Tujina

Sodba razveljavljena, proces bodo ponovili

Moskva, 25. 06. 2009 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
1

Rusko vrhovno sodišče je razveljavilo oprostilne sodbe proti štirim osebam, ki so bile obtožene sodelovanja pri umoru ruske novinarke Politkovske.

Osumljenci, ki naj bi bili povezani z umorom Ane Politkovske.
Osumljenci, ki naj bi bili povezani z umorom Ane Politkovske. FOTO: Reuters
Ana Politkovska
Ana Politkovska FOTO: Reuters
Umora so bili osumljeni trije moški: član ruske kriminalne policije Sergej Hadikurbanov in brata Džabrajl in Ibragim Mahmudov (Čečena). Nekdanji častnik ruske tajne službe FSB Pavel Rjaguzov, ki naj bi priskrbel naslov novinarke, pa je bil obtožen zlorabe pooblastil.

Domnevni morilec novinarke, Čečen Rustam Mahmudov, ki naj bi Politkovsko ustrelil, je na begu, za njim pa je razpisana mednarodna tiralica.

Rusko vrhovno sodišče je danes razveljavilo oprostilne sodbe proti štirim osebam, ki so bile obtožene sodelovanja pri umoru ruske novinarke Ane Politkovske, poročajo tuji mediji. Vrhovni sodniki so tako ugodili zahtevam državnega tožilstva in izrekli nestrinjanje s takratno poroto. Sprožili bodo nov sodni proces z novo poroto.

Porota je februarja letos ocenila, da ni bilo zbranih dovolj dokazov o povezavi osumljenih z umorom. Državna tožilka Julija Safina je že po objavi razsodbe napovedala, da se bodo pritožili zaradi napak, ki so bile storjene pri obravnavi primera. Znanih je le malo podrobnosti o umoru Politkovske. Še vedno ni razkrito, kdo je bil naročnik umora novinarke, ki je brez dlake na jeziku kritizirala politiko Kremlja ter takratnega ruskega predsednika in sedanjega premierja Vladimirja Putina. Številni so opozarjali, da je umor povezan z njenim delom. Ruska novinarka je namreč razkrinkala številne zlorabe ruske vojske med vojno v Čečeniji.

"Menim, da ne potrebujemo novega sojenja, temveč novo preiskavo," je sporočil sin Politkovske, Ilija. Na vprašanje, ali bo novo sojenje oviralo napore, da se najde morilec, je Ilija odgovoril pritrdilno.

Politkovska je bila umorjena oktobra 2006. Morilci so jo čakali pred njenim stanovanjem. Njeni svojci in poklicni kolegi so bili ves čas zelo kritični do sojenja. Opozarjali so, da ni bilo nikoli povedano, kdo stoji v ozadju umora. Umor je povzročil tudi ogorčenje mednarodne javnosti, organizacije za varstvo človekovih pravic pa so ruskim oblastem očitale, da jim ne uspeva zaščititi novinarjev.

Politkovska je bila namreč že 13. novinarka, ki je bila ubita v Rusiji po prihodu Putina na predsedniški položaj leta 2000. Za nobenega od teh umorov ni bil nihče obsojen.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jack.the.ripper
25. 06. 2009 16.25
"Domnevni morilec novinarke, Čečen Rustam Mahmudov, ki naj bi Politkovsko ustrelil, je na begu, za njim pa je razpisana mednarodna tiralica." Vso krivdo je vlada zvalila na ubogega čečena?? heh