Tujina

Sodišče ni ugodilo Assangeovi želji

London, 14. 06. 2012 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vrhovno sodišče v Veliki Britaniji je zavrnilo Assangeovo zahtevo, naj ponovno obravnava vprašanje njegove izročitve Švedski. Tam ga namreč želijo zaslišati zaradi obtožb dveh žensk o treh spolnih napadih in posilstvu, ki naj bi jih zagrešil v Stockholmu.

Britansko vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo ustanovitelja spletne strani WikiLeaks Juliana Assange, naj spet obravnava vprašanje njegove izročitve Švedski. Sedem sodnikov se je soglasno odločilo, da je zahteva 'brez osnove'.

Vrhovno sodišče je namreč prejšnji mesec zavrglo Assangeovo pritožbo na odločitev o izročitvi Švedski, kjer je osumljen spolnih napadov. Hkrati so mu odobrili 14 dni časa za vložitev pisne zahteve za ponovno odprtje primera, kar so njegovi odvetniki tudi storili. Ugovarjali so, da je odločitev temeljila na podlagi pravnega vidika, ki ga na sodišču niso obravnavali.

Julian Assange
Julian Assange FOTO: Reuters

Kot je znano, Assange vse od aretacije pred 18 meseci vodi pravno bitko na britanskih sodiščih proti izročitvi Švedski, kjer ga želijo zaslišati zaradi obtožb dveh žensk o treh spolnih napadih in posilstvu, ki naj bi jih zagrešil v Stockholmu.

Assange ostro zavrača obtožbe in trdi, da so bili spolni odnosi z obema sporazumni. Po njegovem mnenju so obtožbe na njegov račun politično vzpodbujene in povezane z objavami na WikiLeaksu, ki so bile najbolj odmevne prav v mesecih pred izdajo zapornega naloga.

Assange je povzročil pravi vihar z objavo več deset tisoč ameriških diplomatskih depeš na spletni strani WikiLeaks. Te med drugim razkrivajo podrobnosti ameriške vojne proti terorizmu, odnose med velesilami ter pikantne podrobnosti o posameznih politikih. Zato se Assange boji, da bi ga Švedska izročila ZDA, kjer bi lahko odgovarjal zaradi spornih objav WikiLeaksa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
15. 06. 2012 12.22
+1
zgleda, da se Assangea Amerčani bojijo še bolj kot al Zavahirija...