Tujina

Hrvati v šoku, tekle so solze

Zagreb, 15. 04. 2011 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.R./T.Še./STA
Komentarji
175

Hrvati kar ne morejo verjeti obsodbi generalov Gotovine in Markača. Začudena je tudi Kosorjeva, ki napoveduje pritožbo, hrvaški časopis pa celo piše, da je bil obsojen pokojni predsednik Tuđman.

Na Trgu bana Jelačića se je v času branja razsodbe zbralo okoli 1500 ljudi.
Na Trgu bana Jelačića se je v času branja razsodbe zbralo okoli 1500 ljudi. FOTO: Reuters

Odločitev haaškega sodišča o primeru Anteja Gotovine, Ivana Čermaka in Mladena Markača so vojni veterani spremljali na Trgu bana Jelačića v središču Zagreba. Na osrednjem trgu hrvaške prestolnice so velike zaslone postavili pripadniki združenja Stop pregonu hrvaških veteranov. Ob izreku kazni Gotovini so na trgu odmevali glasni žvižgi, kletvice, prazni pogledi in nejevera. Ljudje so bili po poročanju hrvaških medijev v šoku, nekateri pa so celo zajokali.

Za Hrvaško odločitev ni sprejemljiva

Odzvala se je tudi premierka Jadranka Kosor, ki je dejala, da taka odločitev za Hrvaško ni sprejemljiva in da pričakuje pritožbeni postopek. "Storili bomo vse, da bo taka odločitev na drugostopenjskem sodišču izničena. Ponosni smo na vse naše zmage in na vse, ki so prispevali, da je Hrvaška danes svobodna država," je povedala. Državljanom se je zahvalila, da "tudi v teh trenutkih ohranjajo dostojanstvo". Pokazali bomo enotnost in izkazali vero v našo prihodnost.

Josipović: Hrvaška bo spoštovala svoje heroje

Hrvaški predsednik Ivo Josipović pa je nad razsodbo haaškega sodišča osupel. Josipović je v izjavi v svojem uradu dejal, da je "tudi sam osupel" nad razsodbo, ki predstavlja "resen politični in pravni akt", ker vključuje tudi hrvaški državni in vojaški vrh v času operacije Nevihta. Poudaril je, da združeno zločinsko dejanje ne obstaja in da današnja odločitev ne postavlja pod vprašaj legitimnosti in legalnosti hrvaškega boja za neodvisnost v vojni, vključno z Nevihto.

Spremljanje izreka razsodbe za hrvaške generale - 2
Spremljanje izreka razsodbe za hrvaške generale - 2 FOTO: Reuters

Odločitev haaškega sodišča ne pomeni, da so vsi, ki so sodelovali v vojni, tudi zločinci, Hrvaška bo spoštovala svoje heroje, je dejal Josipović. Dodal je, da je tudi hrvaška stran zagrešila vojne zločine, da pa je Hrvaška pravna država, ki spoštuje mednarodni pravni red in tudi vodi postopke za vojne zločine na svojih sodiščih.

"Za nas bo ne glede na razsodbo domovinska vojna vedno pravična in obrambna vojna, v kateri smo obranili našo svobodo in demokracijo pred agresijo in zločinsko politiko Slobodana Miloševića," je izjavil Josipović. Pričakuje, da bodo po pritožbah uspeli izpodbiti trditve tožilstva, posebej tiste, ki temeljijo na političnih in zgodovinskih ocenah.

Politična razsodba domovinski vojni

Predsednik hrvaškega sabora Luka Bebić je ocenil, da je današnja haaška odločitev politična razsodba domovinski vojni in legitimnim osvobodilnim operacijam hrvaške vojske, ki ni upoštevala argumentov obrambe generalov, temveč zgolj tožilstva. Izpostavil je, da Gotovina in Markač nista zločinca.

"Če je za nekatere odgovoren tudi Franjo Tuđman, sem pripravljen odgovarjati tudi sam," je dejal Bebić. Dodal je, da je v času Nevihte prihajalo do posamičnih zločinov, ni pa šlo za organizirano delovanje.

Tudi opozicijski SDP ne priznava inkriminacije

Predsednik opozicijske SDP Zoran Milanović je v saboru dejal, da socialdemokrati ne priznavajo inkriminacije združenega zločinskega dejanja. Obenem je poudaril, da hrvaška generala ne bi bila kaznovana, če bi Hrvaška po Nevihti delovala kot pravna država in kaznovala vojne zločine.

"Če bi Hrvaška takrat delovala kot država, generalom ne bi bilo treba plačati dolgov drugih. Zdaj pa jih plačujejo," je dejal Milanović.

