Tujina

ZN sprejel resolucijo o napotitvi 300 opazovalcev v Sirijo

Homs, 21. 04. 2012 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mednarodni opazovalci so v Homsu naleteli na nepričakovan mir. Medtem pa je varnostni svet ZN sprejel še resolucijo o napotitvi 300 vojaških neoboroženih opazovalcev v Sirijo.

Poškodovane stavbe pričajo o obstreljevanju Homsa.
Poškodovane stavbe pričajo o obstreljevanju Homsa. FOTO: Reuters

Mednarodni opazovalci, ki jih je v Sirijo pred tednom dni napotil Varnostni svet Združenih narodov, so danes obiskali provinco Homs in se sestali s tamkajšnjim guvernerjem. Območje velja za jedro upora proti režimu predsednika Bašarja al Asada, danes pa je tam prvič po več tednih vladalo zatišje.

Opazovalci so v Homsu obiskali četrt Baba Amr, oporišče upornikov, ki so jo vladne sile po enomesečnem obstreljevanju zavzele 1. marca. Pri tem je bilo po podatkih aktivistov ubitih več sto ljudi, pa tudi trije tuji novinarji.

Televizija Al Džazira je objavila videoposnetek, na katerem je videti tri opazovalce, kako hodijo med več deset ljudmi v eni od četrti v mestu Homs. Ob tem je slišati ljudi, kako vzklikajo "želimo vojaško posredovanje".

Obisk v Homsu ima poseben pomen, saj je upor tam najbolj oster

Sedemčlanska ekipa je v Siriji od 15. aprila, da bi nadzirala prekinitev ognja, ki je v skladu z načrtom posebnega odposlanca ZN in Arabske lige Kofija Anana stopila v veljavo 12. aprila. Obiskali so že več nemirnih delov države, med drugim južno provinco Dara in določena predmestja Damaska.

Njihov obisk v Homsu ima poseben pomen, saj gre za območje, kjer je upor proti vladajočemu režimu še posebej oster. A danes je tukaj mirno, je povedal član opozicijskega Sirskega nacionalnega sveta Haled Telavi.

Navedbe je potrdil tudi sirski Observatorij za človekove pravice. "Zaenkrat nimamo podatkov o kakršnem koli nasilju, niti v mestu Homs, kjer je bilo doslej vsak dan streljanje," je povedal vodja te organizacije Rami Abdul Rahman. Po navedbah lokalnih aktivistov so se tanki umaknili z ulic, vojaki pa se skrivajo za oklepnimi vozili.

Opazovalci v Siriji
Opazovalci v Siriji FOTO: Reuters

Sobota je mirna, petek pa je bil krvav

Drugače je bilo v petek, ko so se množice tako kot prejšnje tedne po petkovi molitvi po državi zgrnile na protivladne proteste. Po navedbah aktivistov so sirske čete streljale nanje in uporabile solzivec, pri čemer je umrlo najmanj enajst civilistov. Po poročanju sirskih medijev pa je v bombnih napadih in obstreljevanjih v različnih delih države umrlo 17 vojakov.

Državni mediji so danes tudi poročali, da so sirske oblasti izpustile 30 ljudi, ki so jih priprli zaradi spodbujanja protivladnih protestov, a "nimajo krvavih rok". Od novembra je bilo tako izpuščenih skoraj 4000 ljudi.

VS ZN soglasno podprl napotitev 300 opazovalcev v Sirijo

Varnostni svet Združenih narodov je soglasno sprejel resolucijo o napotitvi 300 opazovalcev v Sirijo, ki bodo nadzirali krhko prekinitev ognja v državi. Opazovalci bodo v državo prišli "hitro" in bodo sprva nameščeni 90 dni, pred tem pa mora generalni sekretar ZN Ban Ki Mun oceniti, ali so vzpostavljeni pogoji za njihov prihod. To pomeni, da bo moral Ban ugotoviti, ali "utrditev" prekinitve ognja omogoča prihod opazovalne misije. O kršitvah prekinitve ognja, ki je stopila v veljavo 12. aprila, namreč vsakodnevno poročajo.

V resoluciji številka 2043 dokončno število opazovalcev ni določeno. Napotitev 300 opazovalcev je označena kot "začetna", s čimer pušča odprto možnost povečanja njihovega števila. Resolucija zahteva od sirske vlade, da omogoča opazovalni misiji delovanje in da ji takoj omogoči prosto gibanje in popoln dostop ter varnostna zagotovila. Izpostavlja tudi potrebo, da se sirska vlada in ZN hitro dogovorita o ustreznem zračnem prevozu, torej z letali ali helikopterji, za opazovalce. Protokol, ki sta ga strani sklenili v četrtek, tega vprašanja ne ureja.

Ban Ki Mun
Ban Ki Mun FOTO: Reuters

Damask mora tudi "vidno in v celoti" spoštovati obljube, ki jih je dal Ananu o umiku enot in težkega orožja iz mest.

