Kataloncev meni, da katalonska regionalna vlada nima mandata za razglasitev neodvisnosti Katalonije.

68,6 odstotka pa si jih želi nove regionalne volitve, s katerimi bi rešili ustavno krizo med Barcelono in Madridom. Podoben delež, 68,3-odstoten, je naklonjen temu, da bi se namesto razglasitve neodvisnosti začeli pogajati o ustavnih reformah, ki bi Kataloniji zagotovile še večjo avtonomijo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (311)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
22. 10. 2017 16.02
+2
Kaj pa nja ljudje pričakujejo od tega španskega fašizma in EU demokracije , ki je razumljiva samo vrhu z Junkerjem na čelu.
appollyon
23. 10. 2017 10.03
-1
Smesno prav komunisti hocejo razdrti spanijo, s pomocjo islamistov. Smesno da popolnoma enake indijce imajo arabska pomlad v egiptu ki so jo rusi prvi podprli, prav tako so podprli muslimansko bratovscino. Skratka dokler bodo rusi sranje delali po evropi in svetu, in dokler bodo najvecji okupqtorji tujega ozemlja, do takrat ne bo miru.
Juzni
22. 10. 2017 14.43
Katalonija bo postala neodvisna samo,ce bo to volja ZDA in EU. To pa da bodo oni sami nekaj razglasali na to naj pozabijo. A mislite da bi Slovenija postala drzava,ce ne bi bilo to v interesu ZDA in EU? Ce bi te dve velesili takrat rekli ne neodvisni Sloveniji,Hrvaski...bi danes se vedno imeli Jugoslavijo in nam ne bi verjetno nic manjkalo.
Antropozofija
22. 10. 2017 14.06
Vlada Katalonije bi lahko najela svetovalca za osamosvojitve. Npr Noriškega princa, ki bi najverjetneje pomagal...
290ktober
22. 10. 2017 13.36
+3
Še malo pa bodo Španski fašisti ubijali kot v Frankovih časih..EU pa glavo v pesek!
prašek
22. 10. 2017 13.31
+1
Puigdemont bi moral že včeraj razglasiti neodvisnost, samostojnost države Katalonije ! Vsako čakanje pelje samo v pogubo referendumske volje katalonskega ljudstva !
DeBill
22. 10. 2017 14.01
-1
žanje se ko je zrelo, potem je samo še ...
samuray1
22. 10. 2017 13.04
-2
27 let nas isti politični hoštaplerji izkoriščajo na tak način da izigravajo politične klovne...Janša,Pahor,Rupel,Novakova,Oman,Podobniki in vsa ostala svojat politikanska.Če samo analiziramo križarja Peter-leta bo vse kristalno jasno.Sami biserji, dobrotniki in na Jožef Štefan inštitutu patentirani politikanski samodržci kakor Lukašenkov belorus.
prašek
22. 10. 2017 13.27
+2
Kje je tu kakšna beseda o Kataloniji ????
prašek
22. 10. 2017 13.00
+1
» Nightyfly 22.10.2017 11:51:29 5 Vsak naro , pa tudi ce majhen ,mora drugim v svetu jasno povedati in pokazati kaksna je njegova vizija sveta in kako si zamislja svet v katerem zivi ..« ...................... Ne bi se mogel bolj strinjati !
NiVzdevka76
22. 10. 2017 12.53
+3
Milan Kučan - eden redkih, ki je javno podprl katalonce!
prašek
22. 10. 2017 12.59
+2
Majhen mož, pa velik človek !!!!!! Totalno nasprotje Ivana !
klosar.
22. 10. 2017 13.51
-1
Lahko se je opredeliti, ko to nima povratnega vpliva nate. Če bi bil še aktiven politik bi gotovo držal jezik za zobmi in mencal kot vsi ostali.
Uporabnik303528
22. 10. 2017 15.02
+0
Kako oprani možgani ali pa totalno neznanje oz. sprenevedanje...kaj je pa Kučan delal ob osamosvajanju Slovenije, z vsemi močmi si je prizadeval da bi nam JLA pobrala vse orožje...a imate popolnoma oprane možgane, da ste popolnoma izgubili spomin?
Infraping
22. 10. 2017 12.47
-1
Nima me rada, čeprav sem ji večni mož.
Infraping
22. 10. 2017 12.46
-2
Misl, de sn .. možn tut to
Infraping
22. 10. 2017 12.47
-2
samuray1
22. 10. 2017 12.44
+0
Številne vrednote katere nam je podarila secesija se najbolj vidijo skozi expoizijo rasti korupcije,kraj,goljufij,umorov... Zlagana demosracija nam je dala pravico biti ogoljufan iz strani delonakladalcev,prvico do razposajenosti,pravico do enakosti zločincev in nedolžnih žrtev,pravico do preklinjanja v javnosti,tv oddajah,pravico na Bik-Brotherja,,slo ima talent,pravico na botoks ustnice,pravico do vandalizma na javnih površinah,pravico do sprehoda po pločnikih s steklenico piva v roki,pravico do javnih del,pravico do dela za minimalca katerega nikoli ne dobimo in pravico do številnih ostalih zlaganih pravic vse do Denijevih zvezd in alternativne zgodovine.In seveda dobili smo pravico da nedolžne žrtve secesije označujemo kot zločince.Skratka dobili možnost na pravico do pravice,ker SLO demosracija je ena veličastna pravica.
