Tujina

'Smo dobri, nismo pa Bogovi!'

Islamabad, 03. 05. 2011 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pakistanska obveščevalna agencija ISI je popustila pod pritiski medijev in priznala, da je osramočena, ker ni vedela, da je najbolj iskan človek na svetu živel v neposredni bližini prestolnice, oni pa o tem niso vedeli ničesar.

Osama bin Laden
Osama bin Laden FOTO: Reuters

Po akciji ameriške vojske, ki je v Pakistanu ubila ustanovitelja in voditelja teroristične mreže Al Kaide Osamo bin Ladna, so pakistanski mediji polni kritik na račun tamkajšnjih oblasti. Novinarji in komentatorji se namreč sprašujejo, kako je možno, da je najbolj iskan človek na svetu kar šest let neopaženo živel zunaj pakistanske prestolnice Islamabada. Nekateri komentatorji pišejo, da bo uradni Washington izrazil nezadovoljstvo z delovanjem pakistanskih oblasti.

Pakistanski mediji poudarjajo, da bo dejstvo, da je bin Laden bival v poslopju, ki je le nekaj kilometrov oddaljeno od glavne pakistanske vojaške akademije, osramotilo tako pakistansko vojsko kot obveščevalne službe in celotno vlado. Včeraj so tamkajšnje televizije nenehno predvajale arhivske posnetke, na katerih predsednik vlade Jusuf Raza Gilani in drugi predstavniki pakistanske vlade zatrjujejo, da se Osama bin Laden ne skriva v njihovi državi.

Američani so prve obveščevalne podatke o skrivni lokaciji Osame bin Ladna pridobili avgusta lani, sicer pa naj bi se najbolj iskani terorist na tej lokaciji skrival kar od leta 2005.

Prve strani časopisov so tako polne vprašanj: ali pakistanska vojska sploh sodeluje z varnostno-obveščevalnimi službami? Kako je možno, da je Osama bin Laden leta živel v neposredni bližini prestolnice? Ali so pakistanske oblasti sodelovale v ameriški vojaški operaciji? Ali so Američani sploh obvestili pakistanske oblasti o svojih načrtih? So se ZDA pred vojaško operacijo posvetovale s pakistanskimi oblastmi?

Zardari: Ne ščitimo teroriristov

Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari je potrdil, da "v vojaški operaciji nismo sodelovali". Dodal pa je, da je desetletje sodelovanja med Pakistanom in ZDA privedlo do smrti Osame bin Ladna. "Nekateri namigujejo, da Pakistanu manjka volje za boj proti terorizmu, še huje, da lažemo in dejansko ščitimo teroriste, za katere trdimo, da jih preganjamo. Tovrstne neutemeljene domneve so lahko razburljiva novica, a ne odražajo resnice," je dejal za Washington Post.

Zavrnil je namige, da je njegova vlada bin Ladnu nudila skrivališče, priznal pa je, da so jih Američani izključili iz te ključne akcije. "Pustili smo jim, da tavajo v temi, in sicer zaradi tveganja, da ne bi posvarili tarč in ogrozili celotne akcije,“ je za revijo Time povedal šef agencije CIA Leon Panetta.

Zardari in Obama januarja letos.
Zardari in Obama januarja letos. FOTO: Reuters

Pakistanske oblasti torej za operacijo niso vedele, ameriške pa so jo spremljale kar v živo v neposrednem prenosu.

So se pakistanske oblasti osramotile?

Pakistanski analitiki trdijo, da so se njihove oblasti osramotile, tamkajšnji mediji pa se sprašujejo, kako se bodo odzvali Američani. Uradni Washington je namreč v preteklosti že nekajkrat obtožil pakistanske oblasti, da ne obračunava s skrajneži in jim ne preprečuje organizacijo napadov na ameriške vojake v sosednjem Afganistanu.

Britanski premier David Cameron je sporočil, da bodo morale pakistanske oblasti marsikaj razložiti, a poudaril je, da je pomembno nadaljevati sodelovanje s Pakistanom v boju zoper teroristične organizacije.

"Smo dobri, nismo pa Bogovi"

Pod vsemi pritiski je popustila glavna pakistanska obveščevalna agencija (ISI) in priznala napako. Njen predstavnik je za BBC povedal, da so leta 2003 na področje, na katerem je bilo tedaj gradbišče, sicer vdrli, a niso našli ničesar. "Sramota za nas je, da lokacije nismo več pregledovali. Dobri smo, a nismo Bogovi," je še dodal.

Pakistansko zunanje ministrstvo pa je izrazilo globoko zaskrbljenost, ker je bila operacija izvedena ne, da bi jih kdo vnaprej obvestil. "Ameriške sile za to akcijo niso uporabile nobene naše baze ali ustanove, pakistanska vojska pa v tej operaciji ni nudila nobene operativne ali logistične pomoči," so zapisali v izjavi. "Bin Ladna ni bilo tam, kjer smo pričakovali, da ga bomo našli, a zdaj ga tako ali tako ni več, " so dodali in potrdili, da sta si ISI in CIA od leta 2009 delili nekatere informacije o bin Ladnu.

Tako Pakistan kot ZDA sta še enkrat zatrdila, da se obe državi borita proti islamskim skrajnežem. "Ni pomembno, kdo je kaj storil. Osama bin Laden je zgodovina,“ je povedal pakistanski državni sekretar Salman Bashir. "Zdaj je čas za premik naprej, premik k novemu začetku in na to moramo ostati osredotočeni tudi v prihodnosti.“

Marc Grossman, ameriški posebni odposlanec za Afghanistan in Pakistan, pa je dejal, da si obe strani zdaj želita iti preko očitkov in kazanja s prstom.