Prejšnjo soboto je VS ZN sprejel prvo resolucijo o Siriji, s katero je v državo napotil predhodnico 30 opazovalcev. Na zahtevo Ban Ki Muna je sedaj sprejel resolucijo o napotitvi 300 vojaških neoboroženih opazovalcev, ki bodo nadzirali prekinitev ognja in uresničevanje mirovnega načrta Anana.

V danes sprejeti resoluciji VS ZN zahteva od Bana, da mu vsakih 15 dni poroča o uresničevanju resolucije in po potrebi predlaga ukrepe.

Sprejeta resolucija pomeni kompromis med predlogom resolucije, ki ga je v petek vložila zaveznica režima v Damasku Rusija, in predlogom treh evropskih članic VS ZN – Francije, Velike Britanije in Nemčije. Pripravile so jo Rusija, Francija, Kitajska in Nemčija.

Veleposlanica ZDA pri ZN Susan Rice je po sprejemu resolucije danes že napovedala, da ZDA ne bodo podprle podaljšanja opazovalne misije po izteku prvih 90 dni, če se bo nasilje v Siriji nadaljevalo.

Rusko zunanje ministrstvo pa je po sprejemu resolucije strani v Siriji pozvalo h končanju nasilja in sodelovanju z opazovalci.
 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tito-idol
21. 04. 2012 23.14
Še Gromovnika pa Turčina naj pošljejo.
Balki30
21. 04. 2012 20.44
3OO voajerjev so dol poslal.Upam da bo kj vročega za videt.
Odpri..Oci
21. 04. 2012 19.16
+4
STA : "Mednarodni opazovalci so v Homsu naleteli na nepričakovan mir." . Na Reutersu boste seveda prebrali, da potekajo srditi boji... in da je treba ponoviti "libijsko prepoved poletov" tudi v Siriji....... . In ne pozabite.... 90% novic na 24ur.com je zgolj prevod Reutersovih laži !!!!! .
Odpri..Oci
21. 04. 2012 19.20
+1
npr : Vir za drugo (srednjo) sliko ("Opazovalci v Siriji") ni fašistični Reuters... ampak Sirska Tiskovna Agencija (Syria's national news agency)...
Odpri..Oci
21. 04. 2012 19.25
Iz teksta : "Televizija Al Džazira je objavila videoposnetek, na katerem je videti tri opazovalce, kako hodijo med več deset ljudmi v eni od četrti v mestu Homs." . Pod sliko iz posnetka pa : "Foto Reuters" ????
sejvam
21. 04. 2012 22.32
+1
Lastnik Reutersa pa Rothschild family takoda 1plus1=2
tacamaca
21. 04. 2012 17.48
+5
ma kakšna nafta,seks turizem in ostale kozlarije,ki jih plačuje delovno ljudstvo.Doma naj ostanejo ,jim je treba finančno pipco prprt pa jih bo minila želja po opazovanju.
hellbastard666
21. 04. 2012 16.52
+8
dovol ameriske in nato propagande imam tle na 24ur same laži nevem zakaj hočejo uničit še eno državo
hellbastard666
21. 04. 2012 16.52
+1
hellbastard666
21. 04. 2012 16.50
+5
spet im ni prou sej so hoteli da se umakne vojska. hočejo naredit to kar so ze v libiji (revščino)
Nimivseeno
21. 04. 2012 15.09
+9
Vojakov nikoli ni bilo, bili so samo francoski plačanci imenovani tujska legija, ki je ubijala Sirske domačine z namenom spraviti Assada z oblasti in uvesti brezvladje tujih okupatorjev. Stanje, ki ga imajo sedaj v Libiji.
n0mistakez
21. 04. 2012 14.55
+10
Temu se reče ceasefire a ne...drgač se bo pa to nadaljevalo, verjemite mi...Končalo se bo takrat ko bodo pobili vse upornike ali pa ko bo padla Al Assadova vlada...Osebno podpiram Al Assada...karkoli je boljše na oblasti kot pa Ameriški plačanci ki so tako imenovani uporniki...vi ki podpirate upornike se mal skulirite ker veste da so američani porabili par miljonov da so poslal Blackwater Security PMC v sirijo ;) + newem zakaj ampak uporniki pridobivajo podporo iz libije + drugih obmejnih in arabskih držav... lp
sejvam
21. 04. 2012 22.47
V Siriji deluje veliko ameriških in zahodnih priavat firm, ampak ne Blackwater( Blackwater kot ime firme ne obstaja več ampak ima drugo ime) oni imajo veliko boljšo pogodbo s Združenimi arabskimi emirati kot privat vojska.....
sejvam
21. 04. 2012 22.51
Lako si pogledate o tem piše celo NYtimes United Arab Emirates Confirms Hiring Blackwater Founder’s Firm