Tujina

'Španija napovedala vojno'

Madrid, 06. 10. 2007 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
7

Z aretacijo vodilnih članov baskovske stranke Batasuna nam je Madrid napovedal vojno, trdi Eta.

Aretacija tiskovnega predstavnika Batasune
Aretacija tiskovnega predstavnika Batasune FOTO: Reuters
Špansko notranje ministrstvo je v petek sporočilo, da so v četrtek, ko je vodstvo prepovedane Batasune v mestu Segura imelo sestanek, aretirali 23 ljudi. Operacija potrjuje trdno politiko španske vlade proti Eti, odkar je ta oborožena skupina junija razglasila konec 15-mesečnega premirja.

Vodilni član prepovedanega političnega krila baskovske separatistične organizacije Eta, Batasuna, je četrtkovo aretacijo vodstva stranke označil za "vojno napoved" madridske vlade. Najvišji predstavnik Batasune, ki je še na prostosti, Pernando Barrena, je še dejal, da je vlada pod vodstvom Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera z aretacijo "zaloputnila vrata" baskovskemu gibanju za neodvisnost. "Nasilje nas ne bo odvrnilo od boja za samostojnost," je na novinarski konferenci v pristaniškem mestu San Sebastian na severu Španije v spremstvu kakih 80 privržencev zatrdil Barrena.

Baski protestirajo

V skoraj štiri desetletja dolgem boju za neodvisnost Baskije je Eta ubila 819 ljudi. Tako Eta kot Batasuna pa sta na seznamu terorističnih organizacij EU in ZDA.

V petek zvečer se je več sto baskovskih separatistov podalo na ulice v španski Baskiji in protestiralo proti aretaciji skoraj celotnega vodstva Batasune. Največje demonstracije so bile v Bilbau, finančnem in kulturnem središču Baskije, kjer se je pohoda skozi mesto udeležilo tisoč ljudi.

Okoli sedemsto protestnikov se je zbralo na pohodih v San Sebastianu in Vitorii. "Res je, da nas je prizadelo, da se počutimo onesposobljene in jezne zaradi tolikšne krivice, muk in aretacij. A znova so v zmoti, kot so v zmoti že več let, ker mislijo, da bodo te ljudi spravili na kolena, a to jim ne bo uspelo, ne z lepa in ne z grda," je ob koncu pohoda v Bilbau dejal dolgoletni aktivist Batasune Tasio Erkiza.

Požigi zaradi aretacije

Po aretaciji iz Baskije poročajo o manjših nasilnih incidentih. Skupina zamaskiranih moških je danes iz pošte v kraju Lezo nagnala uslužbence, prostor polila z bencinom in ga zažgala. V drugem kraju je policija preprečila požig avtobusa, več molotovk pa so vrgli na poslopja sodišč in občinske stavbe.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brankob@avtomatika.com
07. 10. 2007 06.59
A ni mela Eta ene enote tu v Kamniku ?
user491
07. 10. 2007 06.48
minnaema, nism neizobražen, ampak preveč snobovoski post je to. KR NEKI, piš da te bo folk razumeu. Če pa hočeš morit, pa pjt v parlament pa tm pij možgane folku.
victoriosus
06. 10. 2007 22.16
Joj, popzdravnik, fašisti ne obstajajo več, to ti sam Tito govori iz groba. V Španiji je vladal PP in to je to. Minnaema, res lep šop učenih besed (popravek: eKSplicitno). Kar se tiče Baskije je stvar zelo enostavna: Baski, tako kot Katalonci, so soroden narod, ampak ne isti kot ostali Španci (zgodovina...), in zato bi imeli svojo državo. Rahla podobnost z Jugoslavijo, le da tam ni bilo ne komunizma ter da je separatizem utemeljen z narodnostne plati. Razlika med Baskijo in Katalonijo pa je le v načinu, kako do tega priti; baski so pač bolj bojeviti. Call it terorizem ali karkoli...
minnaema@yahoo.com
06. 10. 2007 19.50
konfuzije nastajajo običajno KO NI egalitarnih načel in ko ostajajo ekvivalence le v deklerativnosti je hudo. V esplicitnih primerih sekundarno zmaguje le modrost,atudi te NI dovolj,ker ni zadostne koherence med pogajalci....ej kam vse to pelje v obččajnosti najbolj ta kratko potegne nedolžni narod-NE bodi ga takšnih stvari. & lp
popzdravnik@email.si
06. 10. 2007 19.20
"V petek zvečer se je več sto baskovskih separatistov podalo na ulice v španski Baskiji in protestiralo proti aretaciji skoraj celotnega vodstva Batasune". Prej bi verjel da so španci fašisti, ki so omejil in zastrli vse pravice nekemu narodu. Ker pa imajo itak vse medije pokrite so pa to preložil na baske, da so separatisti! Zakaj že, ker protestirajo uni pa zapirajo brez osnove. To se je dogajal samo v fašizmu, kar je pa do nedavnega še obstajalo v španiji.
ninja.subversion
06. 10. 2007 18.31
odvisno iz katere strani gledas oz na cigavi strani si ;) za ene so teroristi, za druge borci za svobodo
Nauders
06. 10. 2007 18.21
a mi lohk kdo pove kaj je to ETA ?