Tujina

Sodišče bo o Acti odločilo do konca leta

Bruselj, 16. 03. 2012 19.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropska komisija bo sporni mednarodni trgovinski sporazum za boj proti ponarejanju (Acta) predala v presojo Sodišču EU v prihodnjih dneh. Odločitev sodišča pa se pričakuje v prihodnjih mesecih oziroma do konca tega leta.

Javnost Acti nasprotuje.
Javnost Acti nasprotuje. FOTO: Reuters

Evropska komisija bo sporni mednarodni trgovinski sporazum za boj proti ponarejanju (Acta) predala v presojo Sodišču EU v prihodnjih dneh, je danes v Bruslju povedal komisar za trgovino Karel De Gucht. Komisar pričakuje, da bodo vse članice Unije pred sprejetjem dokončne odločitve o Acti počakale na odločitev sodišča. Odločitev sodišča se pričakuje v prihodnjih mesecih oziroma do konca tega leta, je ocenil slovenski veleposlanik pri EU Rado Genorio, ki je Slovenijo zastopal na zasedanju Sveta za zunanje zadeve, posvečenemu trgovinskim temam.

O Acti pod točko razno

EU je Acto izpogajala z ZDA, Japonsko, Kanado, Singapurjem, Avstralijo, Južno Korejo, Marokom, Mehiko, Švico in Novo Zelandijo. Evropska komisija in 22 članic EU so nato sporazum podpisale konec januarja v Tokiu. Podpisali ga niso Ciper, Nemčija, Estonija, Slovaška in Nizozemska.

O Acti je bilo danes na tem zasedanju govora pod točko razno. Viri pri danskem predsedstvu so pred zasedanjem pojasnili, da je namen preučiti stanje v procesu ratifikacije sporazuma in dobiti "jasno sliko o tem, kje smo in kam gremo". Razprava je trajala le okoli 20 minut. Komisija je predstavila svoja stališča, sicer pa so se oglasile le tri države. Ciper je napovedal, da bo k sporazumu pristopil, Bolgarija je povedala, da bo počakala na razsodbo sodišča, Italija pa se je komisiji zahvalila za predstavitev, je pojasnil veleposlanik Genorio.

De Gucht se je sicer danes na novinarski konferenci odzval tudi na navedbe iz Evropskega parlamenta, da je Acta "mrtva". "V parlamentu je izrečenih veliko stvari, to je tudi njegov namen," je dejal in dodal, da se je treba držati postopkov. Vse članice Unije so se strinjale o podpisu Acte, sedaj pa je to postavljeno pod vprašaj, veliko je javnih protestov, je komisar povzel stanje in poudaril, da je treba razpravo "spraviti na racionalno raven", zato se je komisija tudi odločila za mnenje neodvisne tretje strani.

Protesti po vsej Evropi

S podpisom Acte se je sprožil proces ratifikacije, ki je za uveljavitev sporazuma potrebna v vseh članicah Unije. Prav tako je za uveljavitev Acte potrebno soglasje Evropskega parlamenta. Poleg tega je podpis sprožil val protestov – 2,5 milijona ljudi z vsega sveta je podpisalo peticijo proti ratifikaciji sporazuma. Več držav, tudi Slovenija, je ratifikacijo Acte zamrznilo.

Vodja vladnega urada za komuniciranje Anže Logar je v četrtek po odločitvi o zamrznitvi pojasnil, da se je vlada tako odločila, ker želi počakati, kako se bo razpletla razprava o Acti na ravni EU. Pod točo kritik je Evropska komisija februarja odločila, naj Sodišče EU presodi, ali Acta krši svobodo izražanja in obveščanja, varstvo podatkov ter pravice intelektualne lastnine, kot menijo nasprotniki sporazuma. V komisiji sicer sporazum branijo pred temi očitki in poudarjajo, da Evropejcem ne prinaša nič novega, temveč le povzema že obstoječa evropska pravila, saj je glavni namen Acte "izvoz" evropskih standardov v tretje države.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luckyss
17. 03. 2012 14.25
"in poudarjajo, da Evropejcem ne prinaša nič novega, temveč le povzema že obstoječa evropska pravila, saj je glavni namen Acte "izvoz" evropskih standardov v tretje države." O.K. če ne prinaša nič novega jo lahko zamrznjeno tudi zavržemo! Seveda pa vsi vemo, kaj se bo zgodilo..ljudstvo ne odloča več o ničemur..
platon26
16. 03. 2012 22.54
+4
takrat ko boddo vsi pozabili da so zakonu sploh kdaj ugovarjali! Pač ovce saj jih že zdaj 70% več ne ve kaj ACTA je! Sedaj je KONY 2012 drug tedn bo pa PONY 2012
Roko23
17. 03. 2012 10.02
+2