Tujina

FOTO: Mladić s prstom čez vrat zagrozil družinam žrtev

Haag, 16. 05. 2012 06.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

70-letni Ratko Mladić, obtožen vojnih zločinov med vojno v BiH, je znova stopil pred haaške sodnike. Med nastopom tožilca je občasno prikimaval in si delal zapiske, med opisom zločinov, za katere je obtožen, pa je celo zasmehoval svojce žrtev.

Na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije se je danes začelo sojenje nekdanjemu poveljniku bosanskih Srbov Ratku Mladiću. 70-letnik, obtožen vojnih zločinov med vojno v BiH, je pred sodišče znova stopil skoraj leto dni po tem, ko so ga 26. maja lani po 16 letih skrivanja prijeli v Srbiji.

Mladić, ki je videti bolehen, je ob prihodu v sodno dvorano z dvigom palca pozdravil privržence, ki so ga spremljali s tribune.

Za sodišče, ki so ga za zločine v vojnah na območju nekdanje Jugoslavije leta 1993 ustanovili Združeni narodi, bo to predzadnje sojenje, saj naj bi delo končalo konec leta 2014. Na začetek sojenja čaka samo še nekdanji vodja Srbov na Hrvaškem Goran Hadžić, ki so ga kot zadnjega od skupno 161 haaških obtožencev prijeli julija lani.

Sojenje se je začelo z uvodnim nagovorom tožilstva. Tožilec David Groome je na začetku izpostavil izjavo 14-letnika, čigar oče in stric sta bila med 150 moškimi, ki so jih sile bosanskih Srbov ubile novembra 1992. Kot je poudaril, je Mladić poboje nadaljeval do leta 1995, vrhunec pa je bil pokol v enklavi Srebrenica, kjer je bilo ubitih več kot 8000 Bošnjakov.

Groome je nato sodnikom pokazal video posnetek obstreljevanja tržnice Markale v Sarajevu. Po njegovih besedah so bili vsi napadi del načrta, po katerem bi dele BiH "očistili" nesrbskega prebivalstva.

Napovedal je, da bo tožilstvo na sojenju nedvomno dokazalo, da je bila "Mladićeva roka" v vseh zločinih, ki so jih njegove sile storile nad tisoči državljanov BiH "samo zato, ker niso bili srbske narodnosti". Skupni imenovalec teh zločinov je bila namera, da se trajno odstranijo Bošnjaki in Hrvati z območij, ki so si jih prisvajali Srbi. Poudaril je, da so zločini Mladićevih sil ponekod dosegli raven genocida.

Mladića je tožilec obtožil, da je imel Sarajevo med obleganjem "v svoji dlani" in da ni niti najmanjše dileme, da je po pooblastilu predsednika Republike srbske Radovana Karadžića "nadziral obstreljevanje Sarajeva". Navedel je grožnjo, ki jo je Mladić izrekel častniku Unproforja: "Prepričani bodite, da se bo Sarajevo treslo ... Padlo bo več granat kot v vsej vojni". Dnevno so na mesto sile bosanskih Srbov v povprečju izstrelile 329 granat, umrlo je najmanj 11.541 ljudi.

Z roko čez vrat zagrozil prisotnim

Mladič je med nastopom tožilca občasno prikimaval in si delal zapiske, med opisom zločinov, za katere je obtožen, pa je celo zasmehoval svojce žrtev. V oči je pogledal eno od članic združenja Matere Srebrenice med gledalci, se ji nasmehnil in si z roko potegnil čez vrat v gibu, kot da bi prerezal vrat. Sodnik ga je opozoril, naj se osredotoči na sodno dvorano in naj se izogiba "neprimernim interakcijam".

Nagovor sodnikov je Mladić zavrnil. O krivdi se na drugem nastopu pred sodiščem 4. julija lani ni želel izreči, zato je sodnik zapisal, da se je izrekel za nedolžnega. Vztraja pa, da je le vodil bosanske Srbe pri uresničevanju njihove legitimne pravice.

Mladić danes na sodišču.
Mladić danes na sodišču. FOTO: Reuters

Česa ga bremenijo?

