Tujina

Posojilodajalci pripravljeni Grčiji ob podpori reformam takoj pomagati. Merklova: Sprejmite ponudbo

Bruselj/Atene, 26. 06. 2015 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Nemška kanclerka Anglea Merkel je Grčijo pozvala, naj sprejme "izjemno velikodušno" ponudbo upnikov. Na pozive se je že odzval tudi grški premier Aleksis Cipras, ki zavrača ultimate in izsiljevanje EU.

Zastavi
Zastavi FOTO: Reuters

Institucije posojilodajalcev so Grčiji pripravljene takoj pomagati z obrokom 1,8 milijarde evrov za izpolnitev finančne obveznosti do Mednarodnega denarnega sklada (IMF) konec meseca, če grški parlament podpre dogovor o reformah, pravijo viri pri EU. Celoten sveženj pomoči v okviru podaljšanega programa sicer vključuje 15,5 milijarde evrov.

Predlog institucij posojilodajalcev sicer v primeru dogovora o zelo podrobnih ukrepih Grčije in njegove potrditve v grškem parlamentu predvideva 15,5 milijarde evrov pomoči državi predvidoma do konca novembra.

Teh 15,5 milijarde evrov po navedbah virov vključuje 8,7 milijarde delno iz evropskega reševalnega mehanizma EFSF in delno od 10,9 milijard evrov, namenjenih za dokapitalizacijo grških bank, 3,3 milijarde evrov dobičkov iz grških obveznic v lasti Evropske centralne banke (ECB) in 3,5 milijarde evrov pomoči od IMF.

Prvi obrok 1,8 milijarde evrov

Prvi obrok naj bi torej vključeval okoli 1,8 milijarde evrov, s katerimi bi lahko Grčija pokrila okoli 1,6 milijarde obveznosti do IMF, ki jo mora izpolniti konec meseca. Ta sredstva naj bi prišla iz dobičkov iz grških obveznic v lasti ECB.

Ta obrok so institucije posojilodajalcev pripravljene sprostiti, takoj ko bo grški parlament z resolucijo potrdil dogovor o reformah in sprejel prvi niz zakonodajnih ukrepov. Celotni sveženj 15,5 milijarde evrov pomoči naj bi bil sicer izplačan v štirih ali več tranšah.

To je sicer le predlog institucij posojilodajalcev, ki ga morajo potrditi še finančni ministri držav v območju evra, ki se sestanejo v soboto, opozarjajo viri.

Po neuradnih informacijah so razlike med predlogi institucij za dogovor in med grškimi predlogi zelo majhne. Na sploh neuradno vsi pričakujejo dogovor posojilodajalcev in Grčije na izrednem sestanku evroskupine v soboto.

Angela Merkel - 9
Angela Merkel - 9 FOTO: Reuters

Merklova Grčijo poziva, naj sprejme ponudbo

Nemška kanclerka Anglea Merkel je Grčijo že pozvala, naj sprejme "izjemno velikodušno" ponudbo upnikov. "Zdaj lahko le upamo, da bodo notranji dogovori na grši strani potekali ... z mislimi na vse vpletene in rešitev," je še dodala kanclerka.Ob tem pa nemški finančni minister Wolfgang Schäuble opozarja, da je možnost za dogovor pri 50 odstotkih.

Na pozive se je že odzval tudi grški premier Aleksis Cipras, ki zavrača ultimate in izsiljevanje EU. "Evropska načela ne temeljijo na izsiljevanju in ultimatih," je poudaril in izrazil upanje, da v teh ključnih trenutkih nihče nima pravice, da bi ogrozil ta načela.

Sestanek v soboto bo odločilen

Sestanek evroskupine o Grčiji v soboto bo odločilen, je po prvem dnevu zasedanja v Bruslju poudarilo več voditeljev EU. Evroskupina bo v soboto morala sprejeti dokončno odločitev, je dejal slovenski premier Miro Cerar. O načrtu B niso posebej razpravljali, a med vrsticami se razume, da je to lahko tudi izstop Grčije iz evroobmočja, je dodal.

