Slovenija

Sodna obravnava v zadevi parkirišč na Gotski je končana

Ljubljana, 11. 06. 2013 17.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V dveh tednih do enega meseca bo znano, kaj bo s parkirišči na Gotski ulici v Ljubljani, na katerih sta lani dve podjetji začeli postavljati zapornice in od stanovalcev zahtevali plačilo za uporabo parkirnih mest. Obravnava na sodišču je namreč končana.

Parkirišča na Gotski ulici
Parkirišča na Gotski ulici FOTO: Kanal A

Okrajno sodišče je zaključilo obravnavo v primeru tožbe skupine stanovalcev z Gotske ulice v Ljubljani, ki zaradi zapornic na tamkajšnjih parkiriščih tožijo podjetji Tristan devetnajst in Giposs. Odločitev sodišča bo znana do enega meseca.

Podjetje Tristan devetnajst je zapornice na parkiriščih na Gotski ulici začelo postavljati novembra lani, stanovalcem pa ponudilo mesečni najem parkirnih prostorov ob blokih. Cena je bila 40 evrov, stanovalci pa naj bi plačali še 120 evrov akontacije za zapornice. Zemljišče je bilo po takratnih informacijah družbe Distor, ki upravlja s stavbami na Gotski ulici, vpisano na podjetje Giposs.

Stanovalci so se plačevanju za parkirišča odločno uprli, ljubljansko okrajno sodišče pa je novembra izdalo začasno odredbo, s katero je obema omenjenima podjetjema prepovedalo nadaljnjo postavljanje zapornice, že postavljene pa so morale biti položene tako, da so stanovalci lahko nemoteno parkirali na parkiriščih, je pojasnil eden izmed stanovalcev, ki sodeluje pri tožbi, Dejan Hozjan.

Gotsko ulico je novembra lani obiskal tudi ljubljanski župan Zoran Janković.
Gotsko ulico je novembra lani obiskal tudi ljubljanski župan Zoran Janković. FOTO: Kanal A

Nato je odvetnik stanovalcev vložil tožbo zaradi motenja posesti, med toženimi strankami pa je bila tudi Mestna občina Ljubljana (MOL). Kasneje so tožbo proti MOL umaknili, odvetnik občine Rok Koren pa je pojasnil, da so jo stanovalci vložili iz previdnosti, ker je sosednje zemljišče, kjer sicer ni bilo zapornic, v lasti občine.

Odvetnik stanovalcev Rok Petrič je povedal, da naj bi bila sodba znana v dveh tednih do enega meseca, pričakuje pa, da bo sodnica ugotovila motenje posesti. V tem primeru bosta podjetji zapornice dolžni odstraniti.

V podjetjih po njegovih besedah sicer trdijo, da so imeli pravico postaviti zapornice ter da so jih postavili na zemljišču, ki je v njihovi lasti. Bistveno pa je, da so imeli stanovalci na parkiriščih posest več let in so tam redno parkirali, dodaja.

Sodna praksa na tem področju se je po njegovih besedah pred kratkim nekoliko spremenila, saj je bilo v podobni zadevi v zvezi s parkirišči na ulici Ob žici v Šiški treba ugotavljati, ali imajo stranke tudi lastninsko pravico na parkiriščih. Petrič je prepričan, da to pravico njegove stranke imajo, ker gre za pripadajoče zemljišče k njihovemu stanovanjskemu bloku.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Raspunin777
12. 06. 2013 08.16
+3
hahaha Šiškarji vašega Zokija ki ste ga volili bo treba jt še enkrat volit hahahahah pošteno -pošteno
Migremonadob
11. 06. 2013 20.03
+1
Namesto parkirišča eno veliko štacuno pa to ....
macek_garfield
11. 06. 2013 18.47
+7
... he he he .. zokic ... rabi eurcke ... nje ... sinko ne placuje ..,. nje ..
wolfterier
12. 06. 2013 15.41
+2