Tujina

Velika Britanija in Češka zavrnili podpis pogodbe o fiskalnem paktu

Bruselj, 30. 01. 2012 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medvladno pogodbo o fiskalnem paktu za krepitev proračunske discipline bo podpisalo 25 članic Evropske unije. Tako je na Twitterju zapisal predsednik Evropskega sveta. Veliko pozornosti so voditelji posvetili tudi mladim in njihovim težavam s prvo zaposlitvijo.

Voditelji članic Evropske unije so dosegli dogovor o medvladni pogodbi o fiskalnem paktu za krepitev proračunske discipline, ki jo bo podpisalo 25 članic Unije – vse razen Velike Britanije in Češke. "25 članic bo podpisalo fiskalno pogodbo," je po Twitterju sporočil predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Temelj pogodbe je zlato ali fiskalno pravilo, ki določa, da morajo biti proračuni pogodbenic "uravnoteženi ali v presežku". To pomeni, da strukturni primanjkljaj na letni ravni ne sme preseči 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Za zdaj še ni znano, kakšen je natančno dogovor glede vprašanj, ki so bila odprta v končnici pogajanj, na primer glede udeležbe članic brez evra na vrhovih evroobmočja, pri čemer je vztrajala predvsem Poljska, ali glede vloge Sodišča EU.

Veliko pozornosti posvečeno mladim in zaposlovanju

Vrh EU je sprejel izjavo o ukrepih za krepitev gospodarske rasti in dvig zaposlenosti, še posebej med mladimi. Smernice za ukrepe za spodbujanje rasti in strukturne reforme naj bi sicer voditelji natančneje določili na marčnem vrhu EU, današnja izjava pa se osredotoča na tri prednostna področja – spodbujanje zaposlovanja, predvsem med mladimi, dokončanje notranjega trga in izboljšanje financiranja gospodarstva, predvsem malih in srednjih podjetij.

Na področju zaposlovanja tako voditelji na primer pozivajo h konkretnim ukrepom za odpravo nesorazmerij na trgu dela. Ti bi morali iti v smeri reform trgov dela in prilagoditvi stroškov dela glede na raven produktivnosti. Voditelji poudarjajo, da so ti ukrepi predvsem v domeni posameznih članic, ki morajo razviti svoje specifične rešitve na področju izobraževanja, usposabljanja in zaposlovanja.

Vsaka članica bo morala tovrstne ukrepe opredeliti v svojih nacionalnih reformnih programih, ki jih redno pošilja v Bruselj, in sicer v posebnih nacionalnih načrtih za zaposlovanje. Nadzor nad uresničevanjem teh nacionalnih zavez naj bi se opravljal znotraj t. i evropskega semestra, v okviru katerega Evropska komisija in Svet EU bdita nad izvajanjem fiskalnih in reformnih zavez držav.

Med nujnimi takojšnjimi ukrepi voditelji omenjajo prizadevanja za izboljšanje ponudbe delovne sile in zmanjšanja brezposelnosti mladih. Gre za spodbujanje čim hitrejšega prehoda mladih iz izobraževanja na trg dela. Ambiciozen cilj, ki ga omenjajo voditelji, je, da bi morali mladi v roku štirih mesecev po koncu šolanja dobiti kakovostno ponudbo bodisi za zaposlitev bodisi za nadaljevanje izobraževanja, vajeništvo ali delovno prakso.

Kako zaposliti mlade?
Kako zaposliti mlade? FOTO: Thinkstock
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je danes v predstavitvi predlogov za spodbujanje gospodarske rasti v Evropi na neformalnem srečanju voditeljev članic EU izpostavil Slovenijo kot dober primer spodbujanja zaposlovanja mladih. V Sloveniji se mu zdi dober ukrep uporaba sredstev Evropskega socialnega sklada za financiranje spodbujanja zaposlovanja mladih odraslih, mlajših od 26 let. "To so izkušnje, od katerih lahko imajo koristi tudi številne druge države," je menil.

Osmim članicam EU, ki imajo največje težave na področju brezposelnosti mladih (Španija, Grčija, Slovaška, Litva, Italija, Portugalska, Latvija in Irska) naj bi EU pomagala pri preusmerjanju evropskih sredstev v projekte za podporo prehodu mladim na trg dela ali v nadaljnje usposabljanje. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je omenjal posebne ekipe za ukrepanje.

Vrh EU potrdil spremembe stalnega sklada za zaščito evra

Voditelji so potrdili spremenjeno pogodbo o stalnem skladu za zaščito evra (ESM), ki bo predvidoma podpisana februarja. Ena od ključnih sprememb je, da bo sklad vzpostavljen leto prej, kot je bilo sprva predvideno, in sicer julija letos. Za zdaj je načrtovano, da bo razpolagal s 500 milijardami evrov.