Grški finančni minister Janis Varufakis je sicer danes za irski radio RTE poudaril, da je cilj grške vlade obstanek v območju evra. Ob tem je dodal, da so predlogi grških upnikov očitno neizvedljivi. "Grška stran se je res potrudila, da bi ustregla nekaterim dokaj nenavadnim zahtevam institucij . Zdaj se nam morajo približati oni," je dejal Varufakis. "Ne morem podpisati dokumenta, ki je očitno neizvedljiv," je še poudaril in dodal, da so institucije Grčijo spravile v nemogoč položaj. Po njegovih besedah naj bi bila osnovna težava v tem, da bi predlogi, ki jim jih vsiljujejo, uničili možnosti za rast in izjemno otežil vračanje dolga.

Sicer pa so se evropski voditelji odločili, da se v soboto ponovno sestanejo finančni ministri držav v območju evra, do takrat pa se Grčija intenzivno pogaja s predstavniki treh institucij, s katerimi je že v tesnih in intenzivnih stikih, je povedal slovenski premier po koncu prvega dne vrha EU, ki se je zaradi dolge in živahne razprave o migracijah zavlekel v zgodnje jutranje ure.

Do sobote morajo po njegovih besedah tri institucije upnikov ugotoviti, ali najnovejši grški predlogi in morebiti tisti, ki bodo še podani, izpolnjujejo vse potrebne pogoje za podaljšanje programa. "O tem bodo institucije poročale evroskupini, ki se bo v soboto sestala in bo morala sprejeti dokončno odločitev," je pojasnil premier.

Protest v Atenah - 4
Protest v Atenah - 4 FOTO: Reuters

Načrt B

Na vprašanji, kaj se bo zgodilo, če dogovora v soboto ne bo, in ali so voditelji prvi dan zasedanja razpravljali o načrtu B, je Cerar odgovoril, da niso posebej razpravljali o načrtu B, da se pa "nekako med vrsticami razume, da je načrt B lahko tudi izstop Grčije iz območja evra".

"Vsi si želimo, da bi Grčija ponudila prepričljiv program, da bi dosedanjo ponudbo še dodelala ter predvsem ponudila toliko in takšne strukturne reforme, ki bi zagotavljale, da je podaljšanje programa smiselno," je poudaril slovenski premier. Če se bo to zgodilo, je po njegovih besedah mogoče program podaljšati za pol leta.

"A o tem bodo odločila evroskupina. Oni morajo sprejeti dokončno odločitev in ta bi morala biti znana v soboto," je še enkrat poudaril Cerar. Tudi v primeru pozitivne odločitve za Grčijo bo moral namreč o njej odločati še grški parlament in verjetno še nekaj parlamentov v drugih državah, kar bo treba izvesti od nedelje do torka, torej v zelo kratkem časovnem intervalu, je dodal.

Se bo moral sestati tudi slovenski parlament?

Obstaja možnost, da bi se v primeru določenih vrst odločitev moral sestati tudi slovenski parlament. "Vse je odvisno od tega, v katero smer bodo odločitve šle. Ta hip je preuranjeno govoriti o tem, da bi se parlament moral sestati. Obstaja pa takšna možnost," je pojasnil premier.

Ta možnost obstaja v primeru odločitve o prestrukturiranju grškega dolga. Slovenija se - tako kot večina držav - zavzema, da se ne gre v prestrukturiranje dolga ter da se zadeve rešuje s strukturnimi reformami in s podaljšanjem programa. Če bi kakšna odločitev o lajšanju dolga vendarle bila sprejeta, pa po Cerarjevih besedah obstaja tudi možnost, da bi moral o njej odločati državni zbor.

"A to so zdaj vse ugibanja, s samo vsebino predlogov in z dokončno odločitvijo se bodo intenzivno in neposredno seznanili ministri ter sprejeli odločitev po posvetovanju z institucijami, ki bodo predložile stališče," je poudaril Cerar.

Tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je povedal, da voditelji pričakujejo, da bo proces končala evroskupina na sestanku v soboto. "Voditelji se strinjajo, da ni potrebe po še enem evrskem vrhu, ne jutri ne čez vikend," je dejal Tusk. Voditelji so imeli po njegovih besedah dolgo razpravo ter se popolnoma zavedajo položaja in morebitnih posledic.

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande, ki sta že ob prihodu na vrh poudarila, da se voditelji ne bodo vpletali v pogajanja, sta prav tako ocenila, da bo sobotni sestanek evroskupine odločilen. "Vsi smo podprli idejo, da je treba storiti vse za rešitev v soboto," je poudarila Merklova. Hollande je poleg tega znova opozoril, da se čas izteka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tron3
26. 06. 2015 18.43
+7
Angelca in ostala kriminalna združba pričakuje od Grčije, kar se v Sloveniji dogaja, prodaš NKBM za 200 milijonov, vendar si pred prodajo vanjo vložil 600 milijonov seveda izposojenega denarja, kar pomeni, da ostaneš še vedno dolžan 400 milijonov, začaran krog, ki ga ni in ne bo nikoli konec!!
Netajkun
26. 06. 2015 21.10
+1
Sej ne razumeš . . kar pišeš . Da bi z dokapitalizacijo ( na račun davkoplačevalcev vrneš , kar si preko slabih kreditov prelil v zasebne žepe ) povečal vrednost banke ? ? ta je pa dobra . . potem bi bila NLB lahko vredna že okoli 10 milijard € , pa dvomim , da bi sploh kdo dal 1 € za njo . . . torej nam bo še naprej povzročala škodo .
movi 1
26. 06. 2015 18.31
+2
Nemčija trepeta za jutrišnji dan, ki bo odločilen za nemške banke!!
Netajkun
26. 06. 2015 21.00
+2
Ja , še posebno prvi finančnik Schauble se kar trese od razburjenja . Če bi odločala samo Nemčija . . . bi bila Grčija že pol leta bankrotirana . Lani so ustvarili skoraj za 1/2 grškega proračuna . . . viškov .
civitasstain@gmail.com
26. 06. 2015 22.23
+3
Saj ne bodo pomagal Grčiji, ampak grškim bankam, torej sebi!
tron3
26. 06. 2015 18.14
+3
Angelca si tako grda, da raje ne hodi na svetlo, prej ali slej boš morala svojemu narodu povedati, da so Nemške banke popušile na tvojo pobudo, potem pa boš visela sredi Berlina, kar tudi ne bi bila nobena škoda!!!
tron3
26. 06. 2015 18.28
+3
Minuse dobil, lepo od samih butlov, ki so prepričani da še EU obstoja!!!
civitasstain@gmail.com
26. 06. 2015 22.25
-2
Ne zato, ampak ker se še ti nisi pogledal v ogledalo!
4krogci
26. 06. 2015 18.06
+6
Posojilo dajalci pripravljeni pomagat. Hmmm spet bo slovenija dala miljone pa ceprou smo verjetno se na slabsem kot grku!!!
Sporo
26. 06. 2015 18.10
-1
Dajanje je vendar bolj plemenito, kot sprejemanje! Hvaležni bodimo priložnosti, ki jo imamo, da lahko pomagamo.
vezuv_
26. 06. 2015 18.14
+2
očittno BO MORALA DAT POD PRISILO, saj ni slovenca, ki bi to dal prostovoljno :)
Sporo
26. 06. 2015 18.02
-7
Če Evropa izgubi Nemčijo, ostane brez delovne roke, a bo še vedno delovala, če Evropa izgubi Veliko Britanijo, izgubi jezik, a še vedno jo bo slišati, če Evropa izgubi Italijo, izgubi nogo, a še vedno bo hodila, če pa Evropa izgubi Grčijo, izgubi srce in kot taka je pogubljebna za vedno!
