Tujina

Sojenje belgijskemu pedofilu končano

Bruselj, 10. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Zaradi nasprotujočih si izjav pedofilove žene odvetniki upajo, da bodo uspeli spodkopati dokaze proti obtoženemu.

Obtoženi posiljevalec deklic Marc Dutroux
Obtoženi posiljevalec deklic Marc Dutroux FOTO:

Obramba domnevnega belgijskega pedofila Marca Dutrouxa je v zaključnem govoru pred sodiščem poskušala vzbuditi dvome v dokaze proti obtoženemu, češ da obtožbe temeljijo večinoma le na izjavah Dutrouxove nekdanje žene Michelle Martin. Odvetnik Ronny Baudewyn je sodnikom v Arlonu prebral zapiske z zaslišanj Martinove in izpostavil njene nasprotujoče si izjave.

V zadnjem nagovoru sodišča, ki je trajal tri ure, je Dutroux poskušal dokazati, da je deloval po ukazih obsežne pedofilske mreže, ki jo je vodil eden od soobtoženih, Michel Nihoul.

47-letni Dutroux je skupaj s še tremi sodelavci obtožen, da je v letih 1995 in 1996 ugrabil in zlorabil šest deklet, starih od osem do 19 let, med katerimi so štiri v ujetništvu na grozljiv način tudi umrle. Dutroux je priznal, da je ugrabil in zlorabil dekleta, a zanikal vsakršno vpletenost v umor. Poleg Dutrouxa so na zatožni klopi še njegova bivša žena Michelle Martin, ki je obtožena sodelovanja pri ugrabitvah, ne pa pri umorih, ter še dva sodelavca.

Dutrouxov odvetnik je v zaključnem govoru zatrdil, da je Martinova dala številne nasprotujoče si izjave glede ugrabitve deklet, predelave kleti v Dutrouxovi hiši in pokopa dveh umorjenih deklet.

Dutroux, ki je ves čas trdil, da so ga v ta dejanja prisilili drugi, je pred poroto še zadnjič priznal ugrabitve in posilstva, zanikal pa je umore. 12-članska porota naj bi sodbo izrekla prihodnji teden, najvišja zagrožena kazen je dosmrtna ječa.