Tujina

Sodnik dovolil test DNK na nožu, s katerim naj bi bila umorjena Meredith

Firence, 01. 10. 2013 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sodnik je na vnovičnem sojenju Amandi Knox in Raffaelu Sollecitu dovolil, da v laboratoriju opravijo test DNK na nožu, s katerim naj bi bila umorjena britanska študentka Meredith Kercher. Sledi na nožu do zdaj niso pregledali, ker je bila označena za premajhno.

V Italiji se je včeraj začelo vnovično sojenje Amandi Knox in njenemu nekdanjemu fantu Raffaelu Sollecitu zaradi umora britanske študentke Meredith Kercher, ki se je zgodil leta 2007 v Perugii.

Na prvi obravnavi v Firencah so bile v ospredju bolj ali manj proceduralne zadeve, kot so termini, kdaj bodo nadaljnje obravnave, in podobno. Vrhovno sodišče je kritiziralo prejšnji proces predvsem zato, ker so ovrgli pomembne dokaze, kot so dokazi DNK.

Sodnik je zdaj dovolil, da v laboratoriju opravijo test DNK na nožu, s katerim naj bi bila Meredith umorjena. Test je zahtevalo tožilstvo, sledi na nožu pa do zdaj niso pregledali, ker je bila označena za premajhno.

Amanda Knox
Amanda Knox FOTO: Reuters

Prvi dan nihče od vpletenih ni prišel na sodišče. Knoxova na obravnavo ni želela pripotovati, češ da ne želi podoživljati štiriletne zaporne kazni v Italiji, ki jo je prestajala "kot nedolžna oseba". Poleg tega jo skrbi, da bi italijanske oblasti našle kakšen nov razlog, da jo znova zaprejo, prav tako pa nima denarja, da bi plačala stroške leta in bivanja. Tega pa jo italijanski zakon niti ne obvezuje.

Sollecito na sodišče ni prišel, ker je na počitnicah na Karibih. "Obveščal ga bom o vsem, kar se zgodi na sodišču," je dejal njegov oče Francesco. Pojasnil je, da se bo udeležil vsake obravnave, ki naj bi trajale do božiča.

Meredith Kercher
Meredith Kercher FOTO: Reuters

Francesco Maresca, odvetnik, ki zastopa družino Kercher, pa je sodišču predal pismo, v katerem se družina opravičuje za svojo odsotnost iz zdravstvenih razlogov. "Obupno si želimo odkriti resnico in zadostiti pravici za Meredith, ki nam je bila tako brutalno odvzeta. Nič nam je ne bo vrnilo, za vedno bo ostala v naših srcih in spominu, a moramo vedeti, kaj se je zgodilo. Zasluži si vsaj dostojanstvo, da resnica pride na dan. Edini način za zmanjšanje bolečine in trpljenja je, da razumemo tragične dogodke, ki so se zgodili 1. novembra 2007," so zapisali.

Spomnimo

Takrat 21-letno Kercherjevo iz južnega Londona so leta 2007 našli mrtvo v stanovanju, ki si ga je v Perugii delila z Knoxovo, ki je bila tam na študentski izmenjavi. Tožilec je dejal, da je bila žrtev večkrat zabodena in da je umrla v spolni igrici, ki ni potekala po načrtih. Knoxova je trdila, da je bila usodne noči v stanovanju Sollecita, kjer je kadila marihuano in gledala film.