Mladića sodišče v enajstih točkah obtožuje za vojne zločine, zločine proti človečnosti in genocid med vojno v BiH, ki je med letoma 1992 in 1995 zahtevala najmanj 100.000 življenj. Bil je poveljnik sil bosanskih Srbov med obleganjem Sarajeva in genocidom v Srebrenici. Za genocid je obtožen v dveh točkah – za poboj 8000 Bošnjakov v Srebrenici julija 1995 in v nekaj občinah v BiH v letu 1992.

Tožilstvo ima kar 413 prič

Po sedanjem razporedu naj bi tožilstvo s predstavitvijo dokazov začelo 29. maja, ko naj bi tudi povabilo prve od napovednih skupno 413 prič. Predsedujoči sodnik Alphons Orie je sicer danes v sodni dvorani dejal, da sodišče razmišlja o preložitvi predstavitve dokazov zaradi napak tožilstva pri predstavljanju dokazov obrambi.

Pred sodiščem protestirali svojci žrtev iz Srebrenice

Pred poslopjem sodišča so medtem protestirali svojci žrtev iz Srebrenice, ki so Mladiča označili za "največjega klavca na Balkanu". Pred sodiščem se je zbralo okoli 25 žensk in otrok iz združenja Matere Srebrenice. Med drugim so imeli transparente, na katerih je pisalo "Hočemo pravico za žrtve Srebrenice".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (527)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zalitasve?ka
17. 05. 2012 15.50
+0
ooooooooooooooojjjjjjjjjjjjjjjj tuuuuuuuuuuuuurciiiiiiiiiiiiiii
n2226
18. 05. 2012 22.44
+0
ill_be_back
17. 05. 2012 12.16
+5
če braniš zločince si sam zločinec pa nima veze ali braniš srbske ali ameriške ali <vstavi poljuben narod> !
Ivan Bricklayer
17. 05. 2012 11.41
+7
Dragi 24ur! Menim, da sami kršite vse določbe 297.člena KZ, saj že sam prelet komentarjev na forumu pove, da ste z možnostjo komentiranja, objavljenega prispevka, javno vspodbudili »oglaševanje« sovraštva, nasilja in nestrpnosti... Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
HAWX
17. 05. 2012 11.30
+4
Admin ti si pa en neverjeten idi.ot kaj napisanega pa ni res. resnica ni vec dovoljena saj jo lahko kdo jemlje kot zaljivo ne glede na to da je resnica. Torej ce lopovu reces da je lopov te lahko tozi ker to je njemu zaljivo da bi pa nehal bit lopov to pa ni opcija treba je nehat govorit resnico saj je lahko zaljiva
HAWX
17. 05. 2012 11.29
+4
Najbolj noro je ko v vojni obtozujete generale, ki delajo svoje delo njihovo primarno delo je UBIJANJE SOVRAŽNIKA!!! Kaj je z vami narobe zakaj po tem takem nobeden ne obtozuje 10 krat hujsih zlocincev ameriskih generalov, ki pa so odgovorni za 100 krat hujse zlocine kot npr. metanje vseh vrst prepovedanih orozij po gosto naseljenih civilnih delih v Falluji od kemicnega do neutronskega do kasetnega... Zlocine po Libije kjer so metali bombe na neoborozene protestnike ker so bili za gadafija, do komplet uničenja Sirte in bombardiranje bolnice kjer sta celo dva Kanadska pilota kaznovana ker nista hotela odvreci bombe na civilne cilje nista hotela ubogati taksen ukaz! Do Afganistana ..ce sestejemo so ameriski generali krivi za vec kot milijon mrtvih, vi pa tu vsi hlinite clovekoljubnost ker je mladic odgovoren za smrt VOJAKOV ki so postreljeni. Saj niso streljali civilistov ampak so jih peljali na varno to je jasno,dokumentirano in posneto streljali so vojake ampak vseeno se govori o najvecjem genocidu vsi nekaj moralizirate v tri dni nobeden pa ne omeni 10 krat hujših zlocinov americanov!Zakaj že? Ker o tem ne govorijo na cnn in lokalnih podružnicah! Nenormalno vse na zahodu motijo postreljeni Oricevi vojaki ki so se sami deklarirali kot islamski vojscaki (poglejte na youtube) nobenega pa kaj prevec ne motijo matere z mrtvimi otroci v narocjih po Libiji, Iraku, Afganistanu, Palestini in sedaj to pripravljajo tudi v Siriji z vecnim izgovorom ces Tiran! Vsa ta vaša baje clovekoljubnost je ena navadna odvratna hinavscina!
