Tujina

Sojenje Sanaderju: Obramba predlagala svoje priče

Zagreb, 17. 11. 2011 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sanaderjeva obramba je na nadaljevanju sojenja predlagala nove priče, med njimi tudi predsednika uprave Mola. Tožilstvo pravi, da slednji ne more biti ne priča ne osumljenec. Obenem pa meni, da poskuša obramba zavlačevati postopek.

Ivo Sanader - 1
Ivo Sanader - 1 FOTO: Reuters

Na današnjem nadaljevanju sojenja nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju za domnevni sprejem podkupnin od avstrijske banke Hypo Alpe Adria in madžarske energetske družbe Mol je njegova obramba predlagala svoje priče. Med njimi je tudi predsednik uprave Mola Zsolt Hernadi, kar pa je tožilstvo zavrnilo.

Po predlogih obrambe in nasprotovanju tožilstva je sodnik Ivan Turudić odredil premor, med katerim bo sodni svet odločal o pričah in dokazih, ki jih bodo uvrstili v postopek. Nato bodo zaslišali še priče za prvo točko obtožnice, ki Sanaderja bremeni, da je sredi 90. let prejšnjega stoletja prejel pol milijona evrov nezakonite provizije Hypo banke.

Ivo Sanader
Ivo Sanader FOTO: Reuters

Tožilstvo: Hernardi je lahko zgolj obtoženec

Tožilka Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) Tamara Laptoš je dejala, da predsednik uprave Mola Hernadi ne more biti ne priča niti osumljenec, ampak zgolj obtoženec skupaj s Sanaderjem. Kot je dodala, je Madžarska zavrnila zaslišanje Hernadija s pojasnilom, da bi to ogrozilo madžarsko nacionalno varnost, sicer pa preiskava poteka tudi proti Hernadiju.

Sodnik je ob tem opozoril tožilko, da o tem, kdo bo obtoženec, odloča sodišče. Obramba je za pričo v primeru Mola predlagala tudi predsednika sabora Luko Bebića, da bi pojasnil okoliščine odločanja o pogodbi z Molom v saboru in na predsedstvu HDZ. Pojasnil naj bi tudi ugotovitve parlamentarne preiskovalne komisije o privatizaciji Ine, ki je zaslišala tudi Sanaderja.

Za priče so predlagali tudi več članov Sanaderjeve vlade, med drugim podpredsednike Damirja Polančeca, Slobodana Uzelca in Božidarja Pankretića, pa tudi predsednika koalicijske Hrvaške kmečke stranke (HSS) Josipa Friščića. V klopi za priče želijo videti še nekdanjega tiskovnega predstavnika vlade in HDZ Ratka Mačka.

Ali obramba zavlačuje postopek?

Tožilstvo načeloma ne nasprotuje omenjenim pričam iz vlade, meni pa, da poskuša obramba zavlačevati postopek s pričanji in dokumenti, ki niso relevantni za bistvo postopka, posebej zato, ker naj bi obstajali številni materialni dokazi proti Sanaderju.

Po odločitvi sodnega sveta o pričah in dokazih bosta danes v primeru Hypo pričala Tomislav in Vladimir Kurelec, v petek pa še nekdanji zunanji minister Mate Granić, ki je bil vodja hrvaške diplomacije v času, ko se je Sanader kot njegov pomočnik pogajal o 20 milijonih evrov posojila za nakup hrvaških diplomatskih predstavništev.

Sanaderja bremenijo tudi vojnega dobičkarstva, ker je bil omenjeni sporni posel sklenjen med vojno na Hrvaškem. Nekdanji premier je zanikal vse obtožbe.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danijel Fric
18. 11. 2011 09.47
Sanader dobil 20 let, tako se dela !!!!!
Znalec
17. 11. 2011 14.27
Bo šel Janša v času pred volitvami za pričo?