Tujina

Španci pozivajo Evropejce na ulice

Valencija, 17. 06. 2011 18.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Španiji se pripravljajo na proteste, ki bodo potekali po celotni državi. Pozivajo, naj se jim pridruži celotna Evropa. Protesti naj bodo mirni, poudarjajo.

Eva Carvajal s podporniki in člani organizacije, ki opozarja na povečano število prisilnih izselitev.
Eva Carvajal s podporniki in člani organizacije, ki opozarja na povečano število prisilnih izselitev. FOTO: Reuters
Državo je gospodarska kriza močno prizadela, brezposelnost presega 21 odstotkov in je najvišja v EU, med mladimi do 25 let pa jih je brez dela celo 44 odstotkov.

Eva Carvajal je mati dveh mladoletnih otrok in trenutno brezposelna. Živi v španskem mestu Valencia, ker pa že osem mesecev ne more plačati obrokov stanovanjskega kredita, ji je grozila izselitev. Sodišče je v primeru Carvajalove odločilo, da morajo pristojni izselitev preložiti.

Gre za le en primer nasilnih izselitev ljudi, ki v tretjem največjem španskem mestu ne morejo več plačevati kreditov. V Valencii naj bi po neuradnih podatkih vsak dan potekalo okoli 70 izselitev, ljudje pa se združujejo v skupine in protestirajo zoper tovrstne ukrepe.

Španski policisti v Barceloni pretepajo zbrane ljudi. Fotografija je nastala 15. junija.
Španski policisti v Barceloni pretepajo zbrane ljudi. Fotografija je nastala 15. junija. FOTO: Reuters

V Španiji med ljudmi še naprej vre. V nedeljo, 19. junija, bodo potekali protesti po celi državi, a Španci ne ostajajo le pri tem – pozivajo prebivalce celotne Evrope, naj se v nedeljo odpravijo na ulice in zahtevajo "resnično demokracijo". Španska revolucija močno odmeva tudi drugod. Protestniki v Grčiji jih podpirajo, oglašajo se tudi aktivisti iz Francije, Nemčije, Italije ...

Democracia Real YA, "Resnična demokracija zdaj." Aktivni so tudi na Facebooku in Twitterju.
Democracia Real YA, "Resnična demokracija zdaj." Aktivni so tudi na Facebooku in Twitterju. FOTO: Reuters
Španski aktivisti so se poimenovali tudi Indignados (ogorčeni). Ime sprejemajo tudi druga gibanja po Evropi.

Španski aktivisti Democracia Real YA (Resnična demokracija zdaj!) pravijo,da nismo blago v rokah bankirjev in politikov. Evropejce pozivajo na mirne proteste, naj se uprejo "evro paktu, ki znova napada demokracijo". "Evropski voditelji znova podpirajo politiko zavajanja javnosti v korist velikih finančnih korporacij, namesto da bi branili državljane," pišejo v svojih izjavah aktivisti. Pravijo, da se evropski voditelji odločajo za zaščito evra, pri tem pa tiste, ki njihovih ukazov ne morejo izpolniti, kaznujejo. Navajajo primere Grčije, Portugalske in Irske.