Never forget 11.7.95
17. 05. 2012 11.41
+1
Najbolj noro je ko v vojni obtozujete generale, ki delajo svoje delo njihovo primarno delo je UBIJANJE SOVRAŽNIKA!!! Pozabil si na clovesko/vojaski kodeks!!! Ali to sploh ne obstaja???
HAWX
17. 05. 2012 11.46
+6
Dragi tornjak ne bodi tako prekleto naiven. Lahko je iz toplega naslonjaca dalec stran moralizirat. Mislim da so pokazali clovecnost ko so odpeljali zenske in otroke na varno. Od kod pa nekomu volja da bo cloveski do nekoga ki je storil neverjetne zlocine nad Srbskimi civilisti in to na najvecje krščanske praznike in se hujse dokler so se skrivali za un-om v varni coni! Poglej si malo informiraj se kaj so poceli ti bogi nedolzni postreljeni vojaki seveda ne vsi ampak nekomu ki je besen je vseeno za njega so vsi isti. Me zanima ce bi ti osebno bil cloveski ce bi nasel doma zaklano in posiljeno staro mamo in 6 letnega sina krizanega kot jezus in nabitega na kol! Lepo vas prosim prenehajte z to lazno moralo ker je odvratna!
GTR
17. 05. 2012 11.18
+0
sava27
17. 05. 2012 11.08
+8
ce me kdo vprasa a je imel mladic kaj pri tem,da je veliko muslimanov izgubilo zivljenje,povem,da ja-bila je vojna,zgodile so se najslabse mozne stvari-pa vendar-zgodile so se tudi srbom in to prav tako v srebrnici-komu se sodi za pobite srbe,kdaj so jokale pred kamerami srbske matere,otroci-kje so ti posnetki,zapisi.kako dalec grejo z svojimi izjavami zenske pred sodiscem-z laganjem kaj naj bi jim mladic nakazal-ta grozovita laz je sla v medije povod po svetu-zaradi taksnih izjav nikoli ne bo miru-to je ze vec kot bolano-umorjeni muslimani v srebrenici so ze kot kaksna dobro prodajana reklama in vse se vrti okrog tega.nihce ne prizna ene same srbske zrtve ali pa hrvaske.pa vam nekaj povem-ko grem se redko v bih,se vidim z vsemi svojimi starimi prijatelji-pa smo to vsi-srbi,hrvati in muslimani-vsi smo nekoga izgubili v tej vojni,manj ali vec so se vsi borili vsak v svoji vojski-danes nam je vsem groza ker se ne vidimo vec tako pogosto,ker ne uzivami zvecer na dernekih ob poslusanju-bijelo dugme,zabranjeno pusenje,ekv,azra...vsi se imamo se naprej radi enako kot smo se imeli nekoc...mediji,matere srebrnice,nacionalisti pa lepo skrbijo za sovrastvo se naprej.mulci,ki sploh niste bili rojeni,ko je bila vojna in imate starse nacionaliste-z vseh treh strani in vam razlagajo napihjene stvari ali pa samo enostranske-pa ne bodite tako pametni v pisanju komentarjev- nacionalizem pa razvijajte doma med stirimi stenami,na pa po forumih in v medijih.
realist10
17. 05. 2012 11.21
+4
BRAVO sava 72....zdej za prvi maj ko so se srbske matere hotle poklonit padlim otrokom, svojcem (civilisti) v srebrenici....so se muslimani zbrali in jim to skušali preprečit, žalili so jih in podobno.....med tem ko so matere prižigale svečke svojim pokojnim so jih zmerjali in govorila najbolj ponižujoče psovke...poslušal sem direkt javljanje na enem izmed radijev ki je situacijo v živo spremlja...(srbski)....tega nihče ne vidi...srbi niso nikoli kaj tekega naredili muslimanom ko so se zbrali na kakšni obletnici....žalostno res!
