Tujina

Bolivija bo preučila Snowdnovo prošnjo in je načeloma pripravljena pomagati

Washington, 02. 07. 2013 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
52

Snowden še vedno na moskovskem letališču čaka na azil. Zanj je zaprosil več držav, vendar pa številne podelitev azila zavračajo. Med njimi sta tudi Indija in Brazilija, Bolivija pa bo prošnjo preučila. Če se bodo poročila izkazala za pravilna, bi bilo to zelo moteče, pravi Barroso.

Edward Snowden
Edward Snowden FOTO: Reuters

Nekdanji sodelavec ameriških obveščevalnih služb Cia in NSA Edward Snowden, ki je zaprosil za azil v Rusiji, si je očitno premislil. Ruski predsednik Vladimir Putin je namreč včeraj dejal, da Snowden lahko ostane v Rusiji, a le če preneha objavljati sporne informacije o nadzoru. To pa očitno za Snowdna ni sprejemljivo, saj je prošnjo za azil umaknil. 

Snowden, ki je brez potnega lista, ZDA so mu ga namreč preklicale, je še vedno na letališču Šeremetjevo v Moskvi. Po poročanju agencije Reuters je zaprosil za azil v 15 državah. Po podatkih WikiLeaksa pa je zaprosil za azil 21 držav. Tako naj bi prošnje za azil naslovil na Avstrijo, Brazilijo, Kitajsko, Kubo, Finsko, Francijo, Nemčijo, Indijo, Italijo, Irsko, Nizozemsko, Nikaragvo, Norveško, Poljsko, Rusijo, Španijo, Švico, Venezuelo, Ekvador in Islandijo. Slovenije ni na seznamu teh držav. Kot je dejal venezuelski predsednik Nicolas Maduro, prošnje za azil v Venezueli še niso prejeli. "Zasluži si zaščito. Za azil še ni zaprosil. Ko bo, mu bomo posredovali naš odgovor," je dejal Maduro.

Številne prošnje za azil

Avstrija je potrdila, da so v ponedeljek popoldne prejeli njegovo prošnjo za azil, a ta ne ustreza formalnim kriterijem. Prošnjo bi namreč v skladu z veljavno zakonodajo moral vložiti neposredno v Avstriji. Če bi prišel v državo, ga ne bi izgnali, saj zanj ne obstaja mednarodni zaporni nalog, je še pojasnila avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl - Leitner.

Podobno obrazložitev so podali tudi na Norveškem, kjer so prav tako prejeli njegovo prošnjo za azil. Ker je bila ta poslana prek faksa, jo morajo glede na pravila zavrniti, so pojasnili na norveškem zunanjem ministrstvu. Tudi na Norveškem namreč zakonodaja predvideva, da je treba prošnjo za azil vložiti v državi, faks pa je prispel na veleposlaništvo v Moskvi. Tudi Finska in Islandija sta v odzivu sporočili, da bi moral biti Snowden ob vložitvi prošnje na ozemlju teh držav.

Njegove prošnje zaradi istih razlogov na Poljskem sploh ne bodo obravnavali. Kot je poleg tega dejal tiskovni predstavnik poljskega zunanjega ministrstva Marcin Bosacki, nima Poljska nobenega interesa, da Snowdnu odobri azil. Je pa zunanji minister Radoslaw Sikorski napovedal, da bodo od ZDA zahtevali pojasnilo glede obtožb, da naj bi NSA vohunil tudi za institucijami Evropske unije.

Indija je sporočila, da ne vidi razloga, zakaj bi Snowdnu podelila politični azil. "Indijsko veleposlaništvo v Moskvi je 30. junija od Edwarda Snowdna prejelo zahtevo za azil. Po temeljitem pregledu pa smo se odločili, da ne vidimo nikakršnega razloga, da bi sprejeli njegovo prošnjo," je dejal predstavnik indijskega zunanjega ministrstva.

Enako se je odločila tudi Brazilija, ki pa je sporočila, da na prošnjo sploh ne bo odgovorila. Je pa Bolivija sporočila, da bo preučila njegovo prošnjo. "Če je bila prošnja vložena, bomo seveda pripravljeni preučiti zadevo. Bolivija se trudi zaščititi ožigosane, pa če gre za vohunstvo ali nadzor. V vsakem primeru smo pripravljeni pomagati," je za rusko televizijo RT povedal bolivijski predsednik Evo Morales.

Že ob prihodu v Rusijo je sicer Snowden zaprosil za azil v Ekvadorju, a kot je v pogovoru za časnik The Guardian dejal ekvadorski predsednik Rafael Correa, mu ne želijo pomagati pri begu in o prošnji še ne odločajo. Snowden mora najprej prispeti v Ekvador, je dejal in dodal, da je zdaj na potezi Rusija. Od nje je odvisno, ali mu bo izdala potni list.

Kot je še dejal, njegova vlada Snowdnu z izdajo začasnega potnega lista ni želela pomagati pri begu iz Hongkonga. "To je bila napaka na naši strani," je dejal.