NiVzdevka76
22. 10. 2017 12.46
+0
prašek
22. 10. 2017 12.48
+0
samuray ...... Kakšno vezo ima to z Katalonijo ???? Sem resnično radoveden !
samuray1
22. 10. 2017 13.25
-1
prašek iskreno,Vas kot komentatorja spoštujem in cenim vaše mnenje... to nobene veze nima z Katalonijo, toda enostavno ne prenesem praznoglavih stihoklepcev ki bi radi bili večji Katalonci od avtohtonih Kataloncev.
prašek
22. 10. 2017 13.28
samuray ...... Iskreno, tu, na tem prispevku je govora o samostojni Kataloniji in nič drugega !!!!!!
prašek
22. 10. 2017 12.42
+0
Spoštovani tovariši in tovarišice, želim vam »tih deževen dan«, oziroma dober dan !
prašek
22. 10. 2017 12.44
+1
Katalonija bi morala že nedvoumno razglasiti samostojnost !
prašek
22. 10. 2017 12.45
+0
Nič dvoumljenja, ve se za rezultat referenduma .
prašek
22. 10. 2017 12.46
+0
In ponovno bom uporabil besede Gaj Julija Cezarja : »Alea iacta est« (kocka je padla).
Martin Riggs
22. 10. 2017 12.39
-1
Vrh glave ze mam teh špancev oziroma kataloncev. Ce se mislite odcept se dajte, ce ne pa dajte mir in ne jamrajte. 24 ur bi pa lahko nehal pisat o tem.
klosar.
22. 10. 2017 12.25
+2
V demokraciji svoje dosegajo samo propalice in razne izprijene skupine, nikoli navaden človek. Lahko se slepimo, da demokracije deluje, ampak to je utopija. Velike odločitve bodo vedno pripadale eliti..
NiVzdevka76
22. 10. 2017 12.10
-1
Stari pr>duhi uničujejo mladino. Ostudno!
CIGU MIGU
22. 10. 2017 12.06
-1
kataloncu,ne se prepustiti oživljanju frankizma in sesanju madrida
Nightyfly
22. 10. 2017 11.51
+4
Vsak naro , pa tudi ce majhen ,mora drugim v svetu jasno povedati in pokazati kaksna je njegova vizija sveta in kako si zamislja svet v katerem zivi .. tako mora tudi povedati kaj si misli o svojih sosedih . Ali to pove preko port-parola ,torej prvega ministra ,predsenika ,ali to pove na masovnem shodu je skoraj vseeno .Vazno ,da to jasno in glasno pove . Tiscanje glave v rit je sprenevedanje in je v bistvu hlapcevanje ,da nekdo drug misli in odloca o stvareh . Slovenija ni obstala zaradi brezjajcevstva ampak zaradi pogumnega naroda ,pa tudi bojevitih ,pogumnih posameznikov . Se spomnomo nasih pesnikov in pisateljev ,ki so sukali besede in ne meca ? Te so vcasih mocnejse od orozja . Tudi zato se je slov .narod obdrzal . Se se spomnimo kaj so fasisti pocenjali s slov . ljudmi ?
AlternativeFacts
22. 10. 2017 11.36
+3
Katalonce danes tepe frankovo delo uničevanja vsega kar diši na narod Katalonije, ko je za slabih 40 let prepovedal rabo katalonskega jezika, izražanje katalonske pripadnosti in culture, ter načrtno naseljevanje špancev v Katalonijo...Danes eni kokodakate, da so Katalonci razdeljeni..ne niso, Katalonci so skoraj 100% za odcepitev, proti so tisti ljudje in njih potomci, ki jih je franco navozil v Katalonijo....Najbolj žalostno pa je gledati izjave slovenskih politikov. Kakšna žalost zaveje iz ust ...baje da ustavnega pravnika....žalostno.
medo357
22. 10. 2017 11.25
+5
Kje sta sedaj demokrata, Cmerar in Kharl, vaju je Angelca utišala? Kar pa se tiče Katalonije, bi po mojem morala EU in svet zagotoviti demokratičen in od zunaj nadzorovan referendum, in naj se Katalonci sami odločijo, ali bodo del Španije ali bodo izbrali novo pot.
mobi7
22. 10. 2017 11.27
-1
AlternativeFacts
22. 10. 2017 11.41
+3
Neumnost..Zakaj bi morala EU karkoli zagotavljati? EU mora samo podpreti voljo ljudstva...Španija in Katalonija sta tista, ki se imata za demokratični etniji, torej bi morala posledično zagotavljati izvedbo, ter upoštevati rezultat referendum....Katalonci so to storili, Španci pač ne, ker se sklicuijejo na ustavo, ki je očitno nedemokratična, ali če hočeta bolj po domače, ostanek skrajno desnega francizma....
Nightyfly
22. 10. 2017 11.57
+1
medo ,,,Katalonci so imeli svoj plebiscit ,ki je bil brutalno okrnjen . Toda bil je .In velika vecina ljudi se je odlocila za samostojnost . Ste se vprasal zakkj je Madrid posegel brutalno v to ? Se swpomnite poskusa demonstracij v Ljubljani ,ki jih je Ertl prepovedal ? To so bilé programirane nasilne demonstracije ,kjer bi verjetno tekla kri in povzrocile intervencijo vojske .
dajno
22. 10. 2017 11.20
+2
EU razpada! EU taka kot je bila nikoli več! Prihodnost je v zvezi pokrajin!