Gospodarstvo

Socialna bomba v Pomurju: Delavci Aha Mure dostojanstveno sprejeli odpovedi

Murska Sobota, 29. 05. 2014 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Stečajni upravitelj Aha Mure je 1.077 delavcem Aha Mure od skupaj 1.138 izročil odpovedi pogodb o zaposlitvi. Vročanje pogodb delavcem je potekalo brez posebnosti, sprejeli pa so jih dostojanstveno, je povedal. Medtem pa solastnica Aha Mure Mojca Lukančič vztraja, da bo poplačala dolgove podjetja.

Stečajni upravitelj Aha Mure Stevo Radovanović je danes 1.077 delavcem Aha Mure od skupaj 1.138 izročil odpovedi pogodb o zaposlitvi. Povedal je, da je vročanje pogodb delavcem potekalo brez posebnosti, sprejeli pa so jih dostojanstveno.

Največ so ga spraševali o morebitnem nadaljevanju dela in dokončanju nujnih del, pojasnil pa jim je tudi zakonska določila. Pri tem so sodelovali tudi strokovni delavci zavoda za zaposlovanje, jamstvenega sklada in centra za socialno delo.

"Danes sem večji optimist kot prej, ko nisem imel dokumentov, ne morem pa špekulirati, koliko delavcev bo ostalo za dokončanje in koliko za nadaljevanje dela," je povedal Radovanović in dodal, da se s potencialnimi kupci intenzivno pogovarja. Stečajnega upravitelja med drugimi pričakujejo tudi predstavniki nemškega Bossa, ki menda želijo v paketu reševati Muro in tovarno Prvi maj v Pirotu.

Lanska stavka v Aha Muri
Lanska stavka v Aha Muri FOTO: Kanal A

V sredo se je Radovanović sestal tudi s predstavniki sindikata, terjatve pa bo pripravil za vse delavce skupaj. Delavcem pripada še plača za mesec maj in petnajst dni, ko bodo zaposleni pri stečajnem upravitelju, je pojasnil.

Radovanović je še dejal, da ga je klicala solastnica Aha Mure Mojca Lukančič in predlagala, naj ustavi delitev odpovedi delavcem, ker da ima vlagatelja iz Turčije ali Azerbajdžana. Pojasnil ji je, da to v skladu z zakonom ni možno, da pa vlagatelja lahko pripelje. Postopek stečaj je po njegovih besedah mogoče ustaviti le, če bi Lukančičeva poplačala terjatve Davčni upravi RS.

'Žalostno, da je to za mnoge že drugi stečaj'

Po besedah predsednice sindikata Aha Mure Jolanke Horvat so delavci upali, da bodo obdržali delovna mesta, Lukančičevi pa ne verjamejo več, češ da bi, če bi hotela, lahko denar prinesla pravočasno, zdaj pa je prepozno in je ne bi več poslušali.

"Žalostno je, saj je to za mnoge že drugi stečaj, nikomur ni prijetno. Vemo, da moramo delati, ker se drugače ne moremo prijaviti na zavod za zaposlovanje, ampak tako pač je, sicer pa smo aktivirali tudi humanitarne organizacije, ki bodo pomagale delavcem," je še dejala.

Murine delavke
Murine delavke FOTO: POP TV

Okrožno sodišče je že drugi stečajni postopek Mure začelo 23. maja, potem ko Lukančičeva do izteka roka ni uspela zagotoviti denarja za poravnavo večmilijonskega dolga do Davčne uprave RS. Lukančičeva sicer še vedno vztraja, da bo poplačala dolgove podjetja.

Delavci Aha Mure v stečaju bodo po prijavi na zavodu za zaposlovanje iz jamstvenega sklada dobili plače, ki niso bile izplačane, nadomestilo za dopust, ki ga niso izkoristili, in odpravnino. Nadomestilo, ki se odmeri od zavarovalne dobe, pa bodo tisti, ki so ga v celoti izkoristili že po prvem stečaju, dobivali le tri mesece.

Kopač Mrakova: Razočarana sem, ker vodstvo ni uresničilo danih obljub

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je sporočila, da z zaskrbljenostjo spremlja razmere in dogajanje v Muri. Razočarana je, ker vodstvo ni uresničilo danih obljub, tako da se žalostna zgodba delavk in delavcev ponavlja.