Poleg ESM bo nekaj časa vzporedno deloval tudi začasni sklad za stabilnost evra (EFSF), in sicer dokler ne konča obstoječih programov pomoči Portugalski in Irski, a po dosedanjem dogovoru njuna skupna posojilna zmožnost ne sme preseči 500 milijard evrov.

Preučitev za zdaj predvidenih sredstev stalnega sklada je predvidena marca. Omenja se možnost, da bi se sklad okrepil z neizkoriščenimi sredstvi iz EFSF na 750 milijard evrov. Na to naj bi bila po potrditvi fiskalne pogodbe pripravljena tudi Nemčija.

Pogodba o ESM bo začela veljati, ko jo bodo ratificirale države, ki predstavljajo 90 odstotkov kapitala. Odločitve glede sprožitve mehanizma bodo po novem v izjemnih primerih sprejete s 85-odstotno večino in ne več s soglasjem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
31. 01. 2012 11.04
+2
Zaposlovanje mladih v Sloveniji? Ja, kje je pa to pobral Barozl? Jih ja noče noben zaposlit, razen preko študenta.
xavi007
31. 01. 2012 10.58
+8
Država naj prične varčevati najprej pri sebi.Pri nas bi za vzgled morali takoj: - zmanjšati parlament za 1/3 -ukiniti državni svet -ukiniti vse zbornice od katerih tako in tako ni nobene koristi -ukiniti funkcijo predsednika države, ker je nepotrebna -ukiniti 2/3 občin (leta 1992 jih je bilo 55, sedaj pa cca 210) -rigorozno zmanjšati število državnih uslužbencev (leta 92 jih je bilo 6500, sedaj pa cca 33000) -ukiniti večino paradržavnih agencij, ki samo trošijo denar in služijo za zaposlovanje "lojalnih" kadrov - prenehat z financiranjem iz proračuna vseh mogočih društev (društvo ZB,društvo istospolno usmerjenih,društvo za debele, društvo za suhe, društvo slaščičarna zvezda itd.,itd., -ukiniti vse zaslužne privilegije ljudem iz bivšega režima (priviligirane pokojnine, dodatki, zastonj priviligirano zdarvstvo,plačevanje zdravilišč,stanovanj,služabnikov,itd.) Ko bo država vse to in še več realizirala. pa bo ostalo dovolj denarja za vse ostalo nujno potrebno.
Tonček Balonček
31. 01. 2012 10.03
+6
O čem bo Janša sploh še odločal, če bomo podpisali same "sporazume" oziroma diktate po načelu "Take or leave it!"? Bruselj bo imel toliko pooblastil, d abi čisto udobno shajali s tehnično vlado, vsaj ne bi imeli korupciej in politikanstva, stranke bi pa počasi preoblikovali v društva in civilne pobude!
Andrej Lorenci 1
31. 01. 2012 08.27
+6
Gb in Češka ravnata pametno ! Menim, da potrebujemo fiskalno suverenost - tolar nazaj in pika. S tem bi pospešili notranjo menjavo in zajezili uvoz dobrin, ki jih znamo tudi sami narediti, vendar ne moremo parirati dalnjevzhodnemu socialno proizvodnemu dumpingu pika
...Lejga...
31. 01. 2012 08.35
+6
gongash
31. 01. 2012 02.00
+7
podpisale bojo vse članice krepile se bojo pa samo nemčija in francija kar ni uspelo nacistom prej pod krinko nadaljujejo danes
mlutherking
31. 01. 2012 00.48
+10
Evro je orodje globalnih manipulatov kako v ozadju ustvarjati minus in sesati denar iz žepov držav in posameznikov. Vsa slava ovcam.
Homesteader
31. 01. 2012 02.03
+3
mlutherking
31. 01. 2012 09.42
+1
...Lejga...
31. 01. 2012 00.46
+13
Bravo ne se pustiti podjarmiti lopovom.Podpiram to odločitev Britanije in Češke
Tago
31. 01. 2012 10.45
-3
Klemen ?ampa
30. 01. 2012 23.52
+11
Vsaka država na tem planetu bi se čimprej morala zavzemati, da vsaka lahko sama tiska iz nič ustvarjen denar na podlagi BDP-ja ali zlate rezerve, dokler nas pa FED preko ECB-ja fila z tiskanim denarjem in ustvarja nične dolgove, regulira že celo Evropo bomo samo tlačani Američanom in nam bodo iz nič pobrali vse, samo na prefinjen način. Zakaj ni nobenega politika ali posameznika z vplivom, ki se bi resno ukvarjal s tem problemom, to je problem družbe, sam sistem, kapitalizem, želja po oblasti, nadzoru... Mogoče bomo vse skupaj prepozno spoznali ko bo vojna na ulicah, v Grčiji morda že marca..Vstop v Evropo bi lahko primerjali s tem, kot da stopiš v prepad, obljubljajo ti pa lepše življenje.
