Tujina

Sodnica odločila, Pistoriusu grozi hujša kazen od nedavno izrečene

Pretoria, 10. 12. 2014 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Paraolimpijcu Oscarju Pistoriusu, ki je bil oktobra obsojen na pet let zapora, grozi hujša kazen. Sodnica je namreč odločila, da bodo obravnavali pritožbo tožilstva, ki zahteva vsaj 10 let zapora.

Oscar Pistorius
Oscar Pistorius FOTO: Reuters

Južnoafriško sodišče bo obravnavalo pritožbo tožilstva na obsodbo paraolimpijca Oscarja Pistoriusa. Tožilstvo namreč meni, da je bila obsodba, ki omogoča pogojni izpust že po desetih mesecih, šokantno blaga. Prizadevajo si, da bi bil Pistorius obsojen umora, in ne le nenaklepnega uboja. Včeraj so sodnici Thokozili Masipa ponovno predstavili svoj pogled na dogodke na usodno valentinovo leta 2013, ta pa je odločila, da bo njihovo pritožbo obravnavala.

Tožilec Gerrie Nel je s svojimi argumenti prepričal sodnico. Sodišče bo zdaj obravnavalo pritožbo na oktobrsko obsodbo Pistoriusa.
Tožilec Gerrie Nel je s svojimi argumenti prepričal sodnico. Sodišče bo zdaj obravnavalo pritožbo na oktobrsko obsodbo Pistoriusa. FOTO: Reuters

Kot je znano, je bil Pistorius oktobra zaradi nenaklepnega uboja svojega dekleta Reeve Steenkamp obsojen na pet let zapora. Tožilstvo se je v začetku novembra na razsodbo pritožilo, a v skladu z južnoafriškim sodnim sistemom mora zeleno luč za obravnavo pritožbe dati sodnik, ki je odločal v primeru. Ugovarjali so takratni odločitvi sodnice, da Pistorius, ki je streljal skozi zaprta vrata stranišča, ni imel namena ubijati. Po njihovem prepričanju je vedel, da je nekdo na stranišču, ki je zelo majhen prostor, v katerem se ne bi mogla oseba nikamor umakniti. Tožilec Gerrie Nel zahteva minimalno zaporno kazen 10 let.

Odvetnik Pistoriusa Barry Roux je po drugi strani poudaril, da sodišče ne razpolaga z dokazi, da je Pistorius hotel ubijati ter da bi bila obravnava pritožbe neutemeljena.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
11. 12. 2014 11.03
Ne vem za kaj se čudimo, da na sodiščih izrabijo prav vsako mišjo dlako, da zvišajo obsodbo in kazen. Čeprav gre zgolj za domnevo, ki je ni mogoče dokazati.
Ramzess
11. 12. 2014 11.04
Tako dolgo obračajo zadeve, da dobijo željeno.
Mb128
10. 12. 2014 14.53
+1
Ja, sum da je tukaj šlo za umor in ne uboj še vedno obstaja!
Brabus
10. 12. 2014 14.02
+5
Ne razumem civilizirane kazni, 5 let zapora, že v naprej pa prejudicirajo izpust morilca po 1 letu. Pa to ni za nikamor.
asusprime1900
10. 12. 2014 12.36
+0
zub za zub edino pravilno