Stopnja brezposelnosti v Pomurju se bo s približno 1200 odpuščenimi delavci precej zvišala, po zadnjih podatkih je bila 18,7-odstotna, zdaj se bo najverjetneje dvignila na okoli 21 odstotkov.

Kot je zapisala, bosta Zavod za zaposlovanje in jamstveni sklad storila vse, da bodo delavci v najkrajšem možnem času po odpovedi delovnega razmerja prišli do izplačil nadomestila plač in do nadomestil za primer brezposelnosti. Ob vročitvi sklepov o odpovedi delovnega razmerja je zavod delavcem Mure razdelil termine za prijavo na zavodu (prijava bo potekala od 16. do 24. junija) in mapo za vsakega delavca z natančnimi informacijami o tem, kaj potrebujejo ob prijavi, vlogi za denarno nadomestilo, uveljavljanju pravic iz jamstvenega sklada (neizplačana plača za maj, odpravnina, neizrabljen dopust). Prej kot v mesecu dni od prijave na zavodu bo vsem bivšim delavcem Mure že izplačano prvo denarno nadomestilo.

Zavod bo zaradi nastale situacije skupaj z ministrstvom pripravil načrt potrebnih dodatnih ukrepov aktivne politike zaposlovanja v Pomurju. Pri tem bodo sodelovali tudi z MGRT, sektorjem za regionalno politiko in ustreznimi institucijami v Pomurju (RRA ipd). "Za trajnejšo rešitev brezposelnih delavk in delavcev v Pomurju pa seveda samo ukrepi aktivne politike zaposlovanja ne bodo dovolj. Potrebujemo zagon gospodarstva in razvoj perspektivnih panog z višjo dodano vrednostjo. Predvsem pa potrebujemo delodajalce, ki bodo z bistveno večjo mero strokovnosti, odgovornosti in etičnosti vodili podjetja in na ta način krojili usodo svojih zaposlenih," je še zapisala Kopač Mrakova.

Stečaj predstavlja pravo socialno bombo

V sredo so v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) opozorili, da bo stečaj stal okoli osem milijonov evrov, hkrati pa povzročil pravo socialno bombo v Pomurju. Razočarani so nad državo in drugimi, ki stečaja niso pravočasno preprečili. Menijo tudi, da vlada ne bi smela tega problema prepustiti regiji.

Solastnica in direktorica Aha Mure Mojca Lukančič.
Solastnica in direktorica Aha Mure Mojca Lukančič. FOTO: POP TV

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je dejal, da poslovno okolje, v katerem je podjetje delovalo, ni podpiralo industrije, prav tako pa tudi upravljavci podjetja niso storili, kar bi morali. Po njegovih besedah takšna podjetja potrebujejo najsposobnejši menedžment in odgovorne lastnike.

1200 zaposlenih v Aha Muri bo dobilo vsaj eno plačo iz jamstvenega sklada, kar znaša okoli milijon evrov, od devet do dvanajst mesecev pa bodo prejemali nadomestila za brezposelnost. Slednje bo stalo še okoli šest milijonov evrov. Ti delavci bodo tudi zelo težko zaposljivi, opozarjajo v ZSSS.

Zveza je še dodala, da bo skušala pri stečajnem upravitelju doseči, da bi čim prej prijavil terjatve delavcev v stečajno maso. V ZSSS bodo delavcem nudili tudi strokovno in pravno pomoč.

Na to, kako težko bo to za delavce, je opozorila tudi predsednica Murinega sindikata Jolanka Horvat, ki je dejala, da je Aha Mura v številnih primerih zaposlovala oba zakonca, matere samohranilke ter delavce starejše od 45 let. Hkrati v tej regiji ni nobene gospodarske panoge ali nove tovarne, ki bi zaposlovala, zato po njenih besedah regijo ogroža socialna bomba.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (219)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

