Tujina

So intimna papeževa pisma le preveč romantizirana zgodba za valentinovo?

Varšava, 16. 02. 2016 18.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Direktor poljske narodne knjižnice je navedbe o globokem intimnem prijateljstvu, ki naj bi ga nekdanji papež Janez Pavel II. gojil do poročene filozofinje, označil za "neprimerno valentinovo šalo". Papež je bil pač do vseh naklonjen, tudi do žensk, in zato ta odnos ni bil nič posebnega, vsekakor pa ne nesojena papeževa ljubezen, je prepričan.

Včeraj smo poročali o tesnem, s čustvi prepletenem prijateljstvu in dopisovanju med nekdanjim papežem Janezom Pavlom II. in poročeno filozofinjo Ano-Terezo Tymieniecko, ki naj bi bilo odraz posebnega odnosa med njima.

Pisma, ki jih je na vpogled dobil britanski BBC, naj bi prikazovala drugačno, čustveno plat najbolj priljubljenega papeža. Čeprav si je ta dopisoval z več ženskami, je bilo iz pisem Terezi moč začutiti, da je bila posebna ženska v njegovem življenju.

Danes pa je Tomasz Makowski, direktor poljske narodne knjižnice, ki hrani pisma, zavrnil BBC-jeva poročila o domnevnem bližnjem odnosu, ki naj bi ga imela. "Gre za valentinovo šalo. In to zelo neprimerno," je dejal.

BBC je v ponedeljek namreč predvajal dokumentarni film, ki je temeljil na več kot 350 pismih, ki jih je Karol Wojtyla napisal kot kardinal in kasneje kot papež.


Vire za dokumentarec so pridobili iz arhivov knjižnice v Varšavi, prva pisma so izhajala iz leta 1973, zadnje pa je papež napisal nekaj mesecev pred svojo smrtjo leta 2005. 

Makowski je dejal, da je poljska skrivna komunistična policija "povsod imela mikrofone, vohunili so za duhovniki." "Če bi se kaj dogajalo, bi skrivna policija to izvedela in to uporabila v svoje namene … je res britanskemu novinarju uspelo pridobiti informacije, ki jih skrivna policija ni mogla?" je bil skeptičen.

V dokumentarcu "so povedali, da papež ni prelomil svoje zaobljube celibatu, a so hkrati namigovali ravno nasprotno," je dejal in dodal, da je sam prebral vsa pisma.

BBC-jev novinar, Edward Stourton, ki je posnel dokumentarec, je dejal, da sta bila papež in Ana-Tereza "več kot prijatelja a manj kot ljubimca".

Direktor knjižnice je francoski tiskovni agenciji AFP pokazal dve pismi, ki ju je papež napisal Terezi, v enem izmed njiju je blagoslovil njenega moža in tri otroke. Dodal je, da so fotografije, ki jih je objavil BBC, vzete iz konteksta, saj prikazujejo par, kot da sta sama odšla na odmaknjene kraje, v resnici pa so fotografije nastale na pohodniških izletih, na katerih sta bila z večjo skupino prijateljev.

Makowski je še poudaril, da je izraz naklonjenosti, ki ga je Woytjla uporabil, ko je Terezo označil za "darilo od Boga", izraz, ki ga je papež pogosto uporabljal za svoje prijatelje. "Tisti, ki tega ne razumejo, bodo prišli do zaključkov, ki nimajo nobenih temeljev v resničnosti," je dejal. "Janez Pavel II. se ni bal stikov z ženskami, imel je navado, da jih je držal za roke in božal njihova lica," je dodal. 

Papežev bližnji prijatelj pa je za agencijo AFP povedal, da je možno, da se je Tereza zaljubila v Wojtylo, preden je ta postal papež. "Ženske se pogosto zaljubijo v duhovnike, in to je vedno težava," je povedal Adam Boniecki, urednik katoliškega časnika. "Če je bila zaljubljena vanj, najverjetneje ni bila edina," je dodal.

A pojasnila in izjave direktorja poljske narodne knjižnice ne zavračajo nujno bistva BBC-jevega dokumentarca, saj ni ovrgel obstoja dopisovanja, niti tega, da je šlo za globok odnos, ki kaže, da je bil papež Janez Pavel II. večplastna oseba, ki je znala z ljudmi vzpostaviti pristne, intimne odnose in gojiti dolgoletna globoka prijateljstva. BBC-jevo poročanje ni namigovalo, da bi papež kršil celibat, je bila pa Tereza zanj očitno pomembna prijateljica, saj si je konec koncev z njo dopisoval kar 30 let.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

žlikrofi
17. 02. 2016 21.08
+1
ŠKODA A NI NOBENGA VETERINARJA BLO GOR DA NARDI POSEG POL BI PISMA ODPADLA
repca1
17. 02. 2016 08.35
+0
To ,da se cerkveniki ne morejo držati nit za širšo družbo najosnovnejših moralnih načel je zdavnaj jasno.Ni prav, da ima papež GLOBOK odnos z poročeno žensko in z tem razdira družino, še vedno pa mnogo bolje kot, da svoje spolno slo izživlja nad otroki, kot to pogosto počnejo cerkveniki.
Franci Luzar
17. 02. 2016 09.07
+0
imas prav samo za tako pocetje sta vedno potrebna dva! v prvi vrsti je kriv Celibat! nobena druga vera ne prepoveduje da bi se med sabo porocevali! kaj jim torej preostane drugega kot da delajo to kot vsi ostali! to da pa so med njimi pedofili in taki ki zlorabljajo otroke je pa treba po civilnem zakonu kaznovati in ne po cerkvenen! saj Cerkev ce jih sploh kaznuje jih samo poslje v Samostan! tam je pa itak najvec Gejev,
Franci Luzar
17. 02. 2016 09.12
in zakaj ne z poroceno? potem je vsaj lahko siguren da ga nebo morila z kaksnimi Ljubezenskimi verzijami! in ce je slucajno ostala noseca je bil pa njen Moz Oce! in kje je sedaj tu problem?
periot22
16. 02. 2016 20.57
+10
Tu se vidi koliko ljudi na svetu luft meša namesto,da bi delali,še mrtve ne pustijo na miru!!!!!!!!!!!
Marjan Štimec
16. 02. 2016 21.31
+2
prekomeje
16. 02. 2016 20.19
-1
SO INTIMNA PISMA, ALI OSEBNA PISMA?? Intimen sem jaz lahko z neko osebo, ne preko papirja...???
Karantanija
16. 02. 2016 19.17
+1
Intimna pisma so intimna.
MrKritik77 .
16. 02. 2016 18.55
-3
Neumnost! Tipček je imel rad ženske in bi seksal z njimi, če ne bi verjel v izmišljenega boga. In tako je zaj.... cel svoj lajf. Žal!
Franci Luzar
17. 02. 2016 09.10
-2
ma daj no mir! on je imel vsekakor vec Zensk kot pa si jih imel ti! ti si primoran ostati pri eni! on pa je lahko izbiral, Boga je imel le za zascito.
Infraping
16. 02. 2016 18.54
+17
brez veze kej takiga - to so njegova intimna pisma, ka nas briga ka je pisu v njih - bo spet en norc fajn zaslužu
izgubljen krt
16. 02. 2016 18.45
+5
Aja, pa še to ;trotl1 ma vas rad !;-))))
prekomeje
16. 02. 2016 20.21
+6