Tujina

So se motoristi spopadli zaradi ozemlja?

Austin, 19. 05. 2015 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

170 ljudi čaka obtožnica zaradi oboroženega spopada motoristov v ameriški zvezni državi Teksas, v katerem je umrlo 9 ljudi, 18 pa jih je bilo poškodovanih. Ozadje spopada naj bi bil boj za ozemlje. Policija se zdaj boji, da je bil to šele začetek.

Med motoristi v Teksasu že dalj časa vre.
Med motoristi v Teksasu že dalj časa vre. FOTO: AP

Po nedeljskem motorističnem spopadu v mestu Waco v ameriški zvezni državi Teksas, v katerem je umrlo 9 ljudi, 18 pa jih je bilo ranjenih, je policija aretirala 192 ljudi. Od tega bodo proti 170 osebam podali obtožnice.

Policija je na prizorišču zasegla tudi več kot 100 kosov orožja. "To je bil najhujši strelski obračun v našem mestu, motoristi so streljali tudi na policijo," je dejal predstavnik tamkajšnje policije W. Patrick Swanton.

Lokal, v katerem se je začel spopad, bo še nekaj dni zaprt.
Lokal, v katerem se je začel spopad, bo še nekaj dni zaprt. FOTO: AP

A policija se boji, da je to šele začetek "vojne" med motoristi. V mesto naj bi se namreč po nekaterih informacijah zdaj napotili člani drugih motorističnih tolp, ki naj bi bili prav tako oboroženi. Policija zato zdaj poziva motoriste, naj ne netijo novih spopadov. "Svetujemo jim, naj ne hodijo v mesto. V našem okrožnem zaporu je namreč dovolj prostora tudi za njih," je dejal Swanton.

Zaradi strelskega obračuna se bo pred sodiščem moralo zagovarjati 170 ljudi.
Zaradi strelskega obračuna se bo pred sodiščem moralo zagovarjati 170 ljudi. FOTO: Reuters

Nedeljski spopad med motorističnimi tolpami sicer ni bil spontan, pripravljal naj bi se že dalj časa. To so vedeli tako motoristi, kot policija. Ozadje spopada naj bi bil boj za ozemlje. "Bandidos je največja motoristična tolpa v Teksasu in drugim tolpam ne pustijo, da vstopijo v to zvezno državo. Druge motoristične skupine sicer tam lahko obstajajo, vendar nobeni ne pustijo, da bi njihovi pripadniki na hrbtu nosili našitke z imenom države," je dejal eden od poznavalcev motorističnega sveta v tej državi. Kdor ima ta našitek, si namreč nekako "prisvoji" ozemlje. Prav to pa naj bi bilo bistvo spora med motoristi. "Cossacksi so prepričani, da je njihovih članov zdaj dovolj, da lahko nosijo ta našitek, s tem pa so Bandidosom napovedali vojno," je za CNN povedal neimenovan vir.

V nedeljskem spopadu naj bi sicer po podatkih policije bilo vpletenih vsaj pet motorističnih tolp.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24UBRISAN
19. 05. 2015 15.06
+5
Cepci brezdelni. Macolo v roke pa tucaj kamen!
ni_mi_vse_eno
20. 05. 2015 00.54
+2
točno to bodo delali, le da bodo delali. Leta bodo delali za drugega, zapor je velik biznis v ZDA. Privatiziran. :)
macek_garfield
19. 05. 2015 13.51
-1
... orozje jim je ziher dobavil podkupljivi ivan ...
hecate
19. 05. 2015 12.49
-4
motoristične tolpe...ma ne me basat no. to so motoristični KLUBI k se kregajo med sabo...je pa ipak mal razlike med tolpo in klubom, čeprou se člani kluba loh obnašajo kt da so v tolpi...
Našvasan_zob
19. 05. 2015 13.13
+2
Če se obnašajo kot tolovaji pol so tolpa...
LudiJoža
19. 05. 2015 10.50
+3
Bandidosi spet sami nosli glave v torbi, hellsi pa pet drugih klubov nad njih poslali :) Al pa se motim, ne vem. Verjetno so "sons of anarchy" tudi nardili svoje, pubeci so rekli, gremo se malo streljat.