Tujina

So prijeli žvižgača, ki je svetu razkril, kako se veliki izogibajo davkom?

Ženeva, 16. 06. 2016 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policija je aretirala računalničarja iz odvetniške družbe Mossack Fonseca, od koder je v javnost ušlo več kot 11,5 milijona dokumentov o poslovanju v davčnih oazah. Sumijo ga kraje zaupnih podatkov. So dobili žvižgača, ki si je nadel ime John Doe? Novinar, ki je z njim sodeloval, pravi, da ne.

Računalničar iz ženevske pisarne družbe Mossack Fonseca je bil aretiran zaradi suma kraje podatkov.
Računalničar iz ženevske pisarne družbe Mossack Fonseca je bil aretiran zaradi suma kraje podatkov. FOTO: Thinkstock

Dobra dva meseca po objavi več kot 11,5 milijona dokumentov o poslovanju v davčnih oazah še vedno ni znano, kdo je žvižgač, ki se skriva za imenom "John Doe". Tega si je nadel sam, ko je stopil v kontakt z redakcijo Süddeutsche Zeitung in jim ponudil dokumente panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca. O njem ni znanega skoraj nič, pravzaprav niti to ne, ali je moški ali ženska. Sam pravi, da ne dela za nobeno vlado ali obveščevalno agencijo, glede na to, da je očitno imel dostop do dokumentov, pa lahko sklepamo, da je bil zaposlen v Mossack Fonseci.

Aretacija v Ženevi bi lahko dala odgovor. V tamkajšnji pisarni omenjene družbe je namreč policija ta teden prijela računalniškega tehnika, ki ga po poročanju švicarskega časnika Le Temps sumijo kraje "velikih količin podatkov". Zaposlenega so prijeli, potem ko ga je odvetniška družba obtožila nepooblaščenega dostopa do podatkov, zlorabe zaupanja in kraje velike količine zaupnih podatkov. Preiskovalci so tudi zasegli računalnike.

Časnik ni objavil imena osumljenca, prav tako niso uspeli potrditi, ali je povezan z afero Panamski dokumenti. Bastian Obermayer, novinar, s katerim je žvižgač stopil v stik, trdi, da aretirani ni "John Doe". "Po naših informacijah v Genevi aretirani računalničar iz #mossackfonseca ni vir Panamskih dokumentov John Doe," je zapisal na Twitterju. Še vedno pa obstaja možnost, da je z žvižgačem sodeloval.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

json
16. 06. 2016 13.59
+14
Ta družba narejena po meri bogatih. Oni lahko kradejo in se jim ne zgodi nič. Tisti, ki pa odkrije, da kradejo, pa se sodno preganja. Ovce pa samo gledajo.
šmajser1
16. 06. 2016 12.36
+30
Kaj prijeli??? NOBELOVO SI ZASLUZI, da je razkrinkal pokvarjence!