Tujina

Demjanjuk potožil zaradi glavobola

München, 30. 11. 2009 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Domnevni nacistični zločinec Demjanjuk se je soočil s sodniki. Na drugi del obravnave so ga prinesli na nosilih, celega pokritega z belo odejo.

John Demjanjuk v sodni palači
John Demjanjuk v sodni palači FOTO: Reuters
Demjanjuka so na drugi del obravnave prinesli na nosilih.
Demjanjuka so na drugi del obravnave prinesli na nosilih. FOTO: Reuters
Na drugi del današnje obravnave so Demjanjuka prinesli na nosilih, celega pokritega z belo odejo. Dvajset minut po začetku je sodnik odredil kratek premor, ker je Demjanjuk, ki se je zvijal in mahal z roko, potožil zaradi glavobola.

V Nemčiji se je začelo sojenje 89-letnemu domnevnemu vojnemu zločincu ukrajinskega rodu Johnu Demjanjuku. Obtožnica ga bremeni, da je bil kot paznik v nacističnem taborišču Sobibor v kar 27.900 primerih soudeležen pri umorih Judov, poročajo tuji mediji, ki budno spremljajo proces. Na sodišče v Münchnu je danes prišel na vozičku, spremljali pa so ga dva varnostnika in zdravniško osebje. Prva obravnava se je začela z več kot enourno zamudo.

Demjanjuk je bil od leta 1958 državljan ZDA, te pa so ga maja izročile Nemčiji. 89-letnik se je poskušal izogniti sojenju, saj naj bi bil slabega zdravja. Nemški zdravniki so menili drugače – odločili so se, da je Demjanjuk sposoben za sojenje. Tako se je odprla pot za vložitev obtožnice, ki je bila uradno vložena letošnjega julija. Zdravniki pa so se kljub temu odločili, da sodna obravnava na dan ne sme trajati dlje kot 90 minut.

Zdravniki so se odločili, da je Demjanjuk sposoben za sojenje.
Zdravniki so se odločili, da je Demjanjuk sposoben za sojenje. FOTO: Reuters
Thomas Blatt na sojenju Demjanjuku
Thomas Blatt na sojenju Demjanjuku FOTO: Reuters

Sodišče mu je prav tako priskrbelo tolmača, saj Demjanjuk zelo slabo govori nemško.

SS službena izkaznica

Glavni dokaz proti obtoženemu sta njegova SS-ovska službena izkaznica s številko 1393 ter seznam o premestitvah v marcu 1943, s katerega je razvidno, da je bil Demjanjuk takrat premeščen v Sobibor. Živih prič, ki bi potrdile Demjanjukovo prisotnost v Sobiboru, sicer ni. Danes pa je na sodišče prišel tudi 82-letnik, preživeli iz Sobiborja, Thomas Blatt. "Demjanjuka ne poznam osebno, prišel sem povedati, kako je bilo pred leti," je dejal Blatt.

Zavrača obtožbe

Demjanjuk zavrača vse obtožbe in vztraja, da je bil pripadnik Rdeče armade ter da je drugo svetovno vojno preživel kot nemški vojni ujetnik in ni bil nikoli v Sobiborju. Kot je dejal njegov odvetnik, tudi v primeru, da bo dokazano, da je bil njegov klient v Sobiboru, ta ne bo mogel biti odgovoren za tamkajšnje zločine, saj naj bi bil tam pod pritiskom. Demjanjukov odvetnik je dejal, da sta njegov klient in Blatt žrtvi nacizma.

Če bo Demjanjuk na sojenju, ki bo najverjetneje zadnje večje sojenje, povezano s holokavstom, v katerem je bilo ubitih šest milijonov Judov, spoznan za krivega, bo preostanek življenja skoraj zagotovo preživel za zapahi. Če bo oproščen obtožb, pa se bo soočil z negotovo prihodnostjo, saj so mu ZDA odvzele državljanstvo.

Živih prič, ki bi potrdile Demjanjukovo prisotnost v Sobiboru, sicer ni, žrtve nacizma pa budno spremljajo dogodke na sodišču.
Živih prič, ki bi potrdile Demjanjukovo prisotnost v Sobiboru, sicer ni, žrtve nacizma pa budno spremljajo dogodke na sodišču. FOTO: Reuters
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

L3T4NC4
30. 11. 2009 20.45
treba ga je kaznovati.. tudi če ne bo do miklavža vzdržal...
bostjan@kocevje.com
30. 11. 2009 19.21
ah dejte no, škoda mu sodit, sej ne bo do božiča....
Misija1
30. 11. 2009 15.16
Zdaj se bobega dela, samo poglejte ga na vozicku. Ko pa je lastnorocno "pomagal" ljudem v plinske celice, pa je bil se kako sposoben. Naj gre v zapor, kljub temu da je bolan. Bolezen ni izgovor!
CKKPJ_Milko
30. 11. 2009 13.58
Kadar ne bo več rabil vozička ga lahko posodi kakšnemu našemu kljukcu...recimo Ribič......