Tujina

Španija naj bi že v kratkem prosila za pomoč

New York/Madrid, 08. 06. 2012 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi krize v bančnem sistemu, recesije in visokega javnega dolga je Španija dobila za kar tri stopnje nižjo boniteto. Samo za reševanje bančnega sektorja bi lahko potrebovala do sto milijard evrov, za pomoč pa naj bi EU prosila že v kratkem.

Firch znižuje ocene bank
Firch znižuje ocene bank FOTO: Reuters

Bonitetna agencija Fitch je zaradi recesije, krize bančnega sistema in visokega javnega dolga Španiji znižala bonitetno oceno za kar tri stopnje. Ocenila je, da bo za dokapitalizacijo svojih bank potrebovala 60 milijard evrov, če pa bi se zgodil scenarij, oblikovan na podlagi irskih izkušenj, pa bi lahko banke potrebovale do 100 milijard evrov.

Fitch meni, da bo Španija letos ostala v recesiji, prav tako pa naj bi se ta nadaljevala tudi prihodnje leto. Pred najnovejšo oceno je sicer Fitch napovedoval, da bo špansko gospodarstvo leta 2013 nekoliko okrevalo.

Tako je Fitch Španiji z A znižal oceno na BBB. Ob tem so v hiši opozorili, da bo španski javni dolg leta 2015 dosegel 95 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). Dodali so še, da bo Španija najverjetneje ostala v recesiji celo letošnje in tudi prihodnje leto.

Po navedbah Fitcha je Španija zaradi svoje visoke zadolženosti v tujini posebej občutljiva na širjenje krize iz Grčije. Dodali so, da bo imela država zaradi finančnih težav probleme pri odločnih posegih, vezanih na prestrukturiranje bančnega sektorja.

Znižanje ocene se sicer že odraža tudi na evropskih borzah. Cene delnice evropskih podjetij namreč padajo, hkrati pa je zdrsnila tudi vrednost evra, ki je pod 1,25 dolarja.

DAX je v Frankfurtu 1,15 odstotka pod izhodiščem pri 6073,69 točke, FTSE 100 pa v Londonu izgublja 0,98 odstotka in je pri 5394,59 točke. Indeks CAC 40 se giblje pri vrednosti 3025,70 odstotka, kar pomeni 1,48-odstotno znižanje v primerjavi s torkovo zaključno vrednostjo.

Španski premier Mariano Rajoy
Španski premier Mariano Rajoy FOTO: Reuters

Pred dokapitalizacijo bodo počakali na študije

Španski premier Mariano Rajoy včeraj prvič ni vztrajal, da ne potrebujejo tuje pomoči. Doslej je namreč izključeval vsako možnost, da država reševanja bank, ki jih tarejo slaba, predvsem s pokom nepremičninskega balona povezana posojila, ne bo izpeljala sama. Kot je pojasnil, zdaj čaka na rezultate študije Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki bodo pripravljeni prihodnji teden, in dveh neodvisnih revizij, ki bodo pokazali na vsoto, potrebno za dokapitalizacijo bank. Šele nato bo vlada ocenila, kaj potrebuje bančni sektor. "Sprejeli bomo tisto odločitev, ki bo najboljša za splošne interese Špancev," je napovedal Rajoy.

Po drugi strani pa so neimenovani diplomatski viri v EU sporočili, da bo Španija že konec tega tedna Evropsko unijo prosila za finančno pomoč. Prošnjo naj bi izrazili v soboto popoldne, ko naj bi tudi sklicali sestanek finančnih ministrov članic evroobmočja. Predstavnica španske vlade je sicer dejala, da ni seznanjena o vložitvi prošnje za pomoč. Hkrati je ponovila včerajšnjo Rajoyevo izjavo, da bo treba počakati na revizije, ki jih opravljajo omenjene institucije.