Never forget 11.7.95
17. 05. 2012 11.35
-5
Lepidoptera1
17. 05. 2012 11.52
+5
sava, evo roka za zgornji komentar... boljše nebi mogu povedat... :)
Dobskibelozapornik
17. 05. 2012 12.05
-4
@ sava72teško verjamem v te tvoje besede o prijatelstvu z Bošnjaki. Tvoji komentarji govorijo čisto drugačno skrajnost. Lahko je tudi to da imaš dvojno faco.
sava27
17. 05. 2012 13.06
+3
no,ce drugac ne bom pa napisala samo to,da me vajino mnenje sploh ne cudi niti ne gane-nismo vsi verski fanatiki in sovrazni-se pa morata ogromno nauciti o spostovanju.tornjak-stif-vajina komentarja.
wizeman
17. 06. 2012 11.03
+2
Sava tvoja logika je tipa : "zakaj si ga udaril? Ker je on mene nazaj".
toncek.bb
17. 05. 2012 11.03
+7
glede na pluse in minuse, se vidi koliko srbov je na tem portalu/forumu, in koliko je zagovornikov nasilja, ipd....zalostno! tisti, ki zagovarjate tak nacin dela, in pravite, da so bile to zelje drugih (EU,ipd) - to sploh ni vazno - vazno je, na kak nacin je on, in njemu podobni to naredili - in eno je vojskovati se enakopravno proti vojakom, drugo pa je zajeti nedolzne ljudi (civiliste) in otroke, jih zavezati in na njih streljati, jih posiljevati, itd.....in temu nekdo rece herojstvo?? in na to so srbi ponosni?? zalostno!! ko pa srbi zgubiji kosovo, in par ljudi dol, je pa cela panika in vsi jokajo...
realist10
17. 05. 2012 11.14
+1
Prvo si preberi dejstva...in kakšno knjigo, govori z ljudmi ki so takrat bili v srebrenici in mal si preglej zgodovino vojne na balkanu! Pol pa začni s komentarji!
Lepidoptera1
17. 05. 2012 11.23
+1
tonček: napačno razmišljanje na polni črti... kot prvo: nisem srbiknja... sam pr men je očitno "problem" k znam razmišlat s svojo glavo... sama sem mnenje o tem že zdavnaj ustvarila in si ne pustim vsiljevati mnenja drugih in jih potem "lajnat" naprej... ;) kot drugo: nisem zagovornik nasilja, ampak pravičnosti... za vse enako itd... ;) in tretje: spomni se thacija in njege trgovine s človeškimi (srbskimi) organi... kaj se je zgodilo v tej smeri? popolnoma NIČ! in veš zakaj: ker se gre pač samo za srbski narod in očitno je to pri njih dovoljeno...
Never forget 11.7.95
17. 05. 2012 11.29
+0
Trgovanje z cloveskimi organi????? Poglej si,da se vsako leto vec otrok iz Srbije isce svoje starse v BOSNI!!!(Mila trazi Senidu!!!!!)To so ukradeni otroci v l92/93. Da ne razmisljamo o prislilni prostituciji(ko govoris da si zenska9in na koncu trgovanje z organi!!!!! No pa da te vidim ali si pristranska ali NE.
Never forget 11.7.95
17. 05. 2012 11.33
+0
Vse to kar se je Srbom zgodilo na Kosovem,so oni naredil v dveh prejsnih vojnah.Od poziganja vasi,verskih objektov,masakrov,prodajanja organov,...Celo v HUMANITARNO pomoc UN so dajali bojne strupe(te dokaze so predkratkim objavili Hrvati). Hoces biti nepristranska????
Lepidoptera1
17. 05. 2012 11.38
+0
joj tornjak vidiš, to je pa tisto ko nekaj komentiraš pa pojma nimaš zakaj se gre... ;)
Never forget 11.7.95
17. 05. 2012 11.43
+0
No pa da te slisim,ko ti ves? Konkreten odgovor mi dej.
sava27
17. 05. 2012 11.46
+1
z teboj tornjak pa je itak brezveze ka debatirat,ker ti si ze od nekdaj znan po forumih kot ekstremni nacionalist...
Lepidoptera1
17. 05. 2012 11.52
