Tujina

Snowden v Moskvi varen pred Američani. ZDA: Rusi so nas zabodli v hrbet

Hongkong, 23. 06. 2013 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.L./STA/N.Š.
Komentarji
189

Edward Snowden je zapustil Hongkong, tamkajšnje oblasti so povedale, da je odšel "prostovoljno in zakonito". Ekvadorske oblasti pa so sporočile, da je njihovo državo zaprosil za azil.

Nekdanji obveščevalni analitik Ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden, ki je medijem razkril, kako ZDA vohunijo za svojimi in tujimi državljani po vsem svetu, je zapustil Hongkong.

Tamkajšnje oblasti so v izjavi za javnost zapisale, da je odšel prostovoljno in zakonito. Dodali so še, da zahteva ZDA po izročitvi ni povsem ustrezala, zato ni bilo prav nobenega razloga, da bi Snowdna zadržali.

Snowden je iz Hongkonga odletel v Moskvo. Na letalu so ga spremljali pravniki WikiLeaksa, ki so mu tudi pomagali urediti dokumente za potovanje. Ruska prestolnica sicer ni njegova končna postaja.

Snowden je zapustil Hongkong.
Snowden je zapustil Hongkong. FOTO: Reuters

Ruska policija je že pred pristankom njegovega letala sporočila, da ga ne bo prijela. "Nismo dobili nobenih navodil glede te osebe. Bo pa potrebovala veljavni vizum za vstop na ozemlje Rusije," je pojasnil predstavnik policije.

ZDA so preklicale Snowdnov potni list, kar bi lahko vplivalo na njegove potovalne načrte, vendar pa mu bodo tudi s tem odhod v državo, ki bi mu ponudila azil, vseeno težko preprečili.

V ZDA besni zaradi ruske gostoljubnosti

Američani nad odločitvijo Rusov, da Snowdna v nekaj urah, ki jih bo preživel v Moskvi, ne bodo aretirali in izročili, niso navdušeni. Senator Chuck Schumer je dejal, da je Rusija ZDA s tem zabodla nož v hrbet.

Kot pravi, se Rusija ne obnaša kot ameriška zaveznica. "Naj gre za Sirijo, Iran ali podpiranje Snowdnovega pobega – Rusija se ne obnaša kot prava zaveznica. Zavezniki se drug do drugega ne vedejo tako. Mislim, da bo imelo to resne posledice za naše odnose," je dejal Schumer.

Schumer tudi ne verjame izjavi tiskovnega predstavnika Vladimirja Putina, da ta o Snowdnovih načrtih ni vedel nič: "Mislim, da je osebno odobril njegov let!"

Kam se odpravlja Snowden?

Snowden je rezerviral zapleteno mrežo letalskih letov v upanju, da ga ameriške oblasti, čeprav so že napovedale, da bodo vstopile v stik z vsemi državami, v katerih bi se utegnil pojaviti, ne bodo ujele.

Ruska agencija Interfax je poročala, da naj bi se Snowden iz Moskve odpravil na Kubo. "Potnik pod tem imenom bo prispel v Moskvo iz Hongkonga, 24. junija pa bo odpotoval v Havano z letom SU150. Od tam pa naj bi z lokalnim letom odpotoval v Caracas," je za Itar-Tass pojasnil vir pri ruskem letalskem prevozniku Aeroflot.

Kot kaže pa to ni njegova želena končna destinacija. Ekvadorski zunanji minister je na Twitterju zapisal, da je Snowden za azil zaprosil Ekvador. Gre za državo, ki pomaga tudi ustanovitelju WikiLeaksa Jullianu Assangeu.

Snowden je zapustil Hongkong.
Snowden je zapustil Hongkong. FOTO: APTN Video

Razkril tudi dejavnosti NSA na Kitajskem

Snowden je za hongkonški South China Morning Post še razkril, da NSA med drugim vdira v baze kitajskih mobilnih operaterjev in krade SMS-sporočila. ZDA naj bi po navedbah časnika napadle tudi univerzo Tsinghua, vodilno kitajsko raziskovalno institucijo, ki na milijone kitajskim državljanom omogoča dostop do svetovnega spleta. Zadnji napad na univerzo naj bi se po podatkih, ki jih je časniku posredoval Snowden, zgodil januarja letos.