Kovanci
Kovanci FOTO: Thinkstock

Juncker: Pomoč bo Španija dobila

Šef evrske skupine Jean-Claude Juncker je napovedal, da se bodo evropske partnerice odzvale na morebitno prošnjo Španije na pomoč pri dokapitalizaciji bank. "Prezgodaj je, da bi špekulirali o številkah. A če bo Španija potrebovala pomoč, jo bo dobila," je poudaril. Vprašanju, ali bi bila v tem primeru sredstva nakazana španskemu skladu za sanacijo bank FROB ali španski vladi, se je izognil. Odgovoril je namreč le, da gre za pravno vprašanje. Juncker je sklenil z besedami, da smo v resnično stresnem času oz. da gremo skozi ključne tedne za evroobmočje in EU.

Tudi nemška vlada je komentar govoric zavrnila. "Moj komentar je, da nimamo komentarja," je dejal tiskovni predstavnik nemške vlade. Nemška kanclerka Angela Merkel pa je pozneje poudarila še, da Nemčija nikakor ne bo izvajala pritiska nad Španijo. "Stvar posamezne države je, da se obrne na nas; to se zaenkrat še ni zgodilo," je pojasnila. Sicer pa je znova izpostavila že znano stališče Nemčije: "Če bo Španija zaprosila za pomoč, so za to na evropski ravni na voljo ustrezni instrumenti."

