Tujina

Somišljenike zabaval s pikrim humorjem, liberalce spravljal v obup

New York, 14. 02. 2016 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Umrl je konservativni vrhovni sodnik ZDA Antonin Scalia. Obama ga je označil za enega najbolj vplivnih vrhovnih sodnikov v zgodovini in napovedal, da bo izpolnil svojo ustavno dolžnost in imenoval njegovega naslednika. A to bo v predvolilnem času vse prej kot lahka naloga.

Antonin Scalia
Antonin Scalia FOTO: AP

Umrl je 79-letni konservativni vrhovni sodnik ZDA Antonin Scalia. Novico je potrdil teksaški guverner Greg Abbott. Umrl naj bi v noči s petka na soboto med spanjem na ranču v Teksasu, kjer je s prijatelji lovil prepelice. Iskanje njegovega naslednika bo v predvolilnem času zelo pestro.

Vzrok smrti še ni znan. Našli so ga mrtvega v sobi, ko zjutraj ni prišel na zajtrk. "Scalia je bil božji človek, patriot in neomajni branitelj ustave tako, kot je bila napisana. Bil je trdna skala, ki je odvračala poskuse odstopanja od in potvarjanja ustave," je sporočil Abbott. Na novico o smrti so se kasneje odzvali številni politiki, pravniki in drugi po ZDA, med njimi predsednik ZDA Barack Obama.

Obama je v kratki televizijski izjavi Američanom pokojnika označil za enega najbolj vplivnih vrhovnih sodnikov v zgodovini. Označil ga je za veliko pravniško osebnost in velikega ljubitelja opere ter lova. Obama je napovedal, da bo izpolnil svojo ustavno dolžnost in bo imenoval njegovega naslednika. "To je večje od katerekoli stranke, ker gre za našo demokracijo in sodišče," je dejal Obama.

Somišljenike zabaval s pikrim humorjem, liberalce pa spravljal v obup

Scalio je imenoval predsednik Ronald Reagan leta 1986. Prvi Američan italijanskega porekla na vrhovnem sodišču se je z leti izkazal za enega najbolj konservativnih vrhovnih sodnikov v ameriški zgodovini, ki je somišljenike razveseljeval s svojimi mnenji in pikrim humorjem, liberalne Američane pa spravljal v obup.

Sicer ne vse, saj so imeli tudi nasprotniki radi njegov smisel za humor. Dobra prijatelja sta bila z liberalno kolegico Ruth Bader Ginsburg, s katero sta skupaj obiskovala opero in v Washingtonu sta veljala za "čuden par". Drugo liberalno sodnico Eleno Kagan pa je Scalia, ki je imel s soprogo Maureen kar devet otrok, navduševal za lov.

Scalia velja za tako imenovanega "ustavnega originalista", kar pomeni, da je zagovarjal dobesedno interpretacijo ustave glede na to kaj so besede pomenile takrat, ko so jih pisci ustave dali na papir. Liberalni pravni strokovnjaki zato menijo, da bi Scalia potemtakem verjetno še vedno zagovarjal sužnje-lastništvo.

Scalia je odločno zagovarjal pravico do orožja in smrtno kazen tudi za mladoletne in duševne bolnike, pri čemer je prišel navzkriž s svojo katoliško cerkvijo. S cerkvijo pa je bil na isti valovni dolžini glede nasprotovanja homoseksualcem in splavu.

Bil je oster zasliševalec odvetnikov, ki so zagovarjali primere pred vrhovnim sodiščem, rad pa se je šalil, da ga imajo radi odvetniki kriminalcev, saj se je ponavadi postavil za pravico obtožencev v odnosu do policije in tožilstva.

Obama je napovedal, da bo izpolnil svojo ustavno dolžnost in bo imenoval njegovega naslednika.
Obama je napovedal, da bo izpolnil svojo ustavno dolžnost in bo imenoval njegovega naslednika. FOTO: AP

Iskanje njegovega naslednika bo zahtevno

Vrhovno sodišče ZDA ima devet sodnikov in sodnic, s Scalio pa je bila sestava večinoma konservativna. Sodišče je sedaj razdeljeno na štiri liberalne in tri konservativne sodnike in sodnice, pri čemer Anthony Kennedy občasno s svojimi mnenji prestopa iz konservativcev med liberalce.