Knoxova in Sollecito sta bila leta 2009 obsojena na 26 oz. 25 let zapora zaradi umora Kercherjeve, oktobra 2011 pa je bila sodba razveljavljena, češ da so analize DNK dale nejasne rezultate. Tretji obsojeni, Rudy Guede iz Slonokoščene obale, je še vedno v zaporu. Marca je vrhovno sodišče sprožilo nov postopek, češ da so v razsodbi drugostopenjskega sodišča pomanjkljivosti, protislovja in nedoslednosti, in odredilo ponovno sojenje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MickaTara
01. 10. 2013 11.13
-2
važno da je en črn v zaporu....dva belca sta pa nedolžna
tantadruj1
01. 10. 2013 09.59
+4
zdaj že konstantno poslušamo kako je vedno kaj narobe, ko pridejo preiskovalci na kraj nesreče, in koliko napak je narejenih, da se mi že skoraj zdi, da je sploh brez veze da hodijo. mislim, kot slon v trgovini s porcelanom. da ne govorimo o tem primeru z DNK. se samo meni zdi, da si sodniki delajo delo?
gnu
01. 10. 2013 11.03
+5
Italjani že od 2007 naprej kuhajo neko čorbo. Zdaj perejo proces iz leta 2009, ker jih je oprostilni proces povsem osmešil, amaterje kakršni so. Dokazi, ki so se dva meseca valjali po tleh in pobirali prah stotin ljudi, ki so hodili okrog po hiši? Potem pa najdejo pikograme neke DNK in aha! Govorim o sponki za mordc. Na njej je bila DNK še desetin drugih moških. Ta z nožem je pa sploh smešnica na kvadrat. Merilno območje so 10-krat zapored 'navili' po homeopatsko, da so nazadnje zaznavali le še šum in ga proglasili za dokaz. In potem to zamolčali na sodišču! Ko se je 2011 ta brutalna špekulacija razkrila, so tožilci in laboratorij kasirali grajo, Amanda in Sollecito pa sta 4 leta sedela v zaporu. Italjanski procesi so dobri samo za sojenje prekaljenih mafijcev, ko se zamerijo Berlusconiju.
bebo3
01. 10. 2013 11.11
+3
točno to, to sojenje je prava farsa. ti italijani so popolni nesposobneži.
gnu
01. 10. 2013 11.28
+3
najhujše je pa to, da niti v primeru skrajno pozitivne sodbe ('nedolžen') ne bosta dobila nobenega nadomestila za 6 izgubljenih let in pokvarjene mladosti in ugleda. Obnoreni Mignini (tožilec) pa lepo penzijo.
maanx
01. 10. 2013 09.56
+2
V zapor z njo! Sicer, pa ne vem zakaj tudi Britanija malo ne pritisne na ZDA (glede izročitve Knoxove). S tako ignoranco kažejo,da jim je malo mar, da grešnik, ki je zagrešil umor nad NJIHOVO državljanko ni za zapahi.
mickakova?eva
01. 10. 2013 10.37
+1
Se tud pod razno ne bo zgodilo... so pa angleži čist preveč podrejeni ameriki da bi se kej upal kvaknit
gnu
01. 10. 2013 10.57
+1
Jaz pa ne razumem, kaj ima _familija_ Meredith proti Amandi? In zakaj toleriramo in podpihujemo tako maščevalnost čustveno prizadetih .. včasih so pač kamenjali prvega, ki jim je prišel pod roke. Tožilstvo bi moralo delovati neodvisno in dokler se ne demonstrira krivda _neizpodbitno_ se nima družina umorjene kaj vmešavati in postavljati na eno ali drugo stran.
Boba Natale
01. 10. 2013 09.25
-2
Foxy Knoxy njam njam njam...
enjoj
01. 10. 2013 09.00
+13
Sled na nožu je bila prej premajhna, zdaj pa je dovolj velika, da lahko izvedejo DNK test?? LOL
kiboko
01. 10. 2013 09.51
+3
gnu
01. 10. 2013 10.54
+1
Z noža so pobrali več vzorcev. Večjega so testirali že leta 2007, a je pokazal odsotnost krvi in je pokazal DNK šele, ko so napravo 'navili' veliko preko meja merilnega območja, kar je pokazal je bila zelo verjetno zgolj kontaminacija laboratorija z ogrmonimi količinami Mereditnine DNK. Ta vzorec je zelo majhen, tako da je verjetnost, da bo pokazal _karkoli_ izjemno majhna, sploh ker bodo testirali v čistem laboratoriju, tehnologija analize pa je občutno napredovala.