Tujina

So ga kitajske oblasti zaprle?

Peking, 26. 04. 2010 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko so mu kitajske oblasti preprečile odhod na konferenco ZN v New York, se je za mongolskim aktivistom izgubila vsaka sled. Ali je živ, mrtev, zaprt? Porajajo se številna vprašanja, na katera pa nihče ne želi odgovoriti.

Aktivist mongolskega porekla se je odpravil iz Kitajske na konferenco Združenih narodov (ZN) v New York. Njegov odhod so preprečile kitajske oblasti, od takrat pa ga nihče ni več videl, poroča tuja tiskovna agencija Reuters. Na konferenci je sicer potekal pogovor o avtohtonih ljudstvih.

Policisti so ga prijeli 18. aprila na pekinškem letališču, od takrat pa nihče več ni slišal zanj, so sporočile kitajske in mongolske človekoljubne organizacije. Aktivist se je sicer odzval povabilu ZN, naj se udeleži konference.

Kitajska policija
Kitajska policija FOTO: Reuters
Novinarji tiskovne agencije Reuters so na kitajske lokalne oblasti naslovili vprašanja o usodi mongolskega aktivista in tibetanskega intelektualca. Predstavniki oblasti v Činghaju in Liaoningu so odgovorili, da za primera niso nikoli slišali.

Po aretaciji je policija vdrla tudi v njegovo stanovanje v mestu Čaojang v provinci Liaoning. Zaplenili so njegov računalnik, mobilne telefone in obsežno dokumentacijo, so sporočile organizacije. Omenjeni aktivist je imel težave s kitajskimi oblastmi že v preteklosti, saj se je udejstvoval v mongolskih internetnih debatah, ki so obravnavale občutljive politične in družbene teme. "Na internetnih forumih se zbirajo mongolski intelektualci in študenti. Forumi so zelo razvejani in aktivni v širjenju zavesti o pravicah mongolske skupnosti. Od njihove pravice, da prakticirajo svojo kulturo, jezik pa vse do njihove tradicije," so sporočile človekoljubne organizacije.

Kitajsko avtonomno območje Notranja Mongolija uživa sicer določeno avtonomijo, toda deli usodo Tibeta. Uradni Peking na območju izvaja ostre ukrepe in nadzor nad delovanjem prebivalcev, saj se boji etičnih nemirov in prebujanj.

Prijeli tudi tibetanskega intelektualca

Reuters poroča o še enem primeru aretacije. Kitajske oblasti so namreč prijele tibetanskega intelektualca Šogdunga, ki je v odprtem pismu kritiziral kitajsko pomoč po rušilnem potresu v provinci Činghaj. Na prizadetih območjih sicer večinoma živijo Tibetanci. Šogdung je v pismu izrazil podporo tibetanskim prebivalcem, ki so ostali brez strehe nad glavo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

levaki-tajkuni
27. 04. 2010 16.00
še dobro da je na svetu amerika. Onavzdržuje na svetu ravnotežje drugače bi vsi vladarji bili kot v kitajski
hibrid100
27. 04. 2010 13.51
ljudje ne izginjajo samo v komunizmu za tega reveža pa verjamem da je že mrtev ali pa zaprt za vedno
komar1
27. 04. 2010 13.01
GM70: ni res da vedno in povsod obračunajo s poraženci. Če bi bilo tako, potem bi se Nemcem po 2 svetovni vojni veliko težje godilo.
TK Olimpija Šola
27. 04. 2010 11.48
to nima veze s komunizmom!! tu gre za oblast in teritorij! je pa dejstvo ' če se navežem na komentar die_gottesliebe; dragi moj, po vsaki vojni zmagovalci obračunajo z poraženci. ja, vem, ni prav in je grozno primitivno, a to naredijo vsi, ne samo komunisti. tvoji zaključki so ozkogledni in politično obarvani. bodi bolj objektiven, ker tak jezik vendno vzbuja sovraštvo, revanšizem in slabo voljo.
bleem
26. 04. 2010 23.40
Die_Gottesliebe v tvojem jeziku, tisti ki so zašli jih je nemogoče prevzgojiti! Isti pristop in način kot križarji ali pa inkvizicija naprimer.
moelmol
26. 04. 2010 21.57
na kitajskem majo še najhitrejši sodni sistem
Uroš Palhartinger
26. 04. 2010 11.46
Kjer je komunizem ljudje izginjajo... V prvi slovenski vladi je Kocbek postavil vprašanje kje so domobranski vojaki. Odgovor je dobil na naslednjem zasedanju vlade - domobranski vojaki so na prevzgoji... Kakšna pa je komunistična prevzgoja se pa ve, pokoli, pokoli in zopet pokoli. Vsepovsod, Sovjetska zveza, Kitajska, Yugoslavija, Kambodža, Poljska, Vietnam, S. Koreja...