Tujina

So aretirali Mladića?

Mombasa, 26. 03. 2009 22.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Keniji so aretirali moškega, ki bi lahko bil Ratko Mladić ali Goran Hadžić. Haaško sodišče tega ni ne potrdilo ne zanikalo. Glavni tožilec Brammertz pa je prav sedaj v Beogradu, kjer je potrdil aretacijo, ne pa tudi identitete aretiranega.

Kenijska policija je v Mombasi aretirala moškega, za katerega domnevajo, da je obtoženec haaškega sodišča, poročajo številni svetovni mediji. Mednarodno sodišče za vojne zločine, storjene na območju nekdanje Jugoslavije, sicer intenzivno išče dva srbska obtoženca, Ratka Mladića in Gorana Hadžića.

So res ujeli zloglasnega Mladića?
So res ujeli zloglasnega Mladića? FOTO: Reuters

''Moškega, za katerega sumimo, da ga išče haaško sodišče, smo aretirali danes popoldne, trenutno pa je na zaslišanju. Njegove prstne odtise bomo sedaj poslali na podrobno analizo, pričakujemo pa tudi pomoč Interpola,'' je dejal tiskovni predstavnik policije v Mombasi Eric Kiraithe, ki pa ni želel izdati identitete in nacionalnosti aretiranega.

Nemški mediji navajajo, da so moškega aretirali v policijski raciji, v kateri je sodelovalo 20 policistov. Aretirani naj bi bil lastnik potapljaškega kluba in nekdanji višji vojaški častnik.

Gre res za enega izmed iskanih osumljencev?

Različni mediji so polni neuradnih informacij o tem, kdo naj bi aretirani moški v resnici bil. Medtem ko je sprva kazalo, da gre res za enega izmed dveh iskanih osumljencev, pa se zdaj pojavljajo informacije, da aretiranec ni ne Mladić ne Hadžić.

Haaško sodišče še ne more ničesar ne potrditi ne zanikati. Tiskovna predstavnica sodišča Olga Kavran je o aretaciji povedala, da bo več informacij o aretaciji znanih v petek, poroča hrvaški portal Index.hr.

V medijih se sicer pojavljajo zelo različna poročila o dogodku. Tako srbski B92 poroča, da po njihovih informacijah najverjetneje ne gre ne za Mladića ne za Hadžića. Nekateri srbski in hrvaški mediji pa navajajo izjave predstavnika posebnega sodišča za vojne zločine v Beogradu Bruna Vekarića, ki je prav tako dejal, da aretirani moški najverjetneje ni ne Mladić ne Hadžić. Verjetneje je, da gre za moškega z območja nekdanje Jugoslavije, ki je podoben Mladiću, a v Keniji živi in dela že 12 let. Imel naj bi hrvaški potni list.

Kot poroča Tanjug, srbsko notranje ministrstvo, srbska policija in drugi pristojni organi v Srbiji niso dobili nobene potrditve, da je aretirani moški povezan z iskanjem zaradi obtožnice haaškega sodišča.

Dodatne neuradne informacije pravijo, da so srbski pristojni organi prejeli fotografijo aretiranega moškega, na kateri pa niso prepoznali nobenega od iskanih vojnih zločincev.

Nekatere informacije pa pravijo, da je aretirani nemški državljan, ki ima hrvaške korenine, iskan pa naj bi bil zaradi sodelovanja in pomoči pri skrivanju haaških osumljencev.

Po poročanju nemške N-TV naj bi med zaslišanjem aretirani dejal, da je mednarodni vlagatelj, ki ga zanima hotelirstvo, navedbe pa sedaj preverjajo pristojne oblasti. Priče pa so povedale, da so v moškem prepoznale tujca, ki že leta vodi turistični objekt v Mombasi. Po nekaterih poročanjih naj bi bil aretirani v Mombasi že vse od leta 1998.

Brammertz v Beogradu potrdil aretacijo

Brammertz, ki je nasledil Carlo Del Ponte, je prav sedaj v Beogradu, kjer pritiska na oblasti za aretacijo Mladića.
Brammertz, ki je nasledil Carlo Del Ponte, je prav sedaj v Beogradu, kjer pritiska na oblasti za aretacijo Mladića. FOTO: Reuters

Do dogodka, ki je že zanetil vihar v evropskih medijih, prihaja prav v času obiska glavnega tožilca haaškega sodišča Sergeja Brammertza v Beogradu. Tudi ta je potrdil aretacijo, a o podrobnostih ni želel govoriti.

Brammertz je v Beogradu, da bi srbske oblasti ponovno spodbudil k odločnemu sodelovanju s haaškim sodiščem. Poleg tega je izročitev Mladića in Hadžića glavni pogoj za vstop Srbije v EU. Predsednik srbskega nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić je sicer ob Brammertzovem prihodu dejal, da bo ta ''zadovoljen s tem, kar bo videl''.