Na slovenskem finančnem ministrstvu so povedali, da so jih iz komisije uradno obvestili, da Španija ni zaprosila za pomoč. O telekonferenci evroskupine pa nimajo nobenih informacij.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milena Poto?nik
09. 06. 2012 07.10
Kam to vse pelje v rasul EU....
alko82
09. 06. 2012 04.09
Nikol več nebo tako kot je blo, jaz gledam na vsak cent kam ga vtaknem, tko bo tud z drugim folkom.
vzhod
09. 06. 2012 02.18
Naši predniki so imeli zmožnost samooskrbe, vsak zase je lahko poskrbel za svoje preživetje. Menjava predmetov oz. barantanje je bila prva oblika trgovanja, ki je temeljila na pridelkih. Da bi se prihranil čas, so se ljudje začeli zbirati na vnaprej določenih mestih za trgovanje. Tako so nastale tržnice, kjer je bilo na enem mestu mogoče dobiti različne vrste blaga v zamenjavo. Sumerska skupnost je bila agrarna ekonomija. Iz tega obdobja izvirajo prvi dokazi o kovanem denarju (bakreni novci imenovani ’shekel’) – 3200 pr. n. št. Templji so takrat služili kot skladišča za pridelke. Bili so javne institucije, ki so opravljale dobrodelne funkcije (pomagale sirotam, vdovam, starejšim). Bile so avtonomne, financirale pa so se dajanjem svoje zemlje v najem ter z obrestmi za svoja posojila. Kmet je lahko dobil določeno količino pridelka vnaprej, če ga je ob naslednji žetvi vrnil nazaj skupaj z nekaj dodatne količine. Tako so bili templji prav za prav nekakšna centralna banka (izdajali so tudi kovance kot dokaz za vložek pridelka žitaric). Kar so zaslužili, se je tako ali drugače vrnilo nazaj v skupnost.
HooplaToopla
09. 06. 2012 00.02
+3
Mogoče bi bilo pa pametno poskusiti na ameriški način. Gospodarstvo zagnati z dobro staro vojno. Če bi recimo EU napovedala vojno Turčiji, bi se v Grčijo steklo ogromno sredstev namenjenih vojnim aktivnostim. Grčija bi si finančno kmalu dovolj opomogla, da bi lahko s Turčijo podpisali premirje. Takoj zatem bi lahko odprli novo fronto in napadli Maroko, kar bi oživilo Špansko ekonomijo. Mi bi pa lahko mogoče vmes usekali po Hrvatih. Seveda bi bilo potrebno priložnost izkoristiti še preden se tudi Hrvaška vključi v EU.
skydrol7
08. 06. 2012 23.35
+1
pristajalna pista za EU se vedno bolj krajsa in kmalu ne vec dovolj za pristat,to so besede kanadskega premierja Harperja,ki pravi da se Europa in njen bancni system obnasata kot "pijan mornar , brez kake meje za zapravljanje !!!
HooplaToopla
08. 06. 2012 23.35
+5
Če cele države v Evropi kar naenkrat ne zmorejo več brez pomoči, je to jasen znak, da nekaj grdo ne štima. Pa ne na tak način, kot nas hočejo prepričati evropski oblastniki. Učiteljica zgodovina kaže, da bo v doglednem času pričelo pokati. Vprašanje je le ali jim bo uspelo prepričati siromake, da se bodo pobijali med sabo, ali pa bo prišlo do podobne čistke, kot v Rusiji po oktobrski revoluciji. Ko je razjarjeno ljudstvo brez kontrole množično pobijalo kulake. Torej vse, ki so bili vsaj videti bolje situirani. Ne glede na to, kako so prišli do bogastva. Kill them all! je bil moto vsega. Zato res ne štekam tehle naših tajkunov. Takih in drugačnih. Ali se res ne zavedajo, da so naravne tarče? S celo žlahto vred.
alterego
08. 06. 2012 23.05
+1
vlagatelji na finančnih trgih zahtevajo več! Pahor je rekel, da se spozna na to, pa ga niste hoteli poslušat, evo... on je dal Grčiji, Janša bo dal pa Špancem, denar bo seveda končal v nemških bankah, a ne frau Merkel?
sejvam
08. 06. 2012 21.50
+6
TOKRAT NE DAMO NITI CENTA!! ljudje ne bit take ovce, za to ma da je referendum(ni škoda denarja proti stotinam miljonom vrženih stran).. dost nam je tega!!
bobocat
08. 06. 2012 21.49
+4
EU propada vsem na očeh. Jugoslavija ni bila nikoli v tako hudi krizi kot je danes Evropa. Dve urni dokumentarec kako so uničili Yugoslavijo, Weight of Chains toplo priporočam. Elita je že davno ugotovila da se narode uničuje bolj uspešno ekonomsko, kot pa z brutalno silo.
sikorsky
08. 06. 2012 21.29
+2
Jast ne vem če bom zdržal med vojno ,ki baje prihaja v Evropo brez interneta in 24 kur,..Kako vas bom vse analitike tukaj gori pogrešal,..
