Tujina

So odgovorni za sestrelitev malezijskega letala v stiku z zasebnim detektivom?

Haag, 07. 06. 2016 19.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Nemčiji in Švici so preiskovalci izvedli več racij v okviru preiskav sestrelitve malezijskega letala. Nekemu nemškemu zasebnemu detektivu, ki preiskuje sestrelitev letala, so zasegli predmete in dokumente. Sumijo namreč, da bi lahko bili tisti, ki so odgovorni za sestrelitev, v stiku z njim.

Letalo je sestrelila raketa buk ruske izdelave, so ugotovili forenziki.
Letalo je sestrelila raketa buk ruske izdelave, so ugotovili forenziki. FOTO: Dutch safety board

Nemške in švicarske oblasti so izvedle več racij, pri čemer so zasegle vrsto dokumentov, potem ko so izvedele, da nemški zasebni detektiv preiskuje sestrelitev letala družbe Malaysia Airlines nad nemirnim vzhodom Ukrajine pred slabima dvema letoma, so danes poročali nizozemski mediji in nizozemske oblasti.

Med predmeti, ki so jih zasegli v racijah prejšnji teden, naj bi bili tudi dokumenti, ki bi lahko nizozemskih preiskovalcem, ki se ukvarjajo s sestrelitvijo leta MH17, pomagali pri iskanju odgovornih za tragedijo, poroča nizozemski časnik De Telegraaf.

Vseh 298 potnikov in članov posadke, večinoma iz Nizozemske, je umrlo, kot je letalo Malaysia Airlines 17. julija 2014 nad vzhodom Ukrajine zadela protizračna raketa buk ruske izdelave. Boeing 777 je bil na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur.

Po pisanju De Telegraafa je možno, da so bili tisti, ki so odgovorni za sestrelitev, v stiku z zasebnim detektivom, ki naj bi mu bogat donator, katerega identiteta ostaja neznanka, plačal kar 17 milijonov evrov, da bi preiskal vzroke strmoglavljenja.

Detektiv, ki so ga identificirali le kot Josefa R., je svoje preiskave začel dva meseca po sestrelitvi, prvotno pa naj bi mu obljubili 30 milijonov evrov za svoje delo.

"Upamo, da bomo pridobili informacije o tem. Zato so izvedli racije na njegovem domu," je povedal tiskovni predstavnik nizozemskega tožilstva Wim De Bruin.

Potem ko so preiskali dom zasebnega detektiva v kraju Bad Schwartau na severu Nemčije, so izpraznili še sef v švicarskem Zürichu in zasegli vsebino.

Po besedah De Bruina ne vedo, kaj je bilo v sefu. Švicarski sodnik mora sedaj odločiti, ali lahko vsebino sefa predajo nizozemskim oblastem.

Letalo družbe Malaysia Airlines so sestrelili 17. julija 2014 nad vzhodno Ukrajino.
Letalo družbe Malaysia Airlines so sestrelili 17. julija 2014 nad vzhodno Ukrajino. FOTO: Reuters
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
07. 06. 2016 20.20
+4
Kaj ne vedo kaj je bilo v sefu, dobro vedo kaj so pobrali ven, kaj se bodo sprenevedali.
Ramzess
07. 06. 2016 20.18
+1
Morda pa je on z njimi v stiku.
VolkBrenin
07. 06. 2016 20.10
+19
Seveda ..."naročniki " so izvedeli in ugotovili da je tip preblizu razkritja te svinharije. ...in ga je potrebno dati ad acta. ...v takšnih primerih ponavadi odpovedo tudi "zaščite " ( naročniki so premočni ) ...Torej ima lepe šanse ...da čez noč izgine ...za vedno ...
Kraševka
07. 06. 2016 20.04
+24
Zasegli so mu predmete in dokumente...Se bojijo prave resnice? Jo želijo potuškati? Le zakaj bi bil privatni raziskovalec nesreče tako nevaren, da ga je potrebno preganjati? V interesu vseh vpletenih bi moralo biti, da preučijo, kar je uspel zbrati. Aja, Nizozemci so že povedali, kako in kaj...
VolkBrenin
07. 06. 2016 20.15
+10
Več ali manj je vse res kar si napisal. ....izjema so Nizozemci ....ki z zadevo nimajo nobene veze ....Sankcije Rusiji so bistvo zgodbe ....Zato bo prej še veliko ljudi izhlapelo. ...Torej vsi ki vedo kaj je res ....ali na tople otoke ...ali pa pod zemljo .... ( odvisno pač na kateri strani so in koliko so zaupanja vredni in visoko na lestvici )
shaft6
07. 06. 2016 20.02
+12
Ali pa je nekdo plačal, ker se boji zunanje zasebne preiskave? Vse je mogoče, ljudje smo pokvarjeni do obisti.