langaš 1
02. 06. 2014 22.15
+1
Doma sedim in gledam luft.Ta država mi je vzela vse upe...
pesnitev
01. 06. 2014 17.23
+2
Zaradi DURS ove neučakanosti je izgubilo delo 1200 delavk AHA MURE!
vicente
02. 06. 2014 08.21
+2
ne vem kaj je zrušil durs,jaz imam svojo firmo in če ne plačam me blokirajo oz avtomatsko poberejo denar z računa,sicer so gospe na dursu izredno prijazne,nekdo ki je dobil denar mora Plačat davke in prispevke delavcem to je temelj vsakega posla. skoraj nemogoče je da je Ga.Lukančičeva tako nesposobna da tega ni vedela,zraven tega je še odvetnica in njen partner G.Buxston je izredno dober finančnik,nemogoče je da sta izgubila oz zapravila ta denar.
pesnitev
01. 06. 2014 17.22
+3
Tokrat je DURS zrišil AHA Muro, in to tisti DURS, ki je 90 let prejemal davke od AHA MURE in lepo živel na njen račun!
VENETaliSLOVENEC
01. 06. 2014 10.24
+1
Spoštovani, lahko vam pomagam!!! Ali tudi Vam pretijo izvršbe s strani države, bank ali ostalih inštitucij, ali tudi vam pretijo dražbe nepremičnin, ki ste si jih s trudom prislužili, Vam grozijo z rubeži in ostalimi organi pregona, Vas pestijo vse te težave, Vi pa s svojimi prihodki ne najdete ustrezne rešitve?
vicente
01. 06. 2014 08.25
+2
STARMANA za mandatarja
JE-BI-GA
31. 05. 2014 12.34
+3
Baba se je baje zagungala................................................................................uživa na Bahamih !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vlado9999
30. 05. 2014 21.01
+2
starman je imel prav man bi meli režicov pa bi še zdj delali..........
Mejduš
30. 05. 2014 18.32
+8
Mojca Lukančič je prava lesica Mura je kar fino izkoristila in odnesla kar nekaj € v Srbijo ki ima podobna firma in se je lepo obnovila svojo firmo na Murin račun,tiste njene solze so pa bile sreča solze.
hrasta?a
30. 05. 2014 17.57
+4
sedaj pride na vrsto AHA EMMI iz Slovenske Bistrice
mvlm1
30. 05. 2014 17.08
+7
Žal mi je za delavce, upam da se bodo hitro znašli. Ima pa MS tudi regijsko srečo in sicer so blizu meje z Avstrijo, tako da lahko delo poiščejo tam in ni tako črno vse skupaj. Vztrajati na okopih propadle firme nima smisla.Življenje gre naprej.
ONniON
30. 05. 2014 16.09
+5
razultat zgodbe o uspehu
vicente
30. 05. 2014 15.05
+9
Mojca zakaj ne plačaš delavcev? Ti si dobila denar!
dejgateprat3
30. 05. 2014 12.58
+11
..v državah razvitega sveta,bi ji ....lukančenkovi...TAKOJ pobrali vse premoženje in jo za nekaj časa "zaklenili"...po tem pa še nekaj časa ne bi imela pravice poslovati....v bangladešiji pa to definitivno ni zadnji primer......in kako bo bangladešija izterjala naš davkoplačevalski denar??
Bruhalnica24
30. 05. 2014 12.24
+3
DOSTOJANSTVENO SO JIH NAT,EGNILI..... SE BO PONOVILO.....
narejenc
30. 05. 2014 12.05
+5
NIČ NOVEGA ZA SLOVENIJO!! KOMUNIZEM JE IN BO DOKONČNO UNIČIL VSE KAR JE ŠE OSTALO!! TO JE NAMENSKO UNIČEVANJE SLOVENIJE S STRANI KOMUNIZMA IN NJEGOVEGA PODMLADKA!!!!!!!!
Stjepans
30. 05. 2014 12.46
+4