+1
tornjak, sem že napisala kakšno je moje mnjenje... in tko kot pravi Sava se ne mislim prerekak s teboj... misli si kar si češ... ;)
gorgonalen
17. 05. 2012 10.51
-1
sem gledal neodvisno dokumentarno oddajo...in tam jasno prikazuje kako in kaj je bilo...škoda vidim da se srbija ponavalja(tomislav nikolić)srbi so vedno živeli na tzuj račun in bi še dandanes radi...saj je enako v sloveniji...srb ti nebo nikol delal...
dostojevski70
17. 05. 2012 11.00
+5
O ja :) jaz delam, kaj jaz torej nisem več srb? Mislim, če ti balija ne delaš, potem to ne pomeni, da tudi drugi ne :)
Never forget 11.7.95
17. 05. 2012 11.05
+1
Delas delas.Ampak,kaj si res nisi mogel najti bolse sluzbe,kot pa sluziti kot ZIGOLO?
Lepidoptera1
17. 05. 2012 10.24
-5
"Mladič je med nastopom tožilca občasno prikimaval in si delal zapiske, med opisom zločinov, za katere je obtožen, pa je celo zasmehoval svojce žrtev. V oči je pogledal eno od članic združenja Matere Srebrenice med gledalci, se ji nasmehnil in si z roko potegnil čez vrat v gibu, kot da bi prerezal vrat." seveda ste včeraj lepo povedali, da tega kamere niso posnele (RES ČUDNO!?!), temu pa bojo sedaj vsi verjeli, samo zato ker se gre za pač Mladića...
elv27
17. 05. 2012 10.26
+11
ne sej od njega pa to ni za pričakovati, res je bogi
RISHA.
17. 05. 2012 10.28
+8
lepi @ pa kdo potrebuje posnetek ? Dovolj je kar je ze storil, ce ne verjames ne rabis...Mene sploh ne zanima...
realist10
17. 05. 2012 10.35
-10
Manlitz..probaj dojet že enkrat da to ni bil njegov ukaz Ampak EU. On ga je samo izvedel....glavnih imen pa neboš nilkoli izvedel!
Lepidoptera1
17. 05. 2012 10.41
-5
sej ravno zato... zakaj bi vsi morali "nekaj pričakovat" od njega...? sm že pisala: komentirate stvari o katerih nimate pojma... vse kar znate povedat so naučene zgodbice s strani staršev, medijev itd... sami nimate lastnega mnenja in res se mi smilite vsi, k ne znate s svojo glavo razmišljat ampak se poslužujete mnenj, ki niso vaša... osebno ne zagovarjam nobene strani... krivi so VSI ne samo srbi, kot je vsepovsod prikazano...
Lepidoptera1
17. 05. 2012 10.54
-1
tornjak: kamere tega NISO posnele... je blo lepo včeraj rečeno... hm... mogoče pa mediji lažejo? nebi blo slabo razmislit v tej smeri in ne verjet vsemu kar napišejo... ;)
Never forget 11.7.95
17. 05. 2012 10.56
+3
Cela dvorana je pod videonadzorom!!!! Kaj pravis da snemajo samo novinarji?Pa oni snemajo tisto kar jim dovolijo.
Never forget 11.7.95
17. 05. 2012 11.01
+3
Sploh ni vazno a obstaja ali ne ta posnetek.Ta je samo se enkrat vec pokazal in dokazal svoj idiotizem.In zato ponavljam da sta Gotovina in Oric -GOSPODA.Civilizirano se oblacita,obnasata,....
Alexxsaso@yahoo.ca
17. 05. 2012 11.04
+3
Realist10- kdorkoli je to že naročil in kdorkoli za tem že stoji - ta človek je dal ubiti na tisoče ljudi. In zato naj odgovarja za svoja dejanja. Prav tako bi morali tam sedeti tudi ostali udeleženci in krivci za to morijo, Vključno z našimi vrlimi politiki, ki se delajo kot da oni pa k tej moriji niso nič pripomogli.
Lepidoptera1
17. 05. 2012 11.07
+0
tornjak sem napisala odgovor nazaj, pa me admin briše, kljub temu da ni blo nič žaljivega napisano... očitno je svoboda govora tukaj prepovedana... oz. prevovedana kakor komu, odvisno od adminovega interesa... ;)
realist10
17. 05. 2012 11.09
+1