Preberite tudi: Osama bin Laden je bil človek, ki je načrtoval najbolj smrtonosni napad v zgodovini in si potem zgradil globalno mrežo zaveznikov, ki so mu pomagali pri ''sveti vojni''. Sicer je bil eden od 50 otrok milijonarja in poslovneža, ki je umrl v letalski nesreči, za katero naj bi bil kriv ameriški pilot.

Kako je potekala operacija, v kateri so ameriški vojaki ubili Osamo bin Ladna?

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Allbr
03. 05. 2011 18.28
Portalu se gre samo za obiskanost in dobicek. Škoda zapravljati toliko energije za objavljene novice, ker so provokacija. In ce sprovociraš ljudi imaš odziv v tem primeru dobro obiskanost portala. Novica je placana in napisana tko kot elita želi..
Adiiiii
03. 05. 2011 18.06
Seveda Pakistanci niso mogli vedet, kje se skiva Osama, če pa je že skoraj deset le mrtev, ledvica so mu odpovedala... Dvomim, da je vstal od mrtvih!
aktivist1
03. 05. 2011 18.00
Pakistanci morajo plesat tko ko rece Obama drugace konc z vami "reče".HAHAHA
beton
03. 05. 2011 16.53
Ja,nikol se ne ve,kje se skriva Mladič? Kaj pa,če se v Sloveniji...
aleskoo
03. 05. 2011 16.50
to je vse skupi sumljivo. ne samo to da pakistanci niso vedeli da se nahaja v bližini akademije, tudi to da si je osama k si je uspešno skrival toliko časa izbral tako lokacijo... saj ni neumen
RagingPixel
03. 05. 2011 16.25
vsej priznal so ne pa kšne agencije k bi sam tih ble dokler se stvari umirijo
RagingPixel
03. 05. 2011 16.25
kok je pa skritih agentov v washingtonu pa CIA al pa NSA o tem nč ne vesta...se zgodi, kaj hočte
Adiiiii
03. 05. 2011 15.13
ZDA se sramotijo že dolgo časa, pa kje za vraga je kakšen posnetek Osaminega trupla, Obama je lahko celo gledal v živo likvidacijo a nam ne postrežejo niti z enim dokazom, še bolj skrivnostni so kot pri 11.9. !
byteME
03. 05. 2011 15.03
ameri so se osramotil!
Misija1
03. 05. 2011 14.12
@ BlaBlaGluposti. Ocitno ne poznas zadev. Pakistan ima jedrsko orozje, obenem je z ZDA zaveznik na marsikaterem podrocju (enako kot s Turcijo, pa jim na kraj pameti ne pade da bi jih napadli). Pakistan ne bo napaden s strani nobene drzave, saj bo sledila nuklearna vojna, kar pa noben normalen osebek na svetu ne bo zacel.
realnews
03. 05. 2011 14.09
nategancija dalje
BlaBlaGluposti
03. 05. 2011 13.16
In bo to zadosten izgovor za Ameriko, da svoje kremplje stegne in raztrga še Pakistan. He, fajn so si to namontirali....
Misija1
03. 05. 2011 12.28
@DeadBull: To pa naredi 4 milijarde dolarjev letne pomoci s strani ZDA, moznost nakupa ameriske vojaske opreme itd. itd.. Glede na to da so pakistanci prakticno na robu vojne z Indijo ze desetletja, jim je ljubse imeti ZDA za prijatelje. Nekdo bi rekel da so se prodali, nekdo drug pa da so dobro iztrzli ponujeno.
tinetone
03. 05. 2011 12.15
@kununurra srednji vek, ki se redno prakticira v zda...
DeadBull
03. 05. 2011 10.38
Sramota za pakistanske oblasti je to, da lahko tuje vojaške enote po mili volji v njihovi državi izpeljujejo vojaške akcije. Še večja sramota pa je, da se tega nihče ne vpraša.
driskapiska
03. 05. 2011 09.23
kako bodo pa vedli, če je tip že par let mrtev... tko pa plasirajo novice, ko jim je potrebno, recimo ta trenutek, ker vedo da so zasrali z umorom Gadafijevih vnukov... manipulacija brez primere, ovčice se pa obračajo kamor veter piha...
papasmurf
03. 05. 2011 09.05
Sam tale je pa huda res, Pakistan je po številu prebivalcev 6. (!!!) največja država na svetu. od kod? Še 1998 po cenzusu jih je bilo 132M, 2011 pa 170M?
Kimberley-Echo
03. 05. 2011 08.54
Dvomim, da bi kdaj prišlo do napada na Pakistan, ki ima mimogrede 168 mil. prebivalcev na površini 796.000km2 in je obenem jedrska velesila. Tako obrisan pa še Američani niso. Se mi pa zdi, da moraš biti mentalno neuravnovešen, da gledaš exsekucijo človeka, pa čeprav terorista.
CtrlDelete
03. 05. 2011 08.53
Na koncu se bo izkazalo, da Mladić ževes čas vozi srpske predsednike.....vse je možno.
SuperBATman.3
03. 05. 2011 08.27
USA se je osramotila ! iskal so ga 10 let ! ! !