Netajkun
26. 06. 2015 18.10
+2
Srce je pa edini organ , ki ga na veliko presajajo . . in služi svojemu namenu . Drugače pa razumem . . simboliko tvojih besed .
devote
26. 06. 2015 17.55
+3
mali dolg je problem dolžnika, velik dolg pa upnika...
Jožajoža
26. 06. 2015 17.39
-3
GRKI, NE POPUŠČAJTE. PROSIM.
BUONGIORNO
26. 06. 2015 17.52
+0
LLLEPI
26. 06. 2015 18.07
puspan
26. 06. 2015 21.41
+1
Jaz tudi prosim enako kot dvojni Joza. Se mnogo bolj pa prosim, ce bo Grcija odsla iz Evrope, da jo nikoli vec ne spustijo nazaj, tudi, ce bodo morali alge jesti.
LOPOVI V AREST
26. 06. 2015 17.39
+9
BRAVO CIPRAS!!! NE SE PUSTIT IZSILJEVAT BANKIRSKI MAFIJI in njenim PLAČANCEM
BUONGIORNO
26. 06. 2015 17.52
-1
a jim je kdo ponujal denar, ki so ga vzeli , lol !!
Explainator
26. 06. 2015 17.24
+11
tudi če grčija izstopi iz EU, to še ne pomeni, da bo dolg kar pozabljen...in tako je prav!!!
civitasstain@gmail.com
26. 06. 2015 22.28
+1
Denarja ne bo nobeden videl. Tvoji otroci tudi ne!
Mismosprememba
26. 06. 2015 17.03
+4
Paradoksalno bi izstop iz EU IN BABKROT pomenila svoboda....
slonicka
26. 06. 2015 19.27
-1
grcijo je eu izropala resnica bo kmalu poterdilna
puspan
26. 06. 2015 21.57
civitasstain@gmail.com
26. 06. 2015 22.29
Nobeden ne govori o iztopu iz EU, ampak evrocone.
Justiceiscoming81
26. 06. 2015 16.32
+9
Titanik tone...
civitasstain@gmail.com
26. 06. 2015 22.30
AlternativeFacts
26. 06. 2015 16.26
-1
(Prvi obrok naj bi torej vključeval okoli 1,8 milijarde evrov, s katerimi bi lahko Grčija pokrila okoli 1,6 milijarde obveznosti do IMF, ki jo mora izpolniti konec meseca. Ta sredstva naj bi prišla iz dobičkov iz grških obveznic v lasti ECB.)...@Torej bodo Grki sami sebi posodili denar? Saj razumemo, da tak predlog pelje nikamor?
puspan
26. 06. 2015 16.35
+7
Naj bo to tvoje pametovanje obenem tudi zelo dober poduk nasim vsemogocnim bancnikom, ki spet pod tako nizkimi obrestmi uspesno najemajo tuje kredite, da ni vec dalec dan, ko bomo morali tudi mi, kot Grki, samemu sebi posojati denar, to pa ne bo vec tako uspesno, se manj pa veselo.
vezuv_
26. 06. 2015 18.16
+1
očitno je cipras dobro naštudiral ekonomsko politiko in mu je vse jasno - j epa edini, ki ima j.a.j...c.a, da reče NE
civitasstain@gmail.com
26. 06. 2015 22.31
puspan
26. 06. 2015 16.23
+7
Spostovana in nadvse cenjena gospa Angela Merkel, upam in v interesu mnogih vas vljudno prosim, naj bo ta ponudba KONCNO tudi ZADNJA..
civitasstain@gmail.com
26. 06. 2015 22.36
Spoštovani gospod puspa. Tega pa ne. Saj je Nemčija najbolj profitirala, pa to ne damo v javnost, da nebi bili drugi nam nevošljivi. 200 miljard plusa smo napravl na grški račun, pa šššššššššššššššš!
glava2
26. 06. 2015 16.01
+7
ju3 grem na banko po kredit za eno leto, po enem letu ne vrnem nič, ker so pogoji nespremenljivi ....????? bravo