Alexxsaso se strinjam s tem kar si napisal....ampak tisitih pravih ki so svoj lasten narod izdali...tudi njih naj pripeljejo sem pa vse te politike ki si jih naštel!
Never forget 11.7.95
17. 05. 2012 11.18
Na zalost ga nisem uspel prebrati.Veckrat tudi meni ne dovolijo,dati odgovora,tako da ti pac verjamem.
Prophet
17. 05. 2012 10.08
+5
Težava je bila zelo kompleksna,indokrinacija bivše SFRJ(bratstvo in enotnost) je pustila svoj pečat...realnost je bila drugačna .Slovenci so želeli na svoje,Hrvati tudi kar je bilo za Srbe nekaj nepredstavljivega,Bosanci so bili vmes,Srbi so želeli imeti skupno državo kjer bi bili zajeti vsi Srbi mešanica populizma,nacionalizma ter občutek več vrednosti in zgodovinskih pravic so zmešale Srbom glavo.... Makedonci nekaj vmes,potem na svoje.Črno gorci so najprej potegnili z Srbi.Torej interesi so bili različni,težava kompleksna zaradi menjave sistema je bilo še toliko hujše.Iz ene skrajnosti se je šlo v drugo...še dobro se je končalo. Ideologi Karadžič in Miloševič,Šešelj so pustili pečat.Mladič se je pa spremenil v zver ki je uresničeval ideje ideologov. Ljudje so pa vse skupaj slepo podpirali ker so bili zavedeni,možgansko oprani tako kot Nemci v 2 sv.vojni.Populizem,nacionalizem in patriotizem so ošpice človeštva.Kdor gre to pot vedno slabo konča.
RISHA.
17. 05. 2012 10.17
+3
ne ti o realnosti... EU je se vecja zmesnjava ce obravnavamo razlicne narode in kvazi zdruzitev, ce Juga ni sla potem EU sploh ne gre... ovca
Prophet
17. 05. 2012 09.55
+4
Kakor koli obračaš rešitve ni bilo,preveč je bilo populistov in nacionalizma. Vsaka republika je imela svoje interese... Dobro da se je končalo,lahko bi bilo manj žrtev.Fino pa je da ima vsaka republika svojo državo z svojo določeno mejo. Kasneje ko bo zopet potreba se lahko še vedno enakopravno združimo v združene države Jugoslavije ali kaj podobnega-združeni bomo tako in tako v EU če ta ne bo prej razpadla.
steiermarkanna
17. 05. 2012 10.25
-2
bogata rit, rešitev je bila! Logična! Tista, da se pusti vsak narod svoboden, da o svoji usodi odloča sam in ne tako, kot so nas že 1918 leta prisilili - okupirali ti izprijeni jugobalkanski samooklicani lastniki sužnjev! Sicer pa mi Slovenci nikoli nismo bili "bratje" z njimi ampak smo jim služili, da se je naprej odplačevalo njihove pufe (srbske) in jim omogočali preživetje, ki ga pa za njih ni bilo, v kolikor ta sužnjelastniška združba nebi "delovala tako kot je". Sicer pa lahko vidimo samo to, kaj se dogaja na balkanu v zadnjih 22 letih, odkar nimajo več "zlate jame" - sužnjeva Slovencev, ki bi za njih skrbeli!
Alexxsaso@yahoo.ca
17. 05. 2012 11.12
+1
Steiermarkanna - "zlata jama Slovenija" pa je bogat raj, kjer je standard že zdavnaj presegel Švicarskega, ane... in zdaj ko za Balkan "ne skrbimo več" so si balkanske države tako opomogle, da kupujejo naša uspešna podjetja. Realnost je, da Slovenci nikoli nismo imeli svoje države (vsaj dolgo ne) zato, ker sami ne zmoremo pošteno voditi države. Dokler nad nami nekdo bedi še nekako gre takoj ko pa se na stolčke povzpnemo sami, pa v nekaj letih uničimo vse kar smo si pridelali skozi desetletja.
rudefriske
17. 05. 2012 09.54
-6
Vsak prebivalec ma svojega heroja.. Bosanci alijo srbi mladica,milosevica bosanski srbi karadzica hrvatarji gotovino... Verjetno je mislil bolje mi njih kot oni nas.. Pa nekje sem prebral reva.. Hahaha da ti prides do generala nisi reva.. Mislim pa da pretiravajo z tem.. Kod da bi nekdo obtozeval necaka hitlerja ceprov nima veze u njim...