Transparent v Madridu
Transparent v Madridu FOTO: Reuters
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bereal
19. 06. 2011 10.23
vsaka čast špancem...!!! pahor tebe to tudi čaka...to kaj jočeš sedaj zarad referndumov še nič ni.
upornik007
18. 06. 2011 19.53
protestni naj bodo mirni ja kaj za vraga pa bodo dosegli z mirnimi protesti popolnoma nic! elita bo se naprej kradla za kaj vec treba izvedet totalno vojno in nasilno obracunovat z lopovi tako pac je drgac ne bo nic!
sannja5
18. 06. 2011 11.31
Stran danes je pa veliko boljša kot včeraj. Glede teh štajkov, saj to štrajkajo že leta, samo spomnim se Grčije, pa kaj se je spremenilo? Čisto nič! Bankirji in tajkuni ter politiki se še naprej mastijo, raja špara. Dokler ne bo presežena kritična točka, ko bodo ljudje podivjali in začeli nasilno obračunavat z pokvarjeno elito, ne bo čisto nič. Tisti, ki nekaznovano krade se ne bo spremenil samo zaradi protestov, saj ni nor.
vetrolov
18. 06. 2011 09.55
tudi našim lopovskim podganam se slabo piše ! kako pa kaj rezultat računskega sodišča o npu ! katarina ga je že dobila. a slede popravki !??
rexi09
18. 06. 2011 09.24
Vazn da majo barco pa real k zagonta vsak po 500 mio evrov na let, ljudje pa stradajo na ulicah. Neki ne stima tuki
big brother
18. 06. 2011 09.06
Vsi se jim bodo samo Slovenci ne, ker jih je premalo, več je slovenskih državljanov, ki so imeli takšne ali drugačne koristi od tega načina vladanja, tudi to, da so v neomejenem številu v Sloveniji.
novaroza
18. 06. 2011 09.04
admin, a sem ti stopila na žulj? V mojem komentarju ni bilo žaljivk in neresnic. Zakaj brišeš dejstva, v katerih živimo. Naj te spomnim, tudi ti živiš v tem. Zamisli se. Demokracija kot jo imamo je žaljivka za vse normalne in resnicoljubne ljudi. In če politiki nekaj obljubijo, naj to tudi naredijo. Če ne morejo, naj zato odgovarjajo.
Slo.pogreb
18. 06. 2011 09.04
Libra7718.06.2011, 08:194 Mi hlapci pa protestiramo iz naslonjača... Ja zal mislim da dalje od tega ne bomo prisli , mislim da bi v Slo poimenovali nas upor , " fotel- revolucija"
novaroza
18. 06. 2011 09.01
hm, :-), lahko naredimo akcijo: Z NASLONJAČEM PRED PARLAMENT. Se bomo počutili kot doma.
haaaahahahaha
18. 06. 2011 08.42
Skupaj se uprimo Rothschild Zionistom .
Libra77
18. 06. 2011 08.19
Mi hlapci pa protestiramo iz naslonjača...
1984-
18. 06. 2011 08.17
Le vkup, le vkup uboga gmajna!
tsdafsdfsfgjhtz
18. 06. 2011 08.10
Neumno bi bilo govoriti da je s sedanjim sistamomvse uredu, in da vodilni niso delali napak, tako kotvsi mi. Točno je treba določiti kaj ja in kaj ne. Namesto da udrihate po folku.....pejte raje lovit kriminalce ki pred parlamentom prodajajo travo itd....
Frane Šajn
18. 06. 2011 08.01
SLOVENCE STA PRIPELJAL SEM KJER SMO SEDAJ FOUŠIJA IN SEVEDA SLEPA PA ZELO KRATKA PAMET!
Alex 96
18. 06. 2011 07.52
Tole nima veze z demokracijo, ampak s pohlepom tistih, ki so demokracijo izkoristili v svoje grde namene.
Frane Šajn
18. 06. 2011 07.51
SOVENCE NE ZRENE IZ ZAPEČKA SAM POZIV SAMEGA PAPEŽA V RIMU, KAJTI TE HLAPČEVSKE ŽVERCE SE TAKO TRUDIJO UGAJATI GOSPODI , DA SO PRIPRAVLJENI KAKŠNO LETO DELAT CELO ZASTONJ IN ZRAVEN KIMATI KAKO JE TO PRAV IN LEPO! PA SE USERI, ČE MOREŠ GENOM JE GENOM!!!!
lincoln2
18. 06. 2011 07.40
Ko tole berem in gledam slike, se lahko le nasmehnem. Nevem, kaj vsi jokcate, saj ste hotli vsi imeti demokracijo. Ko jo imate, vam pa ni prav.
žiga099
18. 06. 2011 07.39
+1
sami lopovi povsod-NAROD PA TRPI-MOJA PODPORA ŠPANCEM...
Raztezje
18. 06. 2011 06.13
+1
Kadar sodišča koga pri nas diskriminatorno deložirajo, prej sploh ne preverjajo lastništva, ne vpisov v Zemljiško knjigo ter upravičenosti do terjatev upnika, niti žrtvam ne nudijo nobenega konkretnega pravnega varstva. Dovolj je, da kak državni ali občinski birokrat to zahteva, navadno na željo oligarhije, sodišča pa slepo ubogajo gospodarje, ker da smo neka pravna država, kakrkoli bi že to po njihovem pomenilo. Na žrtev državnega nasilja pošljejo sodnega izvršitelja, ki mu pomaga čreda najbolj zanikrnih delavčkov ali kmetov brez zemlje, zraven jih spremlja še trop policajev, ki branijo le pravice bogatejšega in močnejšega v postopku, očitnih krivic pa sploh ne vidijo. Da je mera polna, nad takšnimi "deložacijami" običajno bedijo še ubogljivi Centri za socilano delo in celo naša Varuhinja človekovih pravic, ki pazi, da se takšno nasilje nad nemočnim človekom neovirano izvaja ter potem še opozarja državne organe, da lahko naknadno popravljajo številne napake v postopkih, kot jim ustreza. To je čista resnica, mediji o tem navadno ne smejo poročati, sicer pa javnost še prepričujejo, da ne gre za neslutene krivice ampak bolj za kake izbrisane, ki naj bi le izkoriščali našo prepošteno državo in da moramo pri tem vsi kolektivno sodelovati ter prevzeti skupno krivdo za morebitne posledice, če se žrtev le uspe pritožiti na kakšno Evropsko sodišče. Vidite, takšna je Fašistična republika Slovenija v resnici, pa pri nas nikomur še na pamet ne pade, da bi šli zaradi tega na ulice. Dokler se ne bo zgodilo vam ali vašim najbližjim, ampak takrat boste ostali sami in vam seveda nihče ne bo vejel...
unpoli
18. 06. 2011 05.54
kdo in kje so se prvi domislili Demokracijo.....Grčija kdo je šel prvi v bankrot....Grčija men je vse jasno...vsi gremo po stopinjah....Grčije