Tujina

Sojenje Timošenkovi končano, razsodba oktobra

Kijev, 30. 09. 2011 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na sodišču v Kijevu se je po treh mesecih zaključilo sojenje nekdanji ukrajinski premierki Juliji Timošenko, ki se je morala zagovarjati zaradi obtožb, da je s podpisom pogodbe o dobavi plina z Rusijo leta 2009 državi povzročila veliko škodo.

Julija Timošenko med včerajšnjim govorom v sodni dvorani
Julija Timošenko med včerajšnjim govorom v sodni dvorani FOTO:

Nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenko bi morala danes podati tudi sklepno izjavo, a je zaprosila za odlog do ponedeljka, da izjavo pripravi, vendar ji je sodnik Rodin Kirejev dal na voljo le dve uri, kar pa je zavrnila. Sodišče bo razsodbo sicer izreklo do 11. oktobra.

Timošenkova zatrjuje, da je proces proti njej politične narave. Po njenih besedah gre za maščevanje ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki želi doseči njen dokončen umik iz ukrajinske politike.

Najmanj sedem let kazni

Če bo sodišče Timošenkovo spoznalo za krivo, ji grozi od sedem do deset let zaporne kazni in dosmrtna prepoved delovanja v vladi. Sporni sodni proces so sicer kritizirali tudi v Evropski uniji, o njem pa so govorili tudi na vrhu EU in držav vzhodnega partnerstva, ki je potekal v četrtek in danes v Varšavi.

Sojenje Timošenkovi na sodišču v Kijevu se je začelo v začetku julija v povezavi z obtožbami, da je kot tedanja ukrajinska premierka leta 2009 z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom podpisala pogodbo o dobavi ruskega zemeljskega plina. Pogodba naj bi bila po mnenju tožilstva za Ukrajino izredno neugodna.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BogatunLOL
01. 10. 2011 08.12
KONČNO BO PRAVICI ZADOŠČENO, OBSOJENA BO ŠE ENA PLAČANKA ZAHODA, KI JE NETILA NEMIRE...
franceljtancelj
01. 10. 2011 00.39
Hočejo v europo hočejo državo? dobro potem je pa še cena plina europska.