66-letnega Mladića iščejo zaradi genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, zaradi njegove vloge med vojno v BiH (1992–95) predvsem v Srebrenici. 50-letni Hadžić, nekdanji predsednik samooklicane Republike Srbske krajine, pa je obtožen zločinov v Vukovarju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
28. 03. 2009 05.06
leteča Samo dotaknil bi se teme v Jugi ,ko praviš,da so Američani umetno povzročili vojno v njej zaradi orožja,da bi ga tja prodajali??? Poglej oborožitveni sistemi v državah bivše Juge še vedno predstavljajo večinoma bivšo sovjetsko/rusko oborožitev in tudi še sedaj kupujejo te države rusko blago,kar poglej Hrvaški nakup helikopterjev Mi-171(10 helikopterjev kupljenih v Rusiji) in kateri bodo kompatibilni z zahtevami zveze Nato! Juga je pa razpadla,ker je bilo preveč etničnih in verskih trenj in še zamer od in izpred 2.SV! Ves ta čas jo je samo Tito držal skupaj in slepil narod o neki "enotnosti",za katero se je vedelo,da ko bo Tito umrl,da se bo težko obdržala,zato pa je za naslednjika imenoval "PREZIDIJ",kateremu je v 10-letnemu obdobju vedno težje uspevalo ohranjevati "pravično" skupnost med konstutivnimi narodi SFRJ! Saj veš nekateri so se šteli za več vredne ker so bili v večjem številu kot drugi in so hoteli najprej jezikovno in politično prevladati,kasneje so pa imeli še v načrtu kulturno in versko dominacijo! Mislim,da ni potrebe poudarjati,kdo so to bili!?
g_draza
27. 03. 2009 21.57
Bolivar
27. 03. 2009 17.12
SPICELJ /sploh pa je situacija okoli Srbije zelo problematična,saj vemo,da so sile Nato 3 mesce uničevale in sejale smrt po Srbiji brez odobritve varnostnega sveta.......se pravi,da morajo te ljudje biti v vsakem primeru krivi,da se opraviči ta zločin,ki se je zgodil leta 1999.../ Seveda ti ne vidiš kaj so pa Srbi prej delali po Balkanu celih 10 let!!! Kaj je tiste 3 mesece bombardiranja ,kaplja v morje!!
Bolivar
27. 03. 2009 17.04
leteca /kontra-skids: ti si pa naredu sebi zanimivo teorijo.. skoda ker ni resnicna../ rsnična ni za take kot si ti ,ki poskušajo zločine prevaliti na druge in oprati sebe,kaj čš kar ste zakuhali morate še požreti!
Ljubimir
27. 03. 2009 09.47
@garacka - praviš: "Edin kar zamerim Ameriki in natu da so pred 10 leti mi zasrali rojstni dan in to jim ne bom nikoli odpustila poleg tega v Beogradu mam žlahto in tu so mal zasrali do amena" Če pa je to edino, kar so zakrivili američani, potem pa naj se ti lepo opravičijo, da ne bomo vsi trpeli.
istra1
27. 03. 2009 09.18
Čudno. Sadama so našli v mišji luknji zato ker je bilo zanimanje, da ga najdejo, Mladića pa iščejo in iščejo. Kaj res mislite, da ne vedo kje je? Pa koga to še zanima kdo je Mladić in kje se skriva. To je bil namen tistih, ki ga iščejo, da narod malo pozabi in ta namen se jim tudi uresničuje.
focus2031
27. 03. 2009 08.52
začelo se je !
mupet
27. 03. 2009 08.41
Eh, verjetno so Zvoneta Šerugo ujeli, kje bo Kenijski FBI kaj pametnega ulovil.
Zakon1
27. 03. 2009 08.39
Toda prej kot slej pa ...!
SPICELJ
27. 03. 2009 08.32
ne bodite smešni,dobro se ve kje je,kdo ga ščiti in plačuje njegovo varovanje..... že iz primera Karađič smo videli,da so obstajali neki dogovori o neizročanju in še danes ni jasno,kje so gaujeli in koliko prej,preden so to dali v javnost..... morate se zavedati,da ti možakarji veliko vedo in njihovo pričanje bi bilo zelo mučno za CIO,ki ni tako nedolžna pri vsej tej stvari na tleh bivše Juge.... sploh pa je situacija okoli Srbije zelo problematična,saj vemo,da so sile Nato 3 mesce uničevale in sejale smrt po Srbiji brez odobritve varnostnega sveta.......se pravi,da morajo te ljudje biti v vsakem primeru krivi,da se opraviči ta zločin,ki se je zgodil leta 1999...
MirkoiSlafkoNikadRobom
27. 03. 2009 08.26
drugi so že ugotovili da to ni on, le 24 kur ne
ozaz1
27. 03. 2009 08.25
zakva brišete vsak drug komentar ste bli ena najboljših hiš 24ur zdej pa ste čist zanč da vas ni sram dos te mi že ta 5 komentar zbrisal
Franc Dolenc
27. 03. 2009 08.24
Če sem prav razumel članek, edino 24 ur razmišlja o Mladiču, vse druge agencije to ne vrjamejo. Res imate vrhunske novinarje. A ni dnarja za boljše, a so taki k se še mal učijo, da bodo enkrat novinarji... Naslovi so pa res BEDNI na 24 UR...
bnam 2707
27. 03. 2009 08.20
Srbija mora biti čimprej v EU.En sam človek ne sme biti zavora srbskemu ljudstvu,da se poveže z EU.Mladič sodi v Hag.
ciaobella
27. 03. 2009 08.13
Če so ga ujeli bo to iz tretje v šesto prestavo za vstop Srbije v EU!
ciaobella
27. 03. 2009 08.12
Mislim,da ga bodo ujeli čez 10 let nekje v Himalaji...verjetno je kak menih v samostanu ali kaj podobnega.... ...ali pa čistilec oken v beli hiši... Glede sposobnosti Ameriške CIE se nebi čudil.
s007
27. 03. 2009 08.02
Mah niso ga ujeli, ne verjamem...če kr pišejo, da so ujeli Mladića ali Hadžića,..ja čakte malo,..sj nista dvojčka,...kr neki,.... Pa strinjam se s Felix1, Srbija bo prej prišla v EU kot Hrvaška,...
Goran Savi? 1
27. 03. 2009 07.27
ADMIN brisi brisii...neces vise dugo;)
Goran Savi? 1
27. 03. 2009 07.26
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
24kur1
27. 03. 2009 07.17
Resnicoljub ti pa si pravi. Nekdo stori nagnusne zločine, ti pa imejte se rad