Ta je pa dobra! Kakšno zvezo ima to s komunizmom?!
antiXfashizmXeuXgso
30. 05. 2014 12.50
+3
narejenc
30. 05. 2014 16.04
+0
TUDI V SLOVENIJI JE CVETELA, SAMO Z DRŽAVNO-NAŠO NEOMEJENO POMOČJO!! 18-LET KOMUNIZMA JE V SLOVENIJI! KAJ PA SISTEM BANK IN FINANČNE POLITIKE, KDO JE 18-LET VODIL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PA DOBRO JUTRO!
kliopi
30. 05. 2014 17.49
+4
DO KDAJ MISLITE NABIJAT S TEM KOMUNIZMOM, KAKŠEN KOMUNIZEM, ZVERI KI SO BILE V ČASU KOMUNIZMA V KLETKAH SMO SPUSTILI IN SE NE MOREJO NASITITI, HOČEJO KRI, SOLZE IN ZNOJ
Obelixxx
30. 05. 2014 11.20
+10
Sedaj pa na volitve in takoj obkrožite kakšno novo socialistično stranko. Še je prostora za napredek in da se uniči še kakšno firmo. Še je dovolj denarja za ga transferirat na Ciper. Sedaj jih je 120 tisoč nezaposlenih a vem da zmore podalčpski butalec še več.
narejenc
30. 05. 2014 16.08
+0
800 TISOČ JIH JE ŽE NA PODPORI-RK, KARITAS,.....SRAMOTA ZA NAROD, VSAK JE DOLŽAN 15 JURJEV!!!!!!!!!!18-LET KOMUNIZMA NA OBLASTI, 5 LET PA UNIČEVANJA DESNICE, SE PRAVI 23 LET KOMUNISTIČNEGA UNIČEVANJA SLOVENIJE!
kliopi
30. 05. 2014 19.48
+3
leta 1990 je bilo 40.000 brezposlenih, torej v času KOMUNIZMA danes je brezposlenih nekj manj kot 130 000 ljudi in 1000 prostih delovnih mest , to so podatki ZZZRS, komunisti ne vodijo to državo že dolgo ne, komu vi mečete pesek v oči
antiXfashizmXeuXgso
30. 05. 2014 10.33
+6
Kdo je zdej zjahu Muro? Država al Lukančičeva?
narejenc
30. 05. 2014 12.11
+4
KAPITALISTIČNI KOMUNIZEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Stjepans
30. 05. 2014 12.47
-2
Že spet "narejenc-ov" komunizem! Temu tipu res ni pomoči.
antiXfashizmXeuXgso
30. 05. 2014 12.49
+0
No, kapitalističnega komunizma ni. Kot da bi rekel: mrtev indijanc na grobu svoje žive matere. Drugače pa, Muro je zjahala Lukančičeva in kapital prekanalizirala.
narejenc
30. 05. 2014 16.10
REALNOST SLOVENIJE, KUĆAN JE OD OSAMOSVOJITVE USTANOVIL ŽE 20 STRANK!!!!!!!!PA DOBRO JUTRO!!!!!!!
Jaka Planinc
30. 05. 2014 08.45
+18
TO JE OBLJUBA VLADE ,NOVA DELOVNA MESTA,,ZAGON GOSPODARSTVA.!! SAJ BOLJ ZAGONITI GOSPODARSTVO ŽE NE MOREJO,ČE GA UNIČIŠ IN ZAGONIŠ V STEČAJ,LJUDI PA NA CESTO.!!
mastablasta
30. 05. 2014 10.40
+2
a ti si jim verjel? rekli so da če jim v enem letu ne uspe da odstopijo. leto je naokrog.
Obelixxx
30. 05. 2014 11.21
-2
Zato je treba voliti za nove obraze! Za Cerarja Kučan!
polarmodel
30. 05. 2014 08.11
+21
menda se že pripravljajo hilda tovšak, šroti in bavčar. prevzeli bodo muro in jo popeljali v zlate čase. samo še kredit od nlb dobijo. KONČNO REŠITEV!!!
Jaka Planinc
30. 05. 2014 08.45
+4
TO JE OBLJUBA VLADE ,NOVA DELOVNA MESTA,,ZAGON GOSPODARSTVA.!! SAJ BOLJ ZAGONITI GOSPODARSTVO ŽE NE MOREJO,ČE GA UNIČIŠ IN ZAGONIŠ V STEČAJ,LJUDI PA NA CESTO.!!
Timy15
30. 05. 2014 07.52
+23
Kopač Mrakova pravi,da je razočarana.Še bolj smo državljani,ko vidimo,kako razmetava s sredstvi davkoplačevalcev a v šolstvu pa ni niti za prehrano otrok.Kaki ljudje so to!