Tujina

Španija bo dobila 30 milijard evrov

Bruselj, 10. 07. 2012 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Prvo pošiljko pomoči za dokapitalizacijo svojih bank bo Španija dobila do konca meseca. Evroskupina pa je Španiji tudi podaljšala rok za odpravo javnofinančnega primanjkljaja za eno leto.

Španski minister za gospodarstvo (levo) in šef evroskupine Jean-Claude Juncker
Španski minister za gospodarstvo (levo) in šef evroskupine Jean-Claude Juncker FOTO: Reuters

Finančni ministri držav v evroobmočju so po devetih urah pogovorov v Bruslju dosegli politični dogovor o osnutku programa pomoči za Španijo, ki bo dokončno potrjen 20. julija. Prvih 30 milijard evrov pomoči za dokapitalizacijo svojih bank bodo Španci tako dobili do konca meseca.

Politični dogovor o memorandumu o soglasju, programu pomoči, predvideva, da bo pomoč zagotovljena iz začasnega reševalnega sklada EFSF, dokler ne bo začel delovati stalni mehanizem ESM. Poleg tega je evroskupina na še enem maratonskem zasedanju podprla podaljšanje roka za odpravo javnofinančnega primanjkljaja Španije za eno leto, na leto 2014. Ob tem je državo opozorila, da ta cilj mora uresničiti.

Šef evroskupine Jean-Claude Juncker je povedal, da bo naslednja evroskupina 20. julija in nato še ena septembra. Septembra naj bi bila tudi končana pogajanja o programu pomoči za Ciper.

Poleg tega namerava Evropska komisija v začetku septembra predstaviti predloge za vzpostavitev enotnega nadzornega mehanizma za banke, ki je pogoj za neposredno dokapitalizacijo bank iz ESM. Predlogi naj bi bili obravnavani kot nujna zadeva do konca leta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mimic
10. 07. 2012 18.08
ne dam niti centa.
Explainator
10. 07. 2012 10.38
+3
čakte španci, samo da otrokom v vrtcih klime odmontiramo in prodamo...prosimo vas vsaj za 1 teden časa, da uspemo to narediti upam da ne bomo zaradi tega, ker vam ne nakažemo že ta teden, dobili še kakšne sankcije..drugače bomo morali še upokojencem vzeti športni dodatek
roaddogg
10. 07. 2012 10.32
+1
Za koliko tednov bo zadostovalo tehle 30 miljardic? Aja, vidim da so spet rešili krizo.. tokrat pa res dokončno :))))
saintjozef
10. 07. 2012 09.39
+1
Kljub vsemu Inkovskemu zlatu?
Shisui
10. 07. 2012 10.21
Etienko
10. 07. 2012 09.04
+4
Jaz bi mel pa 2 milijardi samo...nekje 80% slovencev bi dobilo vsak po milijon,nekateri tega niso vredni,drugi so si nakradli pa ne rabijo,Strojanovi pa ostali podobni proti katerim sicer nimam osebno nič pa imajo tak vse zastonj kot da so zadnji polarni medvedi,pa tudi ne rabijo...potem ne bi imeli več socialnih problemov,vsak bi plačal davek z lahkoto,oz. bi ga moral po novem,drugače ode milijon ali kaj mu je še pač ostalo od njega,če se ne bi znal iti s tem pa potem naj životari,državna blagajna bi v glavnem morala dobiti svojo,vsem politikom ki so kakorkoli vplivneje sodelovali v teh zafuranih 21 letih pa bi doživljensko prepovedal kakršno koli javno dejavnost,niti v upravnem odboru ribiškega društva ne bi mogli biti,državo pa bi vodili pravično izvoljeni in najsposobnejši ljudje ali ekipe...osebno bi si tudi izplačal milijon,ostalo pa bi da v skladl za šport,vsakemu po ambicijah in potrebi nekaj,še kaj bi ostalo pa na 10 različnih bank,razen na NLB ne,pa obresti štemplal katere bi spet financiral v športne objekte in promocijo slovenije! Vsi bi delali malo ker jim zaradi milijona ne bi blo treba garati do smrti,vendar bi bilo to opravljeno z ljubeznijo do dela,torej kvalitetno,ljudje bi bili srečni in imeli čas za družino...paše marsikaj dobrega bi se dalo narediti... A nebi bilo to lepo??? Samo 2 milijardi mi naj dajo....pa mi to zafuramo z našimi politiki kdaj češ,brez problema....
mimic
10. 07. 2012 18.11
Bolha31
10. 07. 2012 08.07
+10
Eto pa smo dočakali. Spet bomo reševali druge medtem, ko sami tonemo. Pa pravi gospod JJ, da ni denarja, da moramo varčevati, da varčevalni ukrepi morajo biti. Nam jemljejo, da se lahko prilizujejo EU, da lahko rešujejo tuje banke, tuji kapital, svoje ljudstvo bo pa ta vlada uničila. Pol pa še verjamite pravljicam, da je recesija, da Slovenija nima denarja in tako naprej. To je vse umetno ustvarjeno, da si lahko nekdo na naš račun napolni žepe, pol bodo pa spakirali pa šli mi pa bomo životarili...
T_one
10. 07. 2012 12.35
HooplaToopla
10. 07. 2012 07.52
+7
Evo. Mi bi pa potrebovali piškave 3 milijarde, da rešimo NLB in s tem celo državo. Nam bodo pa menda ja stisnili ta drobiž. Ko smo sicer tako v redu ljudje, Slovenci.
Mugabee
10. 07. 2012 10.52
Papež vas ma rad, ne pozabite! Pa tud Rode......vas ma rad (malo manj...)