Jaka Planinc
17. 05. 2012 09.17
+7
Vse izvira iz TITOVE zapuščine,KI NI SPREVIDEL OD KOD GROZI YUGI PROPAD. OBOROŽEVAL JE JLA ZA OBRAMBO PRED NAPADOM IZ TUJINE. NAJVEČJEGA SOVRAŽNIKA JE PA IMEL DOMA V SRBIJI, MILOŠEVIČA, IN SODELAVCE IN NJEGOVO POLITIKO ETNIČNEGA ČIŠČENJA. Ta ista JLA,NAJBOLJ OBOROŽENA V EVROPI JE UNIČILA YUGOSLAVIJO IN NAPRAVILA NAJHUJŠE ZLOČINE NAD NARODI JUGOSLAVIJE,KI NE BODO NIKOLI POZABLJENI.
dostojevski70
17. 05. 2012 09.46
-5
Ni se JNA odcepila, ampak Slovenija. Najlažje je metati krivdo na druge ljudi, Slovenija je tudi posredno kriva za vojno v Jugoslaviji. TO je zgodovinsko dejstvo.
RISHA.
17. 05. 2012 09.48
+3
Tako je, vsi narodi, ki smo podpirali svoje nacionalisticne politike smo krivi za razpad Jugoslavije v vseh šestih republikah, kriviti nekoga drugega in ne sebe je zelo pateticno in dejanje v stiski, vsi smo enako krivi, zdaj pa kdo je imel vec orozja itd. pa je druga stvar..
RISHA.
17. 05. 2012 09.49
+2
Tukaj ni kriva Slovenija za razpad niti sama Srbija... Vsi smo krivi... Ampak naucili se bomo mi, juzni slovani cuvati drzavo, sedaj ko smo hlapci v EU, ko bomo zaceli delati za skorjo kruha, takrat se bomo spomnili Jugoslavije in kako se mora drzavo cuvati, spomnili se bomo besed TITA.
steiermarkanna
17. 05. 2012 10.29
+1
dostojevski, si pa res omejen, ko še vedno, kljub temu, da ti omogočamo dobro življenje (še vedno) prav mi KSlovenci, ne uspeš videti iz svoje goste megle v glavi, ter srbskega nacionalizma! Slovenci, - Slovenija, nikoli nismo bili prostovoljno v vaši družbi, niti narodnostno in kulturno ter zgodovinsko ne spadamo med vas, pa tudi "celinsko" ne, ker vi ste balkanci in boste to in tam tudi ostali, medtem ko smo kSlovenci srednjeevropejci in civilizirani del zahodne evrope!
Anonimna-keka
17. 05. 2012 09.01
+13
To kar se je zgodilo,Bog ne daj, naj večjem sovražniku ,Samo mame te vejo, kaj so preživljale in kaj preživljajo ..Kdo zagovarja take zločince,smatram da je isti kod on..Upam da se bo tole končalo čim prej,in da bo pravica zadoščena.Sem proti vojnam,ker samo nedolžni ljudje stradajo,
steiermarkanna
17. 05. 2012 10.36
-7
anonimna keka (keka po italiansko?), lepo si povedal-a, ampak malo bolj slovensko bi se lahko izražal-a, ker takšen način neslovenskega izražanja žali nas Slovence!
Ivan Bricklayer
17. 05. 2012 11.40
+4
Steiermarkanna, Vsa beda »duha« se kaže, ravno, v tvojem bednem komentarju, ki je »poved« o nestrpnosti, neznanju, egoizmu, nevoščljivosti itd., in ki tudi človeka/človeštvo vodi k ponavljanju vedno istih napak:«sovraštvu in vojnam.«...In to v »izvrstni Slovenščini???«
Ivan Bricklayer
17. 05. 2012 08.52
+9
Dragi analitiki in poznavalci zgodovine! Prebiram in prebiram te vaše komentarje in nikakeršne rdeče niti, ki bi povezovala to večno resnico o človeku – homo sapiens-u, ne glede na raso, versko, politično, nacionalno pripadnost...- preprosto tako, kot je to v svojem reku izrazil Thomas Hobbes, ko je zapisal:«Človek človeku-volk!«, čeprav se ne strinjam v celoti, saj je primerjava z volkom, »žaljiva za volka...«
sahrana
17. 05. 2012 08.35
+16