"Haag je obsodil predsednika Tuđmana"

Komentator hrvaškega časopisa Jutarnji list Davor Butković je na spletni strani zapisal, da v razlagi tričlanskega sodnega senata, ki jo je predsednik senata Alphonso Orie prebral pred izrekom razsodbe, niso obsojeni omenjeni generali, temveč pokojni hrvaški predsednik Franjo Tuđman. Razlaga namreč temelji na zločinskem podvigu, ki ga je Tuđman, tako je dejal Orie, izvedel skupaj s svojimi najožjimi sodelavci. "Haaško sodišče je ugotovilo, da je Tuđman z načrtovanjem Nevihte poleg vojaške osvoboditve Krajine v bistvu načrtoval in izvršil pregon Srbov iz tega dela Hrvaške, z namenom, da bi tja naselil Hrvate. Tako je Franjo Tuđman simbolično obsojen za etnično čiščenje, generala Gotovina in Markač pa sta v resnici obsojena zaradi uresničevanja Tuđmanovega načrta in ukaza o deportaciji Srbov z okupiranih območij," je zapisal komentator.

Ta tudi dodaja, da je razlaga sodišča zvenela precej huje, kot je bilo pričakovati. Po njegovem mnenju bi lahko dele razlage o čezmernem granatiranju nekaterih mest v pritožbenem postopku zlahka ovrgli. Avtor še ugotavlja, da bo v primeru, da pritožbeno sodišče sprejme tezo o namernem in načrtovanem pregonu Srbov, tudi Tuđman vsaj v dokumentih haaškega sodišča označen kot načrtovalec množičnega pregona Srbov. "Zato je nesmiselno govoriti, da je haaška obsodba generaloma Gotovini in Markaču hkrati tudi sodba Hrvaški," je zapisal avtor članka v hrvaškem časopisu.

Spremljanje izreka razsodbe za hrvaške generale - 3
Spremljanje izreka razsodbe za hrvaške generale - 3 FOTO: Reuters

Na koncu Butković ugotavlja, da bi bila odločitev v Haagu zagotovo drugačna, če bi hrvaška sodišča obsodila storilce zločinov nad Srbi, "ki so se nedvomno zgodili in niso bili osamljeni".

Ostre besede tudi na Trgu bana Jelačića

"Nikoli nisem mislil, da bom prisostvoval porazu Hrvaške,"  pa je na Trgu bana Jelačiča dejal Ivan Vekić, notranji minister v času vojne. ''Prišel sem, ker mislim isto kot vi. Prvi sem v saboru dejal srbskim zastopnikom, naj nam ne grozijo.'' Potem je Vekić začel daljši govor o hrvaški zgodovini, ki ga je začel s preseljevanjem narodov, končal pa z Ivico Kostelićem.

Nekateri govorniki, ki so nastopili na govorniškem odru, so napovedali boj proti tistim, ki so Hrvaško pripeljali v tak položaj. "Pozivamo vas, da nam sledite, ne želimo narediti nobene napačne poteze. Hrvaško bomo vrnili Hrvatom. Tako ne bo več šlo," so govorili, zbrani pa so zapeli "V boj, v boj". Na trgu pojejo in predvajajo tudi Thompsonove nacionalistične pesmi.

Eden izmed veteranov osamosvojitvene vojne Renato Šelj je odločitev Haaga pospremil z besedami, da ta izraža nesposobnost hrvaških oblasti. "To je začetek revizije osamosvojitvene vojne in nove hrvaške zgodovine," je še dejal.

Že od zgodnjih jutranjih ur je veliko policistov tudi na Markovem trgu v Zagrebu. Na trgu je namreč prepovedano zborovanje, protestniki, ki so pred dobrim mesecem zahtevali odstop vlade, pa so se takrat poskušali zbrati prav na tem trgu, saj stoji pred vladno palačo.

Spremljanje izreka razsodbe za hrvaške generale - 4
Spremljanje izreka razsodbe za hrvaške generale - 4 FOTO: Reuters

Iz obupa se je porezal s steklom

Eden od privržencev generala Gotovine v Zadru pa je razočaranje nad razsodbo izrazil tako, da je razbil eno od izložb v mestu in se začel rezati z razbitim steklom, poroča Juranji list.

Samopoškodoval se je po obrazu, rokah in trebuhu, nemudoma pa je pristopilo več ljudi in ga prepričevalo, naj tega ne počne. Policisti so ga nato obvladali in ga posedli na pločnik, dokler niso prispeli reševalci in ga odpeljali v bolnišnico.

