Tujina

Smrtna kazen za četverico posiljevalcev

New Delhi, 13. 09. 2013 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče v New Delhiju je četverico moških spoznalo za krive skupinskega posilstva in umora 23-letne indijske študentke decembra lani, zaradi česar jih je obsodilo na smrtno kazen z obešanjem. Obramba je že napovedala pritožbo.

Navdušenje ob novici, da so četverico obsodili na smrtno kazen. "Zmagala je! Ona je inspiracija nam vsem," sporočajo množice, ki so se zbrale pred sodiščem.
Navdušenje ob novici, da so četverico obsodili na smrtno kazen. "Zmagala je! Ona je inspiracija nam vsem," sporočajo množice, ki so se zbrale pred sodiščem. FOTO: Reuters

Okrutno skupinsko posilstvo in umor 23-letne študentke fizioterapije decembra lani sta pretresla celotno Indijo in tudi svet. Šest moških je v indijski prestolnici na avtobusu posililo in mučilo 23-letno študentko, ki je čez 13 dni zaradi hudih poškodb umrla v bolnišnici v Singapurju. Njenega fanta so moški pretepli, oba pa so nato vrgli z avtobusa.

Sodnik Jogeš Kana je ob izreku sodbe dejal, da primer spada v "najredkejšo od redkih kategorij", ki opravičuje smrtno kazen.
Sodnik Jogeš Kana je ob izreku sodbe dejal, da primer spada v "najredkejšo od redkih kategorij", ki opravičuje smrtno kazen. FOTO: Reuters

Konec avgusta je sodišče mladoletnega udeleženca posilstva spoznalo za krivega obtožb posilstva in umora in ga obsodilo na tri leta zapora. Enega od odraslih obtožencev so marca našli mrtvega v zaporniški celici, domnevno naj bi se obesil.

Sodišče v New Delhiju je preostalo četverico v torek, po sedmih mesecih sodnega procesa, spoznalo za krivo skupinskega posilstva in umora. Obdolženci krivdo zavračajo in trije od njih so že napovedali pritožbo.

Tožilstvo je že od začetka predlagalo smrtno kazen za vse štiri moške in pozivi k temu so prihajali tudi iz javnosti.
Tožilstvo je že od začetka predlagalo smrtno kazen za vse štiri moške in pozivi k temu so prihajali tudi iz javnosti. FOTO: Reuters

Tožilstvo je že od začetka predlagalo smrtno kazen za vse štiri moške in pozivi k temu so prihajali tudi iz javnosti, žrtvine družine in številnih politikov. Smrtno kazen v Indiji izrečejo za le redke zločine, malokdaj pa jo tudi dejansko izvršijo. Letno v Indiji sodišča izrečejo približno 130 smrtnih kazni, dejansko pa so v zadnjih 17 letih usmrtili le tri ljudi.

Oče 23-letne študentke je dejal, da je vesel, da so posiljevalci dobili najstrožjo kazen. "Zelo smo veseli. Pravici je zadoščeno," je dejal novinarjem na sodišču.

Obramba: Obsodilo jih je ljudstvo

Obramba je trdila, da obstaja politični pritisk za izrek smrtne kazni, sodnika pa so pozvali, naj pokaže prizanesljivost z obsodbo na dosmrtni zapor. "To je politična obsodba. Tokrat ni sodilo sodišče, pač pa ljudstvo," je po izreku kazni dejal eden od odvetnikov. Štirim moškim zdaj grozi smrt z obešanjem, ker pa se bodo na kazen najverjetneje pritožili, je malo verjetno, da jih bodo dejansko usmrtili.

Pred sodiščem so se zbrali protestniki, ki za četverico zahtevajo smrt z obešanjem.
Pred sodiščem so se zbrali protestniki, ki za četverico zahtevajo smrt z obešanjem. FOTO: Reuters

Njihovi odvetniki se nameravajo pritožiti na višje sodišče, primer pa gre lahko tudi na vrhovno sodišče. Vse skupaj se lahko zavleče tudi do sedem let, opozarjajo poznavalci, četverico pa lahko na kateri koli točki pomilosti predsednik. A to se, glede na trenutno stanje v družbi, zagotovo ne bo zgodilo, vsaj ne kmalu.

Zagovorniki človekovih pravic opozarjajo, da je obsodba odraz trenutne jeze in razočaranja indijske družbe. Ne glede na krutost zločina bi sodišče moralo četverico obsoditi na dosmrtno ječo in ne na smrt z obešanjem, opozarjajo borci za človekove pravice.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou