Tujina

Iz Homsa niso rešili novih ranjencev

Homs, 25. 02. 2012 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki Rdečega križa niso uspeli evakuirati novih ranjencev iz obleganega sirskega mesta Homs. Pogajanja o nadaljnji evakuaciji se sicer nadaljujejo tudi med silovitim obstreljevanjem Homsa. Med doslej evakuiranimi ni tujih novinarjev.

Predstavniki ICRC in sirskega Rdečega polmeseca sicer danes nadaljujejo pogovore s sirskimi oblastmi za evakuacijo vseh ljudi, ki potrebujejo zdravniško oskrbo, iz Homsa, kjer se napadi nadaljujejo. O nadaljevanju nasilja pa poročajo tudi z ostalih območij po državi.

Predstavnikom Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) je iz obleganega sirskega mesta Homs v petek uspelo evakuirati 27 ljudi, potem pa se je akcija ustavila. Predstavniki ICRC se s sirskimi oblastmi namreč niso uspeli dogovoriti o vstopu v najbolj oblegan del mesta.

Med evakuiranimi sicer ni bilo dveh zahodnih novinarjev ter trupel ameriške novinarke in francoskega fotografa, ki sta bila v sredo ubita v obstreljevanju Homsa. Ranjene, med njimi je večina žensk in otrok, naj bi odpeljali v bližnjo zasebno bolnišnico. Kljub obleganju se pogajanja o nadaljnji evakuaciji ranjenih nadaljujejo.

Novinarja nista hotela oditi?

Sirsko zunanje ministrstvo je obtožilo oborožene skupine, da naj ne bi hotele izročiti tujih novinarjev, medtem ko je neki opozicijski aktivist dejal, da ranjena novinarja nista hotela oditi, ker da so v Homs vstopili le predstavniki sirskega Rdečega polmeseca.

V sredinem obstreljevanju Homsa sta bila ubita ameriška novinarka Marie Colvin in francoski fotograf Remi Ochlik. Francoska novinarka Edith Bouvier je bila v napadu huje ranjena, na spletu pa je nato objavila videoposnetek, v katerem je prosila, da jo evakuirajo v Libanon, saj nujno potrebuje zdravljenje. V ločenem posnetku je za pomoč zaprosil tudi ranjeni fotograf Paul Conroy. V skupini novinarjev v Homsu sta bila še francoski fotograf William Daniels, ki v napadu ni bil ranjen, in španski novinar Javier Espinosa.

Obstreljevanje se stopnjuje

Homs
Homs FOTO: Reuters
Po ocenah opazovalcev naj bi bilo od marca 2011 v nasilni zadušitvi protirežimskih protestov ubitih več kot 7600 ljudi.

Sirske sile že več dni stopnjujejo obstreljevanje žarišč upora proti sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, še zlasti mesta Homs. Po navedbah sirskih aktivistov za človekove pravice je bilo samo danes v Homsu ubitih 19, drugod po državi pa 57 ljudi, od tega 16 sirskih vojakov.

'Asad naj odide'

O razmerah v Siriji je v petek na srečanju v Tunisu razpravljala tudi skupina držav prijateljic Sirije, ki je podprla protirežimsko opozicijo v državi in pozvala predsednika Asada k odhodu v izgnanstvo. Zahtevala je tudi takojšnjo prekinitev spopadov in zagrozila z novimi sankcijami, če se nasilje režima ne bo takoj končalo.

Skupina Prijatelji Sirije je obenem izrazila globoko zaskrbljenost zaradi humanitarnih razmer v državi. Ob tem so države posebej opozorile na pomanjkanje dostopa do osnovne hrane, zdravil in goriva, prav tako pa na grožnje z nasiljem zdravstvenemu osebju, bolnikom in posameznim ustanovam.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alanford457
26. 02. 2012 09.57
cucjetina
25. 02. 2012 12.30
+4
protestniki celo haubice imajo in oklopna vozila hehehehehe ameri
hot-shot69
25. 02. 2012 11.25
+8
Do zob oborožene skupine sunitskih teroristov so po novem protestniki? V Siriji bodo zahodni mediji zgleda postavili nove meje pristranskosit...bravo.
anaheim812
25. 02. 2012 19.03
+3
protestniki so neoboroženi, uporniki (svobodna sirska vojska) pa se dejansko borijo proti vladnim silam. če pozorno prebiraš članke, so omenjeni oboji. vsak civilist pa res nima puške, si pa tud smešen.
upornik_007
25. 02. 2012 22.08
+0
The_Infamous motis se velko civilistov ima orozje npr pistolo tako da ne bluzi!
Roko23
26. 02. 2012 10.28
+0
the_infamous, poizkusi z branjem na straneh kot so beforeitsnews.com ali we are change slovenija, bodi sprememba v svetu, tu boš izvedel kaj, kar na 24ur zamolčijo.
eye1
25. 02. 2012 10.41
+8
pa dejte najdt eno novinarko ki nima govorne napake..
joja11
25. 02. 2012 09.50
+4
če nočeo ven je to njihova privatna stvar.. ni 2x za rečt da jih sploh ni not, ampak so želeli izsiliti vojaško posredovanje.
iChi
25. 02. 2012 09.33
+3
Zavrnili, zdej pa cvilijo za rešitev ..
Braavos
25. 02. 2012 08.52
+0
ni jih ,ker ji sploh ni tam..sama propaganda