Vrhovno sodišče ZDA ima nalogo interpretacije zakonov in njegova vloga je ključna pri številnih zelo pomembnih vprašanjih, kot je pravica do splava, orožja, pravic homoseksualcev, vloge denarja v politiki in podobno. V primeru, da je sodišče razdeljeno na štiri proti štiri, bo veljala odločitev prizivnega sodišča s katerega je vprašanje prišlo na vrhovno sodišče.

Sodnike imenuje predsednik ZDA, potrdijo pa se v senatu. Trenutni predsednik ZDA je demokrat Barack Obama, ki bo v senatu z republikansko večino zaradi velike pomembnosti položaja in občutljivega ravnotežja sodišča sedaj izjemno težko našel sprejemljivega naslednika ali naslednico Scalii. Še posebej zaradi tega, ker se mu izteka zadnje leto drugega mandata.

Vodja senatne večine Mitch McConnell iz Kentuckyja je Obami nemudoma sporočil naj niti ne poskuša imenovati naslednika, ker mu ga senat ne bo potrdil. Demokrati seveda pravijo, da to ne gre. Vodja manjšine v senatu Harry Reid iz Nevade je sporočil, da sodišče ne more biti leto dni brez enega od svojih članov.

Smrt Scalie je vdrla v predsedniško tekmo ZDA na velika vrata. Obe stranki si želita prepira okrog pokojnikovega naslednika, ker s tem podžigata svojo volilno bazo. Ena od predsednikovih pristojnosti, ki ima velike posledice za ameriško družbo, je prav gotovo pravica imenovanja vrhovnih sodnikov.

Republikanski predsedniški kandidati so uvodne minute svojega soočenja v Južni Karolini sinoči porabili za izraze občudovanja Scalie in pozive senatnim republikancem naj Obami preprečijo imenovanje naslednika. Strah konservativcev je razumljiv, saj bi liberalni naslednik na vrhovnem sodišču spremenil smer zgodovine.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fredy Meserati
14. 02. 2016 10.49
+5
"Scalia je odločno zagovarjal pravico do orožja in smrtno kazen tudi za mladoletne in duševne bolnike, pri čemer je prišel navzkriž s svojo katoliško cerkvijo. S cerkvijo pa je bil na isti valovni dolžini glede nasprotovanja homoseksualcem in splavu." Vidite, zato je pa ljudem všeč Trump s "politično NEkorektnostjo"... Namesto, da bi lepo rekli, da je bil sodnik en fanatik, ga Obama poveličuje v zvezde...
Sputnik
14. 02. 2016 10.01
+3
kaj ima to z nami da je končalo na slovenski strani??? nimam pojma ampak bom rekel samo to - VELIK ČLOVEK. pač v stilu 24ur. nimamo pojma za koga se gre ampak je zvezda in pomembnež.
proofreader
14. 02. 2016 09.44
+4
Pri nas je podobno. Celo sodbo proti Janši so vrnili v ponovno odločanje, čeprav je bilo vse kristalno jasno.
Kollerik
14. 02. 2016 13.31
+1
felix59 drugič
14. 02. 2016 08.54
+3
O kakšnem takem človeku lahko v Sloveniji samo sanjamo, saj je pri nas nemogoče najti človeka , ki bi spoštoval ustavo , sploh nemogoče ga je pa najti na Šubičevi, saj se splošno ve , da so tam sami lopovi in nespoštljive barabe , ki delajo predvsem na principu samo za svojo rit. Prav take navade imajo tudi v stavbi nasproti tega kurnika, samo da je tam še slabše.
Vig1
14. 02. 2016 09.34
+8
Felix, ne vem če si prebral do konca. Tega sodnika so imeli najraje ravno kriminalci. Ker se je držal zakona, kot pijanec plota, je marsikateri kriminalec prišel skozi mnogo bolje, kot bi pri normalnem sodniku. Odvetniki kriminalcev so pri njem z lahkoto izkoristili katerokoli luknjo v zakonu. Enako je pri naših sodnikih.
felix59 drugič
14. 02. 2016 10.25
+2
Morda imaš res prav, ne odstopam pa od dejstva , da na Šubičevi sedijo ritonje, nasproti v NLB barabe in lopovi !!