Homesteader
31. 01. 2012 01.59
+5
Prv v takemle razumevanju monetarne politike tici zajec. Ce zgoraj navedeno svobodo extrapoliramo na posameznika, vsakdo rabi samo barvni tiskalnik ....
tali?ni tom
30. 01. 2012 23.28
+13
angleži pa čehi pa seveda grki imajo travmatične spomine na nemško fiskalno politiko od leta 1941 in so zato odločno rekle ne , ostali simpatizerji pa kimajo ! oh kje so časi pred letom 91 ko smo bili svobodni resnično kot ptičke na veji , verjetno najsvobodnejši narod v zgodovini zemlje !pa smo zblutil in rekli da bomo sami svoji gospodarji in sedaj nam vladajo spet nemci ! a je to normalno ?? en tip je enkrat rekel " DAJ MI NADZOR NAD FINANCAMI IN NE BRIGA ME KDO JE PREDSEDNIK " IN TOČNO TO SO NAREDILI NAŠI VRLI POLITIKI ! me pa zanima resnično kaj bo čez leto ali dve !
Desktop.Messiah
30. 01. 2012 22.40
+13
cit: Največ hude krvi je znova povzročilo vprašanje Grčije. Nemčija bi namreč za to državo v zameno za novo finančno pomoč imenovala začasnega pooblaščenca, ki bi imel celo pravico veta na grške odločitve. Nacizem ponovno na pohodu. Ponosni dediči Helenske kulture, NIHČE vam nima pravice diktirati, kako boste porabili SVOJ denar, ki vam kot potomcem Aleksandra pošteno pripada!
rkl
31. 01. 2012 10.05
+1
tako je prav, se strinjam s poudarkom na SVOJ DENAR...
Tonček Balonček
30. 01. 2012 22.40
+3
Bravo Pahor, upam, da bo Janša nandaljeval v tej smeri!
Tonček Balonček
30. 01. 2012 22.38
+7
Sploh mi ni jsno, kao lahko ti dve državi in Skandinavija ter še 190 držav po svetu shajajo brez evra, to mora biti res hudo!
Dolenjc3
30. 01. 2012 22.19
+9
Naša država zgledno zaposluje mlade - v sosednjih državah in širše po svetu. Kdor je sposoben in izobražen, beži ven iz te propadle haciende slovenskih osamosvojiteljev, kdor ne more pobegnit, životari in crkuje na preljubi domači zemlji.
Dolenjc3
30. 01. 2012 22.17
+9
Še eno orodje za disciplinirat rajo, da bo tako plesala (crkavala), kot hoče svetovna finačna elita, ki umetno povzroča te recesije z enim ciljem - svetovno diktaturo. Saj zato pa ZDA še niso sesule Severne Koreje, ker zbirajo podatke in modele vladanja na tak način, saj bodo to potrebovali čez nekaj let.
LepiBorut
30. 01. 2012 23.30
+5
To je to. Politiki pa za malo love prodajajo svoj narod.
modrix
30. 01. 2012 22.00
+4
HAHA KER NASLOU.. LOOL
mog21
30. 01. 2012 21.53
+12
če je naša država vzor v teh časih kar se tiče zaposlovanja mladih......ena beseda.....propad vsega......velika depresija......na noben način ne more mlad človek pokrivat javni dolg, imet 2 upokojenca na grbi in zravn bit dober potrošnik da zagotovi neskončno gospodarsko rast......igre je konec.....spet smo leta 1934.....čez 10 let bo bolje......že veste zakaj.......
Andraž Šenica 1
30. 01. 2012 22.29
+5
pejkicab
30. 01. 2012 21.42
+0
joj nisem brala članka samo naslov vsaj nekaj lepega o sloveniji go barroso, go barroso
bnam 2707
30. 01. 2012 21.35
+8
Tale Barroso ga pa res dobro mimo pihne.
Audy
30. 01. 2012 21.27
+7
Zakaj moram pol delat prek študenca? Unikum v EU
Roxy79
30. 01. 2012 20.26
+5
Pa Janez Janša je KRALJ. Čim je izvoljen., dobi pohvalo od Baroza. Neverjetno. teden dni je na oblasti, pa je že zaposlil 35.000 mladih.
BaGr67
30. 01. 2012 20.53
+2
Kjer kol imajo volitve ,jim desnosredinska "hm "nekako polzi iz rok ,to čaka baje tudi Nemčijo tko da ,na nekoga se mora zanest.Drugč pa nacionalisti pa itak delajo po svoje ,pa še uspeva jim.
civitasstain@gmail.com
30. 01. 2012 22.16
-3
Sem prav razumel? Nacionalnost gor, nacionalnost dol. Uspeh šteje in to ga ima Janša. Levičarske larifari še niso nobenga nasitle, pa tudi ne bodo............