Tujina

Španci praznijo banke, Katalonci vlado prosijo za pomoč

Madrid, 28. 08. 2012 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
6

Več kot jasno je, da Španci ne zaupajo več v bančni sistem, saj se je višina bančnih depozitov samo v juliju zmanjšala za pet odstotkov. Kataloniji pa je julija zaradi ostrega krčenja proračunskih sredstev zmanjkalo sredstev za financiranje bolnišnic in domov za ostarele.

Konec julija letos so depoziti zasebnega sektorja v španskih bankah padli s 1.583 milijard evrov na 1.509 milijard evrov. Zaradi recesije in nestabilnih razmer v državi so Španci začeli množično dvigovati svoje prihranke.

Prihrankov je vedno manj, zaradi negotovosti pa še tiste, ki jih imajo, Španci raje dvignejo z bank.
Prihrankov je vedno manj, zaradi negotovosti pa še tiste, ki jih imajo, Španci raje dvignejo z bank. FOTO: Reuters
Medtem so podatki iz grških bank nekoliko bolj vzpodbudni. Dvigovanje privarčevanih prihrankov se je po julijskih parlamentarnih volitvah ustavilo, saj so politiki uspeli državljane nekoliko pomiriti.

Španija se z največjimi težavami spopada v bančnem sektorju, ki se je v težavah znašel po poku nepremičninskega balona leta 2008. Države z evrom so Madridu za dokapitalizacijo bank obljubile do 100 milijard evrov pomoči. Kljub temu vse več analitikov ocenjuje, da bo Španija evroobmočje zaprosila tudi za pomoč v obliki kupovanja državnih obveznic s strani EFSF in stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM).

Katalonija v likvidnostnih težavah

Španska močno zadolžena regija Katalonija je napovedala, da bo osrednjo vlado zaprosila za pet milijard evrov pomoči. Sredstva naj bi prišla iz likvidnostnega sklada, ki ga je Madrid oblikoval ravno z namenom pomoči problematičnim regijam. Kataloniji je julija zaradi ostrega krčenja proračunskih sredstev zmanjkalo sredstev za financiranje bolnišnic, domov za ostarele in drugih družbenih storitev. 

Španski likvidnostni sklad je težak 18 milijard evrov. Da bosta zaprosili za njegova sredstva, sta poleg Katalonije doslej napovedali še Valencia in Murcia.
Španski likvidnostni sklad je težak 18 milijard evrov. Da bosta zaprosili za njegova sredstva, sta poleg Katalonije doslej napovedali še Valencia in Murcia. FOTO: Reuters

"Vlada se je odločila, da zaprosi za sredstva likvidnostnega sklada," je danes napovedal tiskovni predstavnik katalonske vlade Francesc Homs. Pri tem pa je poudaril, da gospodarsko močna regija, odgovorna za četrtino španskega bruto domačega proizvoda (BDP), v zameno ni pripravljena sprejeti političnih pogojev.

Prav visoka zadolženost 17 španskih regij je razlog za zaskrbljenost trgov, da bo Španija na koncu prisiljena zaprositi za splošno pomoč območja evra. Doslej so članice območja Madridu obljubile do 100 milijard evrov za sanacijo bančnega sistema.

Španski premier Mariano Rajoy je že potrdil, da bo osrednja španska vlada pomagala regiji, "kot pomaga preostalim". "Tudi regije so Španija, zato si španska vlada nad njimi ne bo umila rok," je poudaril.

Katalonija, ki leži na severovzhodu države, njeno glavno mesto pa je Barcelona, je zadolžena v višini 40 milijard evrov. Letos jo čaka še kar nekaj poplačil vlagateljev, zaradi česar bi se lahko brez pomoči znašla v hudih težavah. Za celotno leto 2012 zapadli dolg znaša 13,5 milijarde evrov, Katalonijo pa čaka še plačilo 5,8 milijarde evrov.

Španski likvidnostni sklad je težak 18 milijard evrov. Da bosta zaprosili za njegova sredstva, sta poleg Katalonije doslej napovedali še Valencia in Murcia.

Španija do denarja po nižjih obrestnih merah

Španija se je danes zadolžila z izdajo trimesečnih in šestmesečnih zakladnih menic. Obrestna mera pri prvih je upadla na 0,946 odstotka, potem ko je v zadnji podobni izdaji julija znašala 2,434 odstotka. Šestmesečne menice je Madrid izdal ob zahtevani donosnosti 2,026 odstotka, potem ko je nazadnje moral privoliti v 3,691-odstotno obrestno mero.

Španci so obupani, mnogi so zaradi revščine ostali na ulicah.
Španci so obupani, mnogi so zaradi revščine ostali na ulicah. FOTO: Reuters

Povpraševanje po obeh vrstah dolžniških papirjev je bilo močno, doseglo je več kot dvakratno vrednost ponudbe.

Španci zašli v recesijo že konec leta 2011

V drugem letošnjem četrtletju se je recesija v Španiji še poglobila, podatki pa so pokazali tudi, da se je začela že v letu 2011. V drugem letošnjem četrtletju se je obseg španskega bruto domačega proizvoda (BDP) skrčil za 0,4 odstotka, potem ko se je v prvem trimesečju za 0,3 odstotka. Na letni ravni se je špansko gospodarstvo v drugem četrtletju skrčilo za 1,3 odstotka, kar je občutno več od 0,6 odstotka v prvih treh mesecih letos.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kunar
29. 08. 2012 17.43
Kak te katalonija, če je katalonija steber španske industrije in gospodarstva!?
yarrick
28. 08. 2012 23.13
+3
Najprej katalonija, kamlu še ostale dežele ...Bomo videli, kaj bo reklo nemško ustavno sodišče 12 semptembra...lahko se zgodi, da še letos izpadejo iz EMU Grčija, španija in (skoraj neverjetno) italija.Pol pa verjemite, dase bodo bank runi potegnili po celi evropi in potem še drugje po zahodnem svetu.
tali?ni tom
28. 08. 2012 21.49
+13
in kje je pol point demokracije in tržnega kapitalizma če je glavnina folka na cesti par bogatih kot hurov ?? al socializem tipa Jugoslavija kjer je bla glavnina ne bogatih fizično vsaj kler pa so -smo imeli skoraj vse in par mal bolj bogatih ter skoraj nič revnih ??? mislim da smo leta 91 stopili v blato ki ga je skidal janez ! bedno ne ! ajmo minusi ker resnica boli !
modrix
28. 08. 2012 17.13
+1
lorenzo pa bogat da nima kam z € :)
saturnative
28. 08. 2012 16.00
+0
Saj katalonci sploh ne prispevajo v državno blagajno. Pravzaprav katalonci pobirajo še ekstra davek, ki ostane v kataloniji in ne gre v državno blagajno. Oni so zaprosili za pomoč EU mimo države. Španci jih imajo že poln kufer...
Kunar
29. 08. 2012 17.45
Ne žal ni tako...tukaj je tista stara finta kot je bila v YU...Vsem pokrajinam denar požira Madrid enako kot je pri nas to delal Beograd. Če je Katalonija steber španskega gospodarstva.