Protestni shod tudi jutri

Sicer se je približno 1500 bivših pripadnikov policijskih in vojaških enot v četrtek udeležilo mirnega shoda v podporo trem generalom, ki so ga sklenili z mašo za generale v Haagu in vse veterane domovinske vojne v zagrebški stolnici.

Jutri se bodo prav tako na Trgu bana Jelačiča zbrali hrvaški veterani. Željko Sačić, eden izmed organizatorjev tega shoda, je povedal, da pričakujejo "eksplozijo nezadovoljstva", in zagotovil, da se bodo trudili, da bi shod kljub vsemu potekal mirno.

Gotovina proti zbiranju v Zagrebu

Soborec in poročna priča Anteja Gotovine Željko Dilber je danes dopoldne ob prihodu na sodišče dejal, da Gotovina ne podpira današnjega in jutrišnjega shoda v Zagrebu. "Če bi tak shod lahko kakor koli vplival na razsodbo, bi ga jaz prvi podprl. A to je ribarjenje v kalnem, priložnost za osebno promocijo posameznikov, tudi Sačića in ne samo njega. Cilj tega zborovanja ni Ante, prav tako ne razsodba, temveč so to politični cilji posameznikov," je povedal Dilber.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (175)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

edix66
16. 04. 2011 23.37
ZARKO60 prav maš LP
vonbos
16. 04. 2011 12.33
kdo prav da smo se slovenčki boril ,sam pil smo ga pa skrival se v zakloniščih
njoka
16. 04. 2011 12.32
RSK 16.04.2011, 07:46 0 J83 bolj slabo si videl.1991 so jih požgali srbijanci,da boš vedel.Takrat se je začela vojna na Hrvaško in ne 1995.Takrat je Hrvaška osvobodila svoje od četniške Kaj boš rekel da ko so srbi zažgali kakšno vas na hrvaškem potem se je začela vojna na hrvaškem ???? potem bolj slabo poznaš situacijo ti povem iz prve roke zakaj je padel vukovar.Zato ker so tuđmanove sile vse povprek hrvaške mučili srbsko prebivalstvo iz služb so jih metali zdravniško oskrbo jim niso nudili na ulicah so jim grozili dosti so jih posilili in ubili in normalno da bojo generali ukrepali takrat je arkan poslal samo 3 snajperiste in 17 novembra so vkorakali 19 je bilo konec je padel vukovar takrat gotovine ni bilo da bi vas branil pojavil se je šele 95 ko ni bilo v kninu nobenega ki bi lahko branilmesto bili so samo stari ljudje.ampak use je prodano use se je okoli denarja vrtelo Ha, tapravi se oglaša! Joj kaj dela ta mitomanija iz vas! Da si v tistem obdobju bil še otrok je več kot očitno! Kdaj so se pričeli incidenti v Vukovarju? Po tragediji v Borovem selu (2.5.1991),kjer je bilo v zasedi teroristov, ubitih 12 hrvaških policistov!!! Nič prej! Kaj pa dogodki ki so se zgodili že pred prihodom Tuđmana na oblast in spremembe ustave?! Memorandum SANU, mitingi(hujskanje k orožju), enostranska sprememba in kršenje zvezne ustave, to je vse se dogajalo pred Tuđmanom, če še ne veš! Kaj pa "balvan revolucija"(avgust 1990), prvi strelski obračuni(okolica Benkovca-november 1990) in ostale sabotaže!? Medtem ko pa se je ta famozna ustava, ki naj bi bila povod za vojno, zgodila šele konec decembra 1990!!! In ko že opevaš "osvobajanje" Vukovarja 1991, kako se je že glasila tista znana pesmica, ki jo je imel cel svet priložnost slišati? Nekaj takega" !? Take ponavadi prepevajo osvoboditelji? Ma te prosim, jaz si jih ne želim! Saj tisti, ki smo takrat bili dovolj stari in spremljali potek dogodkov vemo dobro kako in kaj je potekalo! Ne more nas nihče dandanes prepričevati v nasprotno, zaradi lastnih interesov!!!
Tajana Cazin
16. 04. 2011 08.37
