Tujina

Socialisti z absolutno večino, prvič po letu 1998 v parlament tudi skrajno desna Nacionalna fronta

Pariz, 18. 06. 2012 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Socialisti francoskega predsednika Francoisa Hollanda so si v nedeljskem drugem krogu parlamentarnih volitev zagotovili 314 sedežev v 577-članskem parlamentu. Dosedanja vladajoča Zveza za ljudsko gibanje Nicolasa Sarkozyja je dobila 229 sedežev.

Drugi krog parlamentarnih volitev v Franciji je zaznamovala rekordno nizka volilna udeležba. Glas je oddalo le 56 odstotkov volivcev.

Socialisti francoskega predsednika Francoisa Hollanda so si v nedeljskem drugem krogu parlamentarnih volitev zagotovili absolutno večino v parlamentu. Kot kažejo uradni podatki, ki so jih objavili v noči na ponedeljek, bodo imeli v 577-članskem parlamentu 314 sedežev in ne bodo potrebovali podpore drugih strank na levici.

Doslej vladajoča Zveza za ljudsko gibanje (UMP) na predsedniških volitvah poraženega Nicolasa Sarkozyja bo imela z zavezniki v nacionalni skupščini 229 sedežev.

Prvič po letu 1998 se je v parlament uvrstila skrajno desna Nacionalna fronta, ki bo imela dva sedeža. Vodja fronte Marine Le Pen, ki je na nedavnih predsedniških volitvah dobila okoli 18 odstotkov glasov, pa je za las izgubila poslanski sedež.

Skrajno desna stranka Marine Le Pen se je uvrstila v parlament, šefica stranke pa je ostala brez poslanskega sedeža, a je že zahtevala vnovično štetje glasov.
Skrajno desna stranka Marine Le Pen se je uvrstila v parlament, šefica stranke pa je ostala brez poslanskega sedeža, a je že zahtevala vnovično štetje glasov. FOTO: Reuters
Francoski predsednik Hollande je pred volitvami napovedal, da se bo vlada nemudoma lotila ukrepov za znižanje proračunskega primanjkljaja pod tri odstotke bruto domačega proizvoda.

Le Penova je zaradi tesnega izida zahtevala ponovno štetje glasov v okrožju Henin-Beaumnont na severu Francije, sicer pa je izrazila zadovoljstvo, da je njeni stranki uspelo priti v parlament. "To je ogromen uspeh," je dejala. Poslanski sedež je dobila njena nečakinja in vnukinja ustanovitelja Nacionalne fronte Jean-Marie Le Pena, 22-letna Marion Marechal Le Pen, ki je kandidirala v okrožju Vaulcuse na jugu države.

Brez stolčkov ostali številni Sarkozyjevi ministri

Socialisti, ki imajo večino tudi v zgornjem domu parlamenta, senatu, potem ko so dobili absolutno večino, za vladanje ne bodo potrebovali podpore manjših strank na levici, kot so Zeleni, in predvsem ne podpore skrajne levice.

Iz parlamenta je na tokratnih volitvah izpadlo nekaj znanih imen, v prvi vrsti nekdanja partnerica predsednika Hollanda in mati njunih štirih otrok Segolene Royal, ki je pred volitvami veljala za resno kandidatko za predsednico parlamenta. To za socialiste pomeni nepričakovano težavo, saj morajo zdaj dobiti drugega človeka za mesto četrtega najpomembnejšega državnika v Franciji.

V nacionalno skupščino je bilo v nedeljo izvoljenih rekordno število žensk, kar 155, medtem ko jih je bilo v prejšnjem mandatu 107.

Izvoljenih ni bilo niti več ministrov Sarkozyjeve vlade, med njimi njegov tesni sodelavec, nekdanji notranji minister Claude Gueant ter nekdanja zunanja ministrica Michele Alliot - Marie. V UMP, kjer bodo novembra izbirali novo vodstvo, so že priznali poraz. Generalni sekretar Jean-Francois Cope je dejal, da "jemljejo na znanje zmago levice", ter napovedal, da bodo "odgovorna in pozorna opozicija".

So si pa parlamentarne sedeže zagotovili vsi ministri Ayraultove vlade, ki so kandidirali na volitvah. Predsednik Hollande je sicer pred volitvami napovedal, da v vladi ne bo več mesta za tiste ministre, ki bodo na volitvah poraženi. Premier Ayrault in še pet ministrov se je v parlament uvrstilo že v prvem krogu 10. junija. Je pa danes v skladu s tradicijo premier Ayrault predsedniku Hollandu že ponudil odstop vlade. Hollande je odstop sprejel in Ayraulta pooblastil za sestavo nove vlade.

Sestavo nove vlade naj bi tako sporočili v četrtek, ko se bo Hollande vrnil z vrha G20 v Mehiki in konference ZN o trajnostnem razvoju Rio+20 v Braziliji. Šlo naj bi le za manjše spremembe v sestavi vlade, brez večjih presenečenj, saj je bilo vseh 25 ministrov, ki so kandidirali na volitvah, izvoljenih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kmardra
19. 06. 2012 10.19
+1
"Demokracija" je farsa !
brgnt
18. 06. 2012 17.05
+0
Holland-francoski Pahor
brgnt
18. 06. 2012 17.05
+1
no pa bodo spet zaprevljali!
komarec
18. 06. 2012 12.07
+6
Ja, ja , ni druge. Kapitalizem mora vzeti vrag.
Alexxsaso@yahoo.ca
18. 06. 2012 12.15
+3
...Ja, ze drugic... Prvic ga je vzel ze po industrijski revoluciji. Pa kaj smo res tako neumni, da non-stop ponavljamo svoje napake...
komarec
18. 06. 2012 12.22
+5
Pa kaj bomo podpirali nenasitne lopovske kapitaliste?
nikhrast
18. 06. 2012 16.06
-3
Pa kolikokrat je kapitalizerm že vzel vrag, samo potem je pa še slabše, se spomnite Jugoslavije po vojni, 50 let revščine.