Tujina

Španski premier: Zmagali smo na volitvah. In kdor zmaga na volitvah, mora sestaviti novo vlado

Madrid, 21. 12. 2015 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na parlamentarnih volitvah v Španiji je slavila vladajoča konservativna Ljudska stranka, ki pa nima absolutne večine. Premier Mariano Rajoy z oblikovanjem vlade ne bo imel lahke naloge. Novi sili v parlamentu bosta levičarska Podemos in desnosredinska Ciudadanos.

Premier Mariano Rajoy je napovedal oblikovanje nove vlade.
Premier Mariano Rajoy je napovedal oblikovanje nove vlade. FOTO: Reuters

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Španiji je zmagala vladajoča konservativna Ljudska stranka (PP), a nima absolutne večine v parlamentu. Po začasnih izidih je PP osvojila 28,7 odstotka glasov, socialisti (PSOE) 22 odstotkov, Podemos pa 20,7 odstotka. Premier Mariano Rajoy je ponoči že razglasil zmago in napovedal oblikovanje nove vlade. 

"Zmagali smo na volitvah," je po objavi začasnih izidov volitev ponoči poudaril Rajoy. "In kdor zmaga na volitvah, mora tudi sestaviti novo vlado," je nadaljeval. Ob tem ni sporočil, s katero stranko bi PP lahko sestavljala vladno koalicijo.

PP je v 350-članskem parlamentu osvojila 123 sedežev, kar je sicer 63 manj kot na volitvah pred štirimi leti. Tudi socialisti bodo v novem parlamentu imeli 90 poslancev, 20 manj kot doslej. To je njihov najslabši volilni izid v novejši zgodovini.

Novi sili v španskem parlamentu pa bosta levičarska Podemos (Zmoremo) in desnosredinska Ciudadanos (Državljani). Prva bo imela 69 sedežev, druga pa 40. Stranko Ciudadanos je v nedeljo podprlo 13,9 odstotka glasov, kar je manj, kot so napovedovale predvolilne ankete.

Rajoy z oblikovanjem vlade ne bo imel lahke naloge. Zgolj glasovi stranke Ciudadanos namreč njegovi Ljudski stranki ne bodo zadostovali za absolutno večino v parlamentu. Na drugi strani pa tudi socialisti in Podemos ne bodo mogli doseči večine za prevzem vlade. Pomembno vlogo pri sestavi nove vlade bodo tako najverjetneje imele manjše regionalne stranke.

Socialisti in Podemos bi pri oblikovanju vladne koalicije lahko večino v parlamentu dosegli s podporo separatističnih katalonskih strank. 

Vodja socialistov Pedro Sanchez je sicer že izrazil pripravljenost na začetek koalicijskih pogajanj. "Španija želi premik v levo," je poudaril.

Španiji se zato obeta zanimivo obdobje oblikovanja koalicijske vlade, kar bo prvič po koncu Francove diktature leta 1975. Pomembno vlogo pri tem bodo najverjetneje imele manjše regionalne stranke.

Volilna udeležba je bila 73,2-odstotna, kar je precej več kot leta 2011, ko je na volišča prišlo 68,9 odstotka Špancev.

Vodja Podemosa: Začenjamo novo politično obdobje

"Španija ne bo nikoli več enaka, zelo smo veseli," je po objavi začasnih izidov volitev poudaril vodja Podemosa Pablo Iglesias. "V državi začenjamo novo politično obdobje," je 37-letnik dejal pred množico privržencev z vijoličnimi baloni. Volitve so njegovo stranko, ki nasprotuje varčevalnim ukrepom, utrdile kot močno politično silo v državi. Vzpon Podemosa gre med drugim pripisati dejstvu, da so številni Španci zdaj precej revnejši kot so bili pred štirimi leti.

Vodja Podemosa Pablo Iglesias.
Vodja Podemosa Pablo Iglesias. FOTO: Reuters

Stranka trdi, da je v Kataloniji in Baskiji osvojila več glasov kot katera koli druga, v prestolnici Madrid pa je pristala na drugem mestu. "Številni so izgubili zaupanje v tradicionalne stranke," je dejal namestnik vodje Podemosa Inigo Errejon." Sistema dveh strank je konec," je dodal.

Vodja četrtouvrščene stranke Ciudadanos, 36-letni Albert Rivera pa je izpostavil, da volitve označujejo novo obdobje za generacijo rojenih po koncu diktature leta 1975, ki ji pripada tudi sam. "Tisti, ki nismo doživeli prve demokratične tranzicije, bomo izkusili drugo," je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
21. 12. 2015 19.19
+2
tudi slovenci smo veliko bolj zadolženi in revnejši kot smo bili še pred 5,6 leti, poglejte statistiko, je pa španija bila vedno bolj zadolžena in imela več revnih kot slovenija !
SAF1
21. 12. 2015 10.34
+1
Ne če je v Španiji kot v Sloveniji, če kdo nov pride takoj mu vsi obrnejo hrbet, ker so pijavke že na vrhu in ne sprejmejo nikogar drugega.
mccm
21. 12. 2015 09.52
+3
no....v Sloveniji se je zgodilo, da zmagovalec volitev ni sestavljal vlade,
zvit kot presta
21. 12. 2015 08.15
+1
Kako lepi prazniki. Doma zavrnjen nesmiseln zakon, po Evropi na volitvah zmagujejo konzervativci.
Bofur
21. 12. 2015 14.44
+1
Vlade pa bodo sestavili socialisti. Zelo lepo.