Tujina

Sojenje Timošenkovi: Splezali na vozilo in se slekli

Kijev, 17. 08. 2011 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
7

V Ukrajini je proti nekdanji premierki Timošenkovi pričal nekdanji predsednik Juščenko, ki je zatrdil, da je podpisala škodljivo pogodbo za državo. Pred sodiščem pa sta se v znak protesta proti sojenju slekli aktivistki.

Viktor Juščenko
Viktor Juščenko FOTO: Reuters

Na sojenju proti nekdanji ukrajinski premierki Juliji Timošenko je danes kot priča tožilstva nastopil bivši predsednik in njen nekdanji zaveznik Viktor Juščenko. Njegovo pričanje je v veliki meri podprlo trditve tožilstva, da je bila pogodba o dobavi ruskega plina, ki jo je podpisala Timošenkova, neugodna za državo.

Timošenkovo je pred sodišče pripeljala pogodba o dobavi ruskega zemeljskega plina, ki jo je kot tedanja ukrajinska premierka leta 2009 podpisala z ruskim premierjem Vladimirjem Putinom. S podpisom pogodbe, ki naj bi po trditvah tožilstva ukrajinske davkoplačevalce stala več sto milijonov ameriških dolarjev, naj bi zlorabila svoja pooblastila.

Juščenko je v nabito polni sodni dvorani dejal, da ni imel pooblastil, da bi Timošenkovi, ki je vlado vodila v času njegovega predsednikovanja, preprečil podpis pogodbe z Rusijo, čeprav se mu je zdela slaba.

Kot je dodal, je Timošenkova najprej zavrnila bolj sprejemljivo ceno, ki so jo postavili Rusi, nato pa bila prisiljena sprejeti nove pogoje Rusije, ki so vključevali veliko višjo ceno plina. Timošenkova naj bi na določeni točki spoznala svojo napako in želela pristati na prvotne pogoje, na katere pa Rusi niso bili več pripravljeni.

Timošenkova in Janukovič sta bila tesna zaveznika v času oranžne revolucije v letih 2004 in 2005, ki je z oblasti spodnesla proruske politike in nekdanji sovjetski republiki prinesla prvo demokratično izvoljeno vlado. Sprla sta se zaradi različnih pogledov na reforme, energetsko politiko in imenovanja ministrov. Timošenkova je danes zavrnila možnost navzkrižnega zaslišanja Juščenka. "To ni prostor, kjer bi razpravljala o razlikah med nama. Ne bom te nadlegovala," je dejala.

Obtoženka je na sojenje tudi danes prišla iz pripora, kamor jo je 5. avgusta zaradi kršitev sodnega postopka poslal sodnik. Sodišča v Kijevu, med drugim tudi prizivno, so doslej zavrnila že sedem pozivov njenih svojcev in prijateljev, naj jo izpustijo ob plačilu varščine.

Protestnici organizacije Femen pred sodiščem, na katerem sodijo Timošenkovi
Protestnici organizacije Femen pred sodiščem, na katerem sodijo Timošenkovi FOTO: Reuters

Femen proti zaprtju voditeljice opozicije

Članici ženske ukrajinske organizacije Femen pa sta na za združenje tipičen način izrazili protest proti sojenju nekdanji premierki. Pred sodiščem sta skočili na zaporniško vozilo in razgalili svoji oprsji. S tem dejanjem sta presenetili številne policiste, ki so sicer pazili na bližnji protest podpornikov Timošenkove. Pri tem sta vzklikali, da bi se morali v vozilu znajti policisti in politiki. "To vozilo je rezervirano za bandite ... recepcija je odprta," sta se drli na vozilu, potem pa so na streho splezali tudi policisti in ju z nje odstranili.

Take akcije Femena, ki se bori za pravice žensk, so precej pogoste. Tako so že protestirale proti seksturizmu v Ukrajini in tudi proti odnosu do žensk na Bližnjem vzhodu. Organizacija je bila kritična tudi do Timošenkove, ko je bila na oblasti, protestirala pa je tudi proti sedanjemu premierju Viktorju Janukoviču.

Protestnici so z avtomobila spravili policisti
Protestnici so z avtomobila spravili policisti FOTO: Reuters

Femen je sporočila, da je ta protest proti umazani vojni med dvema kriminalnima tolpama, ki je ljudem predstavljena kot vojna med dobrim in zlim. Predstavnica Femena, ki danes ni sodelovala v protestu, pa je povedala, da je bil namen akcije člane Janukovičeve stranke opozoriti, da so s tem, ko so "opozicijo strpali v zaporniška vozila, ta rezervirana tudi za njih". Predstavnik policije pa je sporočil, da sta ženski priprti zaradi huliganstva. Po zakonu bosta opozorjeni ali pa oglobljeni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JurijGrmMlajsi
17. 08. 2011 23.57
Odnos do žensk na Bl. Vzhodu naj rešujejo sami! Če mi hočemo, da se muslimani ne vtikajo v naše navade, pustimo jim da sami družbeno dozorijo tam kjer je njihova kultura res doma.
JurijGrmMlajsi
17. 08. 2011 23.55
Je res gibanje za ženske pravice prilezlo tako nizko? Da podpirajo vsako žensko, pa naj je še tak lopov, sam zaradi spola?
is.gd.24sekund
17. 08. 2011 22.39
nista se slekli do konca, protest je bil neuspešen zato vaših zahtev ne bomo upoštevali. več sreče prihodnjič če vas pride 5 in se slečete do konca bomo morda razmislili o tem da vas upoštevamo
luciluk
17. 08. 2011 21.28
-1
Všeč mi je na kakšen način slovanska dekleta protestirajo (predvsem v Tusiji in Ukrajini). Zame je to najbolj demokratičen način demonstracij. Samo pomislite kako zelo bi se strinjali ob študentskih demonstracijah v LJ!?
pijanec22
17. 08. 2011 21.17
V 2 dneh 2x enaka novica.
MySmegma
17. 08. 2011 21.10
hotel sem jima povedati vic, da bi jima od smeha odpadlejoške.. očitno me je nekdo že prehitel
mirko53
17. 08. 2011 19.35
Dajte, poglejte malo kake oslarije vam tule uhajajo!Timosenko in Janukovic pa zaveznika v Oranzni revoluciji?!Za dol past!