Tujina

Sojenje proti Mubaraku bo zaradi javnega interesa tajno

Kairo, 15. 08. 2011 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mubarak je bil znova na sodišču, vendar se je sodnik odločil, da televizije sojenja ne bodo več prenašale, sojenje proti njemu pa bodo združili s procesom proti nekdanjemu notranjemu ministru.

Nekdanji egiptovski predsednik ob prihodu na sodišče
Nekdanji egiptovski predsednik ob prihodu na sodišče FOTO: Reuters

Sojenje nekdanjemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku, ki je danes znova stopil pred sodnike v Kairu, se bo nadaljevalo 5. septembra, je odločil sodnik Ahmed Refat. Sojenje Mubaraku in njegovima sinovoma bo od zdaj potekalo za zaprtimi vrati, proces proti nekdanjemu predsedniku pa bodo združili s procesom proti bivšemu notranjemu ministru Habibu al Adliju.

Predsednik sodišča Refat je po začetku današnje obravnave odločil, da se bo televizijski prenos sojenja, ki je do zdaj potekal v živo, prenehal zaradi zaščite javnega interesa, nadaljevanje sojenja pa preložil na 5. september.

Poleg tega je Refat odredil, da se sojenje Mubaraku, ki mu očitajo korupcijo in sodelovanje pri uboju okoli 850 protestnikov, združi s sojenjem nekdanjemu notranjemu ministru Habibu al Adliju.

Oba odgovorna za poboj protestnikov

Mubaraku in notranjemu ministru med njegovim režimom al Adliju bodo sodili v okviru istega procesa, je odločil sodnik, združitev obeh procesov pa je utemeljil rekoč, da bodo s tem ugodili eni glavnih zahtev odvetnikov, ki zastopajo svojce žrtev množičnih protestov.

Obtožnica namreč tudi al Adlija bremeni odgovornosti za uboj protestnikov med januarsko ljudsko vstajo v Egiptu. Tudi proces proti njemu kot še šestim drugim visokim predstavnikom režima so preložili na 5. september.

Tudi danes so se protestniki zbrali pred policijsko akademijo, na kateri poteka sojenje proti Mubaraku.
Tudi danes so se protestniki zbrali pred policijsko akademijo, na kateri poteka sojenje proti Mubaraku. FOTO: POP TV

Novica, da se bo dvojici vodilnih mož nekdanjega režima sodilo na istem sodnem procesu, so odvetniki svojcev žrtev pospremili z zadovoljstvom in aplavzom. Družine žrtev zastopa več kot sto odvetnikov, ki so bili danes navzoči v sodni dvorani.

83-letni Mubarak je tudi današnje sojenje zaradi šibkega zdravja spremljal iz bolniške postelje izza železne rešetke ob navzočnosti sinov Alaja in Gamala, ki se soočata zgolj z obtožbami o korupciji, ki jih zanikata.

Na prvem sojenju 3. avgusta je Mubarak zavrnil obtožbe o korupciji in vpletenost v uboj okoli 850 protestnikov med množičnimi protesti, zaradi katerih je bil 11. februarja po 30 letih prisiljen odstopiti s položaja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zentrum
16. 08. 2011 01.20
A bo CIA osebno prisotna na sojenju, ali zakaj tajno?
smosezatoboril
15. 08. 2011 21.40
Tudi pri nas, bi morali, če bi bilo treba na smrtni postelji pripeljati na sojeneje Tavšakovo, Zidarja, Brečkota in še koga, ne pa da se sodni procesi vlečejo, ker je gospoda prehlajena in se slabo počuti. Kdo pa se sploh vredu počuti, ko mora pred roko pravice?
Ramzess
15. 08. 2011 20.23
V naslovi sta si dejstvi, popolnoma nasprotujoči si.
rudra
15. 08. 2011 17.02
Javni interes,bi bil potrjen s sojenjem odprtim za javnost. SE bojijo,da bi dobil kakšen čevelj v glavo?
major1
15. 08. 2011 16.15
Tudi velikost njegovega premoženja je tudi tajna.