Tujina

Lufthansini piloti se po odločitvi sodišča vračajo na delo

Frankfurt, 09. 09. 2015 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemško delovno sodišče je odločilo, da morajo piloti Lufthanse takoj prenehati stavkati in se vrniti na delo. V sindikatu Cockpit so se sodišču uklonili in prekinili stavko. V dveh dneh stavke je prizemljenih ostalo okoli 140.000 potnikov.

Delovno sodišče nemške zvezne dežele Hessen v Frankfurtu je odločilo, da morajo piloti Lufthanse končati stavko in se vrniti na delo. Že 13. stavka od aprila lani je prizadela okoli 140.000 potnikov, poročajo tuje tiskovne agencije. Sindikat je odločitev upošteval in stavko že prekinil.

Odločitev o prepovedi stavke je sprejelo prizivno sodišče, potem ko je nižje delovno sodišče v Frankfurtu stavko v torek zvečer odobrilo. Sodišče je presodilo, da je razlog za stavko nova strategija koncerna, ki pa je stvar menedžmenta in ne vsebine kolektivne pogodbe.

Predsednik sindikata Cockpit je pilote pozval, naj se vrnejo na delo.
Predsednik sindikata Cockpit je pilote pozval, naj se vrnejo na delo. FOTO: Reuters

Sindikat Cockpit se je uklonil in stavko predčasno prekinil. Kot je povedal predstavnik sindikata Markus Wahl, so kolege pozvali, naj se nemudoma znova vrnejo na delo. V Lufthansi pa so se odločili, da bodo zaradi zahtevnosti načrtovanja normalni promet znova vzpostavili šele v četrtek.

Uradno so razlog za stavko po navedbah sindikata Cockpit ostali pogoji zgodnjega upokojevanja za okoli 5400 pilotov Lufthanse, Lufthanse Cargo in Germanwings, spor pa se je medtem razširil tudi na prihodnjo strukturo koncerna oziroma njegove načrte glede nizkocenovne ponudbe.

Sindikat je namreč ostro napadel ustanovitev nove hčerinske družbe Eurowings, na katero so prenesli nizkocenovne lete. Ta družba pilote plačuje slabše, ob tem pa v okviru reorganizacije prevzema vse več letalskih linij.

Sodišče je dobilo vtis, da sindikati želijo vplivati na upravljalsko politiko skupine, kar pa glede na nemško zakonodajo ne upravičuje stavke.

V torek je sindikat Cockpit 13. stavko v aktualnem sporu začel pri letih na dolge linije. Letalski prevoznik jih je bil prisiljen odpovedati skoraj polovico.

Danes pa se je stavka nadaljevala pri letih na kratke in srednje linije. Lufthansa je imela na urniku 1520 poletov z okoli 180.000 potniki, okoli 1000 letov pa so bili prisiljeni odpovedati. Leti na dolge linije niso bili prizadeti, a so številna letala vzletela napol prazna, ker potnikom zaradi stavke ni uspelo prileteti do regionalnih letalskih vozlišč.

To pa ni edina sodna bitka, povezana s stavkami Lufthansinih pilotov. Prevoznik namreč od sindikata Cockpit zahteva 60 milijonov evrov odškodnine za prvo stavko v lanskem letu, ki naj bi bila prav tako protizakonita. V prvih 12 stavkah pilotov je po navedbah Lufthanse nastalo za okoli 330 milijonov evrov škode.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
09. 09. 2015 23.53
-1
no,ste videli, kako se to gre v evropi. zato, pa slovenčeki, bodite radi, da živite v sloveniji,kjer se cedi med in mleko, denar pa dobiš brez dela, truda in ....
skismania
09. 09. 2015 23.52
+1
LIKE na facebook-u "Slovenija Zavaruj Meje"
Dragon_13
09. 09. 2015 15.40
+3
Pilote se pa lahko komentira?? Homoseksualcev in beguncev pa se ne sme...
ustup1d
09. 09. 2015 13.32
+0
tako se dela. Da so lufthanso spravili ob stotine milijonov dobičkov. Se nebom čudil, ko bo lufthansa bankrotirala zaradi takih osebkov, ki razmišljajo samo na sebe in bodo nakoncu ostali brez službe.