yarrick
08. 06. 2012 23.34
ti le poskrbi zase, za druge se pa ne sekiraj :P
jamajaka
08. 06. 2012 19.54
nižajte najšibkejšim v socjalnem transferiju pomoč grčiji ki jih slo ne bo vidla uravnotežit državo ne pa razmetavat z denarjem
olyca
08. 06. 2012 18.02
+7
Evropa gre po malem v maloro, eni so se na račun te opevane evrope obogatili, največ je pa tistih ki so na robu preživetja. Stokrat vam hvala dragi politiki, kova Kučan, JJ, Drnovšek in njihovi ritolizniki. Nebo dolgo ko boste prvi na vrsti....................................
Mr.JanHara
08. 06. 2012 21.26
+1
dej ti tisk00 malo bolj genau puvej, da se prau cajt zrinemo naprej al pa zrikvercamo s fronte, tako, gledajući neprijatelju u oči zbog zvaravanja!
Faust
08. 06. 2012 18.01
+3
Združene države Evrope, prihajamo.
yarrick
08. 06. 2012 18.11
+5
Na žalost res.Čeprav, če bi narod po evropi vedel kaj bo to prineslo s sabo, tega verjetno NEBI podprli.Seveda pa je najlažja rešitev da se narod prepriča v NUJNO ZDRUŽITEV: ustvari se problem( s strani finančn elite seveda), ko je kriza dovolj velika pa je pripravljen narod sprejeti vse kar ponudijo od vrh, če jim le to pomaga priti iz krize oz vojne.Seveda pa ne povedo, da je rešitev(v večini primerov) podana tako da bo na dolgi rok naredila ljudem ŠE VEČ škode kot pa kriza oz vojna...
terran
08. 06. 2012 17.49
+2
Kdaj bomo pa mi zaprosili za ene 50 miljard... pa naj še nam odpišejo ene 15 miljard pufa tko nekak k grkom.. prbližno....a bomo vsem posojal (izposojeni denar od tujih bank za tuje banke).... in si nabijal dodatne miljarde minusa z poroštvi dokler ne bomo točno tam kjer so danes grki......pol pa .....adios muchacos.....
yarrick
08. 06. 2012 18.13
+3
50 miljard? pri letnem BDP-ju pod 10 miljard? sanjaj...Sploh pa smo mi POGREŠLJIVI, dočim španija in italija nista...saj veš vojna zahteva svoje žrtve, in male države bodo to najprej občutile.
yarrick
08. 06. 2012 17.03
+4
kje so sedaj tisti, ki so zagovarjali reševanje grčije po vsej sili, ker bomo le tako ZAUSTAVILI širjenje propadanja gospodarstva in financ? Kje so sedaj tisti, ki so me proglasili za "norega" , ko sem dejal, da bo Španija potrebovala evropsko pomoč? pa za grčijo je bilo rečeno 100 miljard, v realnosti 200+ in še 50 in več Procentni odpis dolgov.Bo pri španiji isto? ker če bo, bo ESM sklad prazen do konca leta...
KisloZelje333
08. 06. 2012 15.58
+11
Od plače mi je ostalo 100€, nevem a jih nakažem v španijo al bi jih raje kar v vatikan nakazal, alpa k rothschildom, oni potrebujejo in nikoli nimajo dovolj. Saj bi nakazal španskemu ljudstvu, ampak če so bilderbergi dejali, da jih žalosti dejstvo, da imamo še vedno vsi preveč denarja, ker ljudje lahko pridejo protestirat, tam kjer se 1x letno dobijo...bi bilo res najbolje da denar namenim kar njim.
yarrick
08. 06. 2012 17.09
+1
vsakemu pol, pa bosta oba hvaležna.Še bolj pa bosta hvaležni obe "organizaciji", če VSI tako naredimo...YEAH RIGHT ! NOT !
Savrus
08. 06. 2012 17.12
+2
nakaži meni.. meni je sam 30€ ostalo, bi pa rabu tko do 17, 18.. :))
mobius
08. 06. 2012 15.48
+4
Čudno za šport pa imajo še vedno denar, vsi njihovi klubi bi morali že davno končat svojo zgodbo.
HomerRuler
08. 06. 2012 15.09
+4
se pravi tako, Grciji smo ''posojali'' in ni pomagalo, zdele bomo pa naredili enako napako ?
Be-Head-Ed
08. 06. 2012 14.12
+15
In potem leta 2013 vstopi še Hrvaška , še ena "velesila", ki bo potrebovala pomoč. Še prej pa bomo Špance reševali, ker smo bomo vzeli NAŠIM upokojencem, nosečnicam, otrokom v vrtcih in šolah, študentom, revnim... Pred Španijo bomo dokapitalizirali NLB, ker je treba regresa izplačat NAJKASNEJE z julijsko plačo. ZJANŠAL SE NAM BOM
matic cad
08. 06. 2012 14.46
+15
To jesen in zimo se bomo klali na ulicah za hrano
yarrick
08. 06. 2012 17.05
+2
to jesen bom poskrbel, da bo krompir na varnem, ter da bo perimeter zavarovan pred nezaželenimi gosti...
slabasodnica
08. 06. 2012 13.43
+10
dajmo še mi čimprej zaprosit, da ne bo prej zmanjkalo