Po Snowdnovih navedbah naj bi leta 2009 NSA vdrla v računalnike hongkonškega telekomunikacijskega podjetja Pacnet. Gre za podjetje, ki je lastnik enega največjih omrežij optičnih kablov v regiji.

Kitajske in hongkonške oblasti se na Snowdnove obtožbe doslej še niso odzvale, je pa kitajska tiskovna agencija Šinhua sporočila, da "Washington Kitajski in drugim državam, za katerimi naj bi vohunil, dolguje pojasnilo".

Razkritje kaže na to, da so se ZDA, "ki so dolgo časa igrale nedolžno žrtev kibernetičnih napadov, izkazale za največjega podleža našega časa," je še zapisala Šinhua.

Snowden in Obama
Snowden in Obama FOTO: Reuters

ZDA zahtevale izročitev

Ameriški svet za nacionalno varnost je že včeraj sporočil, da so od Hongkonga uradno zahtevali, naj spoštuje pogodbo o izročitvah in 29-letnega Snowdna izroči ZDA. Dodali so celo, da bi ščitenje Snowdna lahko ohladilo odnose med Hongkongom in ZDA. Opozorilo očitno ni zaleglo.

Snowden se je zatekel v Hongkong, še preden sta časopisa Guardian in Washington Post pred dvema tednoma objavila informacije o obstoju dveh tajnih programov nadzora NSA. Snowden je razkril program nadzora nad telefonskimi komunikacijami Američanov in nad komunikacijami tujcev po internetu. Pet dni po objavi je zvezno tožilstvo na zveznem sodišču v Alexandrii v Virginiji že vložilo obtožnico proti njemu.

