Tujina

Sodelavca Mandele obtožili zaradi krvavih diamantov

Johannesburg, 02. 10. 2010 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tajnika sklada dobrodelne organizacije Nelsona Mandele so obtožili nezakonitega posedovanja krvavih diamantov. Dala mu jih je manekenka Naomi Campbell, ki naj bi jih dobila v dar od nekdanjega liberijskega voditelja.

Naomi Campbell je avgusta pričala proti nekdanjemu liberijskemu voditelju Charlesu Taylorju.
Naomi Campbell je avgusta pričala proti nekdanjemu liberijskemu voditelju Charlesu Taylorju. FOTO: Reuters

Saga o krvavih diamantih se nadaljuje. Potem ko je manekenka Naomi Campbell pričala, da je na večerji pri Nelsonu Mandeli od nekdanjega liberijskega vodje Charlesa Taylorja dobila “neke umazane kamenčke”, ki pa jih je nato predala Mandelovi dobrodelni organizaciji, je južnoafriško tožilstvo vodjo te organizacije obtožilo nezakonitega posedovanja tako imenovanih krvavih diamantov.

Jeremy Ractliffe je priznal, da ima diamante šele potem, ko ga je Campbellova omenila na pričanju proti Taylorju, ki je potekalo avgusta v Haagu. Takrat je diamante predal policiji in odstopil z mesta tajnika sklada dobrodelne organizacije, ki jo je Mendela posvetil otrokom.

Južnoafriško tožilstvo je Ractliffa zdaj obtožilo nezakonitega posedovanja krvavih diamantov, ki jih je leta 1997 prejel od Campbellove. Sojenje se bo začelo 27. oktobra.

Spomnimo. Campbellova je v Haagu pričala, da je leta 1997 na večerji, ki jo je gostil Mandela in kjer je bil gost tudi Taylor, dobila “neke umazane kamne”. Prinesla naj bi ji jih dva moška sredi noči, predvidevala pa je, da jih je poslal nekdanji liberijski vodja. Odločila se je, da jih preda dobrodelni organizaciji, čeprav naj ne bi vedela, da gre za krvave diamante. Še več, sodišču je povedala, da nikoli ni niti slišala za ta izraz.

Ractliffe je v izjavi ob odstopu z mesta tajnika sklada dejal, da je diamante sprejel, ker je mislil, da jih manekenka ne sme odnesti iz države. Zagotovil je, da Mandelovega sklada ni želel vplesti v nič nezakonitega. “Na koncu sem se zato odločil, da jih preprosto obdržim,” je dodal.

Taylor vse zanika

Taylor naj bi po navedbah tožilstva diamante v Južno Afriko prinesel, da bi jih prodal oziroma zamenjal za orožje. Vendar to zanika, češ da ni imel nobenega opravka s krvavimi diamanti.

Izraz se je prijel za drage kamne, ki so prišli iz afriških držav, v katerih so divjali spopadi. V praktično suženjskih razmerah so jih pridobivali ujetniki, z njimi pa so nato uporniki kupovali orožje in financirali nadaljevanje bojev. Mednarodna skupnost je nato s procesom Kimberley uvedla nadzor nad prodajo diamantov in trgovanje z dragimi kamni s konfliktnih območij prepovedala.

Taylor naj bi bil eden glavnih uporabnikov trgovine s krvavimi diamanti, s čimer naj bi financiral upornike RUF v Sierri Leone, ki so bili še posebej zloglasni zaradi krutega ravnanja s civilisti. Odgovorni so za množične umore, posilstva in pohabljanja. Vojna med letoma 1991 in 2001 je zahtevala najmanj 120.000 življenj.

Nekdanjega liberijskega predsednika so aretirali leta 2006, sojenje v Haagu pa se je začelo leto pozneje. V 11 točkah je obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, a vso odgovornost zanika. Sojenje je trenutno že v fazi obrambe, nastopilo pa naj bi le še nekaj prič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Desktop.Messiah
02. 10. 2010 12.31
Naomi je lepa, bogata in čaščena. Ona si že ne bi mazala rok s krvavimi diamanti!
Kajla1st
02. 10. 2010 09.45
spet amerišKKa pokvarjena zarota....,, obtožil so nekoga, ki ni hotel sodelovat pri umazanijah! če dobr pregledam zgodbo je vse SKORAJ VERJRTNO...... teli amerikanci mislijo, da živimo v hollywoodskem trilerju!
POMAGAM_TI
02. 10. 2010 09.27
itak, vsi pokvarjeni, tudi veliki človek Mandela....