Da je itko od Vas, koji pljujete tu po nasim generalima, doživio i preživio samo jedan dan,samo jednu noć pod uzbunama,pod granatama,nikad nebi ovako nesto pisali. Ovo je najveća sramota ikada.Po njihovoj presudi nasi roditelji,rođaci,prijatelji,ujaci....svi su oni dio zločinačke organizacije. E pa znate šta....ja sam dijete,nećakinja,unuka i susjeda od "kriminalaca" koji su u tome sudjelovali i ponosna sam na to. Samo Vam ne zelim da ikada doživite tako nesto. Da vasa prva ljubav iz škole pogine dok ga mama vodi u školu, da najbolji prijatelj ostane bez oca i majke, da vam nekog bliskog zatoče u logoru i ubiju. Da vlasite roditelje ne vidite cijeli rat...... .....ipak je najlakše pričati i suditi o nečemu čega nikada nisi bio dio...jel da????
korintos1
16. 04. 2011 08.08
-1
Jan Perutka Ko je Gotovina v Kninu civile, smo mi Slovenci bili že dolgo priznana država. Slovenijo smo osvobodili Slovenci, ne pa generali.
Andrejček
16. 04. 2011 07.46
J83 bolj slabo si videl.1991 so jih požgali srbijanci,da boš vedel.Takrat se je začela vojna na Hrvaško in ne 1995.Takrat je Hrvaška osvobodila svoje od četniške Kaj boš rekel da ko so srbi zažgali kakšno vas na hrvaškem potem se je začela vojna na hrvaškem ???? potem bolj slabo poznaš situacijo ti povem iz prve roke zakaj je padel vukovar.Zato ker so tuđmanove sile vse povprek hrvaške mučili srbsko prebivalstvo iz služb so jih metali zdravniško oskrbo jim niso nudili na ulicah so jim grozili dosti so jih posilili in ubili in normalno da bojo generali ukrepali takrat je arkan poslal samo 3 snajperiste in 17 novembra so vkorakali 19 je bilo konec je padel vukovar takrat gotovine ni bilo da bi vas branil pojavil se je šele 95 ko ni bilo v kninu nobenega ki bi lahko branilmesto bili so samo stari ljudje.ampak use je prodano use se je okoli denarja vrtelo
kr--en
16. 04. 2011 07.09
Hudo je, ko ti kdo nastavi ogledalo.
KlubPravilnoPretepenihŽena
15. 04. 2011 23.39
juzni pa hrvati niso extremisti ko ti, ne hranijo se z konzervami iz JNA zaloge nimajo sovraznikov na ambasadi a srbi nejokajo ker so jim tako imenovani heroji naredili svetovno sramoto
upornik18
15. 04. 2011 21.53
ZAGREB DO TOKIAAAAAA
Dusaaa
15. 04. 2011 20.24
čemu pa protislovenska gesla?
J83
15. 04. 2011 20.20
petdan bolj slabo si videl.1991 so jih požgali srbijanci,da boš vedel.Takrat se je začela vojna na Hrvaško in ne 1995.Takrat je Hrvaška osvobodila svoje od četniške
petdan
15. 04. 2011 19.43
Leto po končani operaciji "Oluja", se, se peljal z vlakom iz Zagreba v Split in bil zelo žalosten, ko sem videl, da je bila skoraj vsaka tretja hiša požgana. V pogovoru s starejšim gospodom sem izvedel, da so v požganih hišah živeli prebivalci srbske nacionalnosti. Zato ne vem zakaj so sedaj hrvati tako razočarani nad izrečenimi kaznimi generalom.
andrejek007
15. 04. 2011 19.21
GOTOVINA JE ZGODOVINA, tu so kreditne kartice :D
SLOVENISTAN
15. 04. 2011 19.19
Dokončni debakl,haaškega cirkusa !!
kurcvasgleda01
15. 04. 2011 19.18
največji agresor je NATO ubija nedolžne ljudi in otroke ter starejše ... in kje je sodba tem generalom??
kurcvasgleda01
15. 04. 2011 19.15
to obsodbo jaz razumem tako kot, če bi moj pes na mojem dvorišču ugriznil napadalca ali nepridiprava...bi jaz odgovarjal za dejanje...mislim halo..
Buena Vita
15. 04. 2011 19.14
,,,,POTREBNO BI BILO ZAPRETI ZLOČINCE IZ LETA 1945 .POTEM BI TUDI DOBILI VSE OSTALE TA PRAVE ,O
HLAPCEVSKINAROD
15. 04. 2011 19.14
HRVATI NA TRGU VZKLIKAJO PROTISLOVENSKA IN PROTISRBSKA GESLA, NA SRBSKIH ULICAH PA SO RAJANJA IN PIJANICE!!!!
Buena Vita
15. 04. 2011 19.13
* ZATO PA DANES VSEENOP OBSOJAM HAAŠKO SODIŠČE TUKAJ KAŽE DA NI PRAVICE,HRVAŠKO SO SRBI TRI TRETJINE UNIČILI,IN KDAJ DOBIJO OBSODBE RESNIČNI ZLOČINSKI ŠE DOKAZ VEČ,NASTRADAJO TISTIO KI SO ŽRTVE
bLaz1337
15. 04. 2011 19.08
pol nej se busha in njegove kompanjone pospravjo u rest