Obtožnica ima le tri točke, in sicer ga bremenijo nepooblaščenega posredovanja informacij o nacionalni obrambi, namerne komunikacije zaupnih obveščevalnih informacij in kraje vladne lastnine. Vsaka od treh točk prinaša s seboj do deset let zaporne kazni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (189)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vectron
25. 06. 2013 08.00
-1
prav žal mi ga je,skrivat se bo moral celo življenje in na koncu ga bodo vsi izkoristili...ostal bo sam brez vsega,
japk
24. 06. 2013 08.09
+15
ker je fant posten, ga je zaradi vse te barabije pekla vest, pa se je odlocil ,da svetu pove kar mu gre . Zdaj je pa vest zapekla barabine in se ga hocejo znebiti.....
Bekim Lutolli
24. 06. 2013 07.59
+8
Če država deluje nezakonito, je to treba razkriti!!! Ker če deluješ proti državi nezakonito, te zaprejo...
alko82
24. 06. 2013 07.39
-9
Škoda je tega fanta, da si je takole uničil življenje. Nobeden mu na koncu nebo pomagal... V tem svetu kjer živimo bi bilo za njega bolje da resnice nebi nikoli razkril. Sramota za ruse in kitajce, samo to lahk rečem!
cirenij
24. 06. 2013 07.54
+4
Upanje umre zadnje. Mogoče pa nimaš prav.
cirenij
24. 06. 2013 07.12
+9
Nekdo spodaj je zapisal, da Amerike nihče ne mara. Res je. Ampak njihov narod ima povsem oprane možgane, čeprav je na robu preživetja. In vsi EU politiki z našimi vred jim lezejo v r. V ZDA je vseeno kdo je predsednik, ker je le marioneta brez svojih možgan.
User792410
24. 06. 2013 07.03
+20
Naj se ameriške tajne službe še tako trudijo,z selekcioniranjem pri izbiri svojih sodelavcev,vedno se bo našel posameznik,ki bo enkrat prišel do dočke,ko ne bo mogel več preko svoje vesti !!!
Synchro
24. 06. 2013 06.52
+11
Američani "tu gor" se vsedite pa zarotirajte dva, tri krat okoli. :) Celi svet se jim smeji, ..ha..ha...
siupamoizvedetiresnico
24. 06. 2013 06.33
+33
Pa zakaj se vsi bebasti novinarji ukvarjate s Snowdnom, zakaj se ne ukvarjate s problemom, ki ga je razkril???
wtfack
24. 06. 2013 06.15
-5
Rusija pa Amerika sta prijateljici . Tu na Zemlji smo vsi prijatelji.
Bobane23
24. 06. 2013 05.54
+5
Ruska letalska družba je zapisala...Potnik s tem imenom,,,kdo pa ve kje ke pa v resnici je
juwel
24. 06. 2013 02.07
+23
amerika , noben vas ne mara !!!
I Res
24. 06. 2013 01.45
+4
napaka. moral bi pobegniti v iran ali pa v severno korejo. le tam ima sanse da ga zidi ne bojo tako hitro dobili
odgovorje42
24. 06. 2013 01.09
+48
20 minut sem gledal kao "liberalni" cnn pa ne vem a naj se smejem al kopljem bunker Voditelj se je spaševal zakaj američani ne pošljejo specialnih enot po modela in cel pannel se je čudil kako lahko kaka država ameriki ne ugodi zahteve. Ena republikanka je ruse in kitajce označila za sovražnike ker ga ne izročijo. Ena je sicer izpostavila da je tip razkril da so vohunili za kitajci kar je voditelj z levo roko odpravil češ, a mislite da drugi ne. Vse skupaj je bilo v stilu "pa kako nas ne morejo ubogat in dat tega strahopetca nazaj" Take mentalitete svet ni videl od dolfetove nemčije... nori so, čisto čez les. Ubermenchajo kot erste klasse arijci.
BorcPrimorc
24. 06. 2013 00.46
+28
živimo v ¨"sodobnem suženjstvu" samo večina ljudi se tega ne zaveda !
jazpatipašeti
24. 06. 2013 00.21
+19
upam da jih zjebe kok se le da! CMOOON Snowden!!!
5301
23. 06. 2013 23.20
+41
kako je lahko rusija zaveznica amerike? nikoli ni bila in nikoli ne bo. in tako je tudi prav. zakaj ima evropa toliko beguncev? zaradi amerike. žalostno je to, da imajo američani tak zakonik, da človeka, ki pove resnico kar pokončajo. saj, v eni od držav verjetno obstaja smrtna kazen za izdajo (kot oni pravijo) in v tisti državi bi mu sodili. narod, a se kdo vpraša zakaj določeni ljudje iz različnih institucij na plano kažejo skrivnosti svojih držav? ker je v ozadju kaj več kot prisluškovanje? dokler obstajajo takoimenovani izdajalci (to pravi USA) bo še nekako šlo, NIHČE NE RASKIRA SLUŽBE IN OBELODANI RESNICE ČE V TAJNIH DOKUMENTIH NE VIDI GROŽNJE ZOPER ČLOVEŠTVO. ENO JE PRODAJANJE ZAUPNIH INFORMACIJ (KAR NE PRIDE V JAVNOST) DRUGO PA JE "IZDAJA TAJNIH DOKUMENTOV" Z NAMENOM, DA SE OBVESTI JAVNOST brez zamere, a tudi JJ je na tak način v mladini objavil članek, s katerim je obvestil javnost, kaj JNA pripravlja. zdaj pa kar po minusih
puer2
23. 06. 2013 23.18
+27
Mi pa, kot članica Nata, to podpiramo in še plačujemo zraven! Kako dolgo še?
odgovorje42
23. 06. 2013 23.12
+4
Hahaha Lavrov trolla američane, pravi da ga ne mislijo aretirat in da bi bila Rusija pripravljena ponudit politični azil.
nestabilen
23. 06. 2013 22.59
+16
Amerika je velikan z dvema obrazoma, kdo drug naj bi pa bil dezuren krivec za vse kot pa Rusi. Kaj vse so Americani ze "uvozili" , da ne govorim o disidentih in pa o Libiji,Iraku itd....
Ka pa mislis
23. 06. 2013 22.54
+20
upam da ga kavbojci nikol ne dobijo.