AlternativeFacts
26. 06. 2015 16.06
+8
To si se šele sedaj spomnu? .....zakaj misliš, da imamo mi Slabo Banko?
puspan
26. 06. 2015 16.14
+1
No vidis Erdman, jaz tudi nikoli v zivljenju nisem trdil, da ste levaki neumni....., se zdalec ne.
AlternativeFacts
26. 06. 2015 16.24
+2
puspan
26. 06. 2015 16.26
+1
Nic hudega, sem navaden delavec z vec, kot 43 leti dela in zelo malo izkusenj v pisanju.
AlternativeFacts
26. 06. 2015 16.31
+1
tudi pinocchiju ni bilo nič hudega, samo nos mu je zrastel... :))
puspan
26. 06. 2015 16.42
+1
AlternativeFacts
26. 06. 2015 15.58
-1
Grki naj samo omenijo izstol iz Nata in naslonbo na BRICS skupino, pa bodo pogovori končani v 3 minutah in po grški želji.....
piko2263
26. 06. 2015 17.02
+3
ha ha, kar tepejo se vsi za obubožance...... sanjaj! Pa naj ji skupina BRICS že sedaj pomaga.... Saj je vse čisto enostavno, BRICS posodi ene 100 mrd, Grki vrnejo dolgove EU in potem se Grčija naslanja na BRICS....
AlternativeFacts
26. 06. 2015 17.21
+1
tepejo se za tiste, ki imajo potencial...Islandija je prekinila vsa pogajanja za vstop v EU in se je raje naslonila na BRICS...baje jim gre bolje kot nam....
tali?ni tom
26. 06. 2015 15.12
-8
grki , ne se dat!!!!!!!!!!!
puspan
26. 06. 2015 16.02
+4
Saj se ne bi, ampak kaj, ko €uro tako lepo disi, ceprav bi raje videli, da ne bi bil tako trd pri vracanju pufov, ki so jim jih tako hudobno vsilili.
puspan
26. 06. 2015 15.11
+3
Zdaj mi pa pocasi ni vec jasno, ali so Grki Evropi posojali denar, ali obratno. Ce je to drugo, sem takoj za Grke.
civitasstain@gmail.com
26. 06. 2015 22.43
Če si za Grke ali proti, njim je vseeno. Grčiji je EU dajala denar, da so druge države v tem času z lahkim srcem vstopale v tako zdravi EU. Grčija je že pri vstopu v evrocono bila bankrot. Pa to se je samo šušljalp.psssssssssssssst!
zvit kot presta
26. 06. 2015 15.09
+14
BRUH : "Grška stran se je res potrudila, da bi ustregla nekaterim dokaj nenavadnim zahtevam institucij . " Reveži bogi, za njih so zahteve upnikov po urejeni državi (davki, manj vojske, ....) NENAVADNE ZAHTEVE.
civitasstain@gmail.com
26. 06. 2015 22.45
To bi prej zahteval, prej ko so jim dal kredit. Če kupiš hišo, ali stanovanje je tudi tvoja banka lastnica hiše do zadnjega plačilnega roka. To vemo vsi, le pri tako veliki vsoti pri Grkih ne?
Brabus
26. 06. 2015 14.46
+15
Res jim je hudo, ko so v nekaj dneh par milijard € dvignil, plače in pokojnine še kar po 1500€, mi jim naj pa posojamo, ker že posojeno ne bomo nikdar več videl, za davke še slišal niso, pa take. Ma, naj se speljejo iz EU in uvedejo drahmo, pol bomo pa videli učinke, kakršni že bodo.
civitasstain@gmail.com
26. 06. 2015 22.48
Ne korajži se, ker smo mi Slovenci tudi bankrot! Če nasedaš evropskim propagandnim cajtngam in televiziji je to tvoj problem, resnica je čisto drugačna!
kapljač1
26. 06. 2015 14.43
+0
Dober se "fajtajo" Grki.
civitasstain@gmail.com
26. 06. 2015 22.49
EU ve dobro kdo bo pogorel, Grki sigurno ne!