nisem zagovornik nobenih zlocincev in sem osebno za to da se vse vojne zlocince kaznuje z navisjo mozno kaznijo motijo me nekateri komentarji ki povelicujejo ........ mimogrede se mi utrne misel iz filma KO JE POCEO RAT? mar so slovenski,hrvaski,bosanski tanki in vojska prestopili meje republik in zapeljali v beograd ? niso mar so ljudje razlicnih narodnosti imeli neke nenormalne zahteve razen ene same da bi ziveli vsak zase v svoji drzavi ? tudi niso vsa ta kasnejsa dogajanja in vojna morija po balkanu je bila sprogramirana pod milosevicevo taktirko in vodena iz beograda posledice tega so bile grozovite kar nekaj komentatorjev ki danes povelicujejo te vojne zlocince je rojenih po teh krvavih dogodkih in na podlagi cega dajejo komentarje o dogodkih ki jih niso ne videli ne doziveli (lahko so srecni da jih niso) razpihovanje politikov in vere podkrepljeno z gospodarsko krizo posledice zadnje balkanske morije so dovolj veliko opozorilo vsem da je vse to bilo povsem nepotrebno zamisljeno v glavah psihopatov ki danes vecinoma niso vec med zivimi ali pa sedijo v haagu vsa ta podpihovanja in povelicevanja zlocincev zagotovo ne sodijo med kultivirane in izobrazene ljudi tako eni kot drugi se druzite med seboj spoznavate resnica ni tisto kar vam vam vtepajo v glavo tako enim kot tudi drugim prava resnica je nekje vmes
Faust
17. 05. 2012 08.40
+2
Faust
17. 05. 2012 08.32
-6
Kregate se glede tega generala, ki ni nič drugega kot grešni kozel za javnost, če hočete krivce jih poiščite med bošnjaki in UN, vse je bilo narejeno z enim samim namenom, vse za en cilj, vse za NWO.
maijster
17. 05. 2012 08.53
+4
...neumnost,do konca kaj pišeš,verjetno si bil takrat otrok ali pa še nerojen,....
Faust
17. 05. 2012 09.18
-8
ne bit tk zaplankan, pa poglej mal pa boš vidu, kaj je resnica in kaj konstrukt
maijster
17. 05. 2012 09.24
+10
...vem kaj je resnica,sem bil takrat polnoleten,sem spremljal zadeve 24 ur v živo,sem bil v 80 letih aktiven mladinec,zato mi takšni kot ti nemorte bluziti,je pa žalostno koliko sovraštva je tu gor,ste -nekateri,pač generacija alsfalta in kokakole,FB-ja,.....in mislite da vse veste,....
Never forget 11.7.95
17. 05. 2012 10.35
+0
Sploh ni vazno koliko si bil takrat star in ali si bil celo na marsu.Dejstvo je sama obtoznica,ki ni samo Srebrenica!!!In ce nebi bil TESLO,bi vedel da je materiala za dokaz obsodbe vec kot dovolj.Ti je jasno,da je bila Srebrenica samo kapla cez rob!!!Verjetno NE.Pac probaj razumeti v drugem zivljenju.
maijster
17. 05. 2012 10.55
+1
...teslo te je naredilo in to zelo slabo,he,he,he,...
Never forget 11.7.95
17. 05. 2012 11.07
+1
Se en dokaz vec tvoje inteligence.No ja,sej me sploh ne cudi,glede na to v kaksnem okolju si vzgojen!!!
Faust
17. 05. 2012 20.23
maijster zato pa zmaguje NWO, kr verjameš vsemu s čimer so te nafopal
legvan33
17. 05. 2012 08.26
+19
sploh si ne zasluži sojenja! pobil je tolk ljudi, da bi bla zanj največja kazen da se vsem javno opraviči... pol pa samo na el.stol in ciao.
JEZNI_JAGER
17. 05. 2012 08.50
+14
????? ???????? 1
17. 05. 2012 09.39
-3
izetbegović pa ni pobil narod ne sam drugi so krivi tak pač je dajte folk zakaj tolk sovraštva naredimo konec temu nismo mi krivi kaj se je dogajalo takrat bodimo prijatelji ne pa da se sam kregamo!!!
vzhod
17. 05. 2012 08.11
-11
kamera snema mladica,kaj pa matere zlocincev kazejo njemu pa ne moremo videti
RISHA.
17. 05. 2012 09.45
+3
sigurn mu kazejo da ga bodo zaklale itd...