Tujina

So res le nekaj korakov od razkritja 76 let stare skrivnosti?

Washington, 01. 06. 2013 17.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ekipa Tighar, ki se že četrt stoletja trudi razrešiti skrivnost izginotja pilotke Amelie Earhart, je postregla s fotografijami, na katerih bi lahko bilo njeno letalo. Na dnu morja je moč videti anomalijo, a odgovor bodo lahko dobili le tako, da se vrnejo na otok.

Amelia Earhart
Amelia Earhart FOTO: Reuters

Je raziskovalna ekipa res le nekaj korakov od razkritja 76 let stare skrivnosti? To vprašanje se je zdaj znova porajalo, ker je Mednarodna skupina za odkritje letala (Tighar) na svoji spletni strani objavila fotografije, ki so jih posneli s sonarjem in prikazujejo morebiten del letala oziroma letalo slavne pilotke Amelie Earhart.

Pilotka je skupaj z navigatorjem Fredom Noonanom izginila 2. julija 1937, ko sta letela z Nove Gvineje proti otoku Howland v Tihem oceanu. Bila sta več kot na pol poti, da bi nad ekvatorjem obletela svet.

Ekipa je na fotografije opozorila že lani, a na spletni strani so jih lahko objavili šele zdaj. ''Ima pravo velikost, je prave oblike in je na pravem mestu,'' so fotografije, ki so seveda naletele na številne skeptike, komentirali v skupini.

Fotografije seveda niso odlične kakovosti, saj se objekt nahaja na globini 180 metrov. Videti je mogoče okoli sedem metrov dolg kos, ki so ga primerjali s kosi iz drugih nesreč letala Electra, in kot pravijo, podobnost ni majhna.

V ekipi verjamejo, da sta Earhartova in Noonan strmoglavila pri otoku Nikumaroro (Kiribati), ki je bil nekoč znan kot otok Gardner. Direktor Tighar Ric Gillespie je prepričan, da je pilotka zasilno pristala na omenjenem otoku in preživela. Letalo pa je odnesla plima.

Bi res lahko šlo za za letalo Lockheed Electra?

Louise Foudray, kustosinja v muzeju Amelie Earhart v Kansasu, je dejala, da sicer ne želijo kritizirati dela kogar koli, a vendar so glede najdbe skeptični.

Poudarila je, da se je okoli izginotja pilotke spletlo več teorij. Ena pravi, da so jo Japonci prisilili k pristanku na Marshallovih otokih. Spet druga pravi, da se je Earhartova skrivoma vrnila v ZDA in da so ji nato oblasti podelile novo identiteto.

In fotografije?

Tudi na spletni strani Tighar so ponudili več možnosti, kaj pravzaprav je posnel sonar. Nekateri menijo, da gre za objekt, ki je nastal izpod rok človeka, spet drugi, da gre za greben.

''Ali je (lanskoletna) ekspedicija res uspela najti razbitine najbolj znanega izginulega letala? Ali je sonar posnel le koralni greben?'' se sprašujejo na spletni strani in nadaljujejo, da bodo odgovore na vprašanja dobili le tako, da se bodo tja vrnili.

Tighar išče letalo že zadnjih 25 let. Na otok se nameravajo vrniti leta 2014.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
01. 06. 2013 20.38
+6
Kaj pa je s slikami....?
Jimi1
01. 06. 2013 20.40
+5
'Ali je (lanskoletna) ekspedicija res uspela najti razbitine najbolj znanega izginulega planeta?....O kakšnem planetu je govora? Menda je letela z letalom ?
janezpodre
02. 06. 2013 07.55
+2
Ma kakšno letalo ? Letela je na planetu, ki ga je vleklo 24 kur.
macro
01. 06. 2013 19.23
+11
Res lepe slike... Cestitke
quantum
01. 06. 2013 18.35
+18
Lahko bi vsaj napisali da je prva ženska ki je sama preletela atlantik in da prihaja zelo pričakovan film z naslovom Amelia, ki govori o njenem življenju.