Jose Manuel Barroso v Evropskem parlamentu
Jose Manuel Barroso v Evropskem parlamentu FOTO: Reuters

'Če bi se poročila o prisluškovanju izkazala za pravilna, bi bilo to zelo moteče'

Sicer pa so o ameriškem vohunjenju za evropskimi zavezniki  govorili tudi v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. Zasedanja sta se udeležila celo predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, ki sta poročila o ameriškem nadzoru komunikacij v evropskih institucijah označila za skrb vzbujajoča.

"Od svojih zaveznic želimo transparentnost in jasnost in to pričakujemo tudi od ameriških partnerjev," je dejal Barroso. Tako on kot Van Rompuy sta zagotovila, da je EU pri ZDA nemudoma zaprosila za celovito pojasnilo poročil o prisluškovanju.

Kot je dejal Barroso, je visoka zunanjepolitična predstavnica Catherine Ashton o tem tudi osebno govorila z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem. "Če bi se ta poročila izkazala za pravilna, bi bilo to zelo moteče in daljnosežno," je še menil Barroso.

Evropski parlament bo o aferi razpravljali v sredo, v četrtek pa naj bi poslanci, ki so se že minuli konec tedna ogorčeno odzivali na poročila, sprejeli ustrezno resolucijo.

Snowden kritiziral Obamo

Snowden je v ponedeljek kritiziral ameriškega predsednika Baracka Obamo in njegovo administracijo zaradi pritiskov na države, da zavrnejo Snowdnovo prošnjo za azil.

Putin je dejal, da Snowden lahko ostane v Rusiji, a le če preneha objavljati sporne informacije.
Putin je dejal, da Snowden lahko ostane v Rusiji, a le če preneha objavljati sporne informacije. FOTO: Reuters

"Obama je v četrtek sporočil, da ne bo diplomatskih kupčij glede mene. Čeprav je obljubil, da tega ne bo počel, je ukazal svojemu podpredsedniku, naj pritisne na voditelje držav, pri katerih sem zaprosil za zaščito, da zavrnejo prošnjo za azil," je preko organizacije WikiLeaks, ki mu pomaga med begom pred ZDA, sporočil Snowden.

Podpredsednik ZDA Joseph Biden je konec tedna pritiskal na Ekvador in zahteval, naj Snowdnu zavrne prošnjo za azil. Ekvadorski predsednik Correa je potrdil pogovore z Bidnom. Snowden je poslal tudi pismo Correi in mu zagotovil, da ostaja svoboden in sposoben objavljanja dodatnih informacij o programih nadzora ZDA.

Snowden je zavajanje Obame označil za krivično, kot je krivična tudi nezakonita kazen izgona zanj. "To so stara, slaba orodja politične agresije, katerih namen ni prestrašiti mene, ampak tiste, ki bodo prišli za menoj," je sporočil Snowden in dodal, da se Obamova administracija ne boji "žvižgačev", kot je on, ampak se boji informirane javnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mitre
02. 07. 2013 23.49
+2
On je dober clovek, vse naj za njega! Drzi se!
lolipoly
02. 07. 2013 22.43
-11
Snowden ni nobeden " JUNAK" ampak " BEDAK", ki je mislil, da bo postal slaven cez noc. Sedaj pa nima kam it, in nihce ga ne mara , saj ni nobeden strokovnjak,, saj sploh ni zavsil srednje sole. Zaposen je bil le 3 mesece pri NSA in kaj lahko ustvaris v tem casu? Kaj ima na racunalniku je ukradel .
novaroza
02. 07. 2013 23.51
+4
novaroza
02. 07. 2013 23.51
+1
Klimova
02. 07. 2013 21.31
da ne bo Snowden postal globalni problem
ONniON
02. 07. 2013 18.26
+17
Snowden je junak in jst ga podpiram , informira javnost in vso podporo iz Slovenije
JuniorMafia
02. 07. 2013 18.06
+2
Sirijo al pa Iran naj prosi za azil xD
espirit
02. 07. 2013 17.59
-5
pa briga me...pa napotek ostalim bralcem : ne rabite novic za kater nimate zanimanja.. no ja...kar se pa tega popotnika tiče pa ...kaj mi mar, lp
ascension
02. 07. 2013 23.29
+1
Samo taki svet spreminjajo in ne ti volu/har.. espirit
Sputnik
02. 07. 2013 17.39
-4
okoli assangea je bilo toliko rečenega in je poniknil čez noč. kje je zdej? kaj počne? je doživel kake posledice? se mi je zdela to kot ena hitra kampanija ali skrivanje nečesa drugega. upam da ni to spet ena hitra igrica politike za katero se skriva pravi motiv
GAYPROPAGANDA
02. 07. 2013 17.03
+0
Na katero podlago pa bi mu lahko sploh dali azil v Sloveniji?
BioBenz
02. 07. 2013 16.21
+4
hehehe...le kaki sporazumi se podpisujejo v ozadju?? kost za glodanje
Cc333
02. 07. 2013 13.05
+22
jst mu dam svoj slovenski potn list sam da razkrije ameriko kasne svinjarije delajo pousod
SDS_je_poden
02. 07. 2013 11.46
+0
Dve nasprotujoči si novici. Enkrat da je zaprosil, potem da ni. WTF?
ascension
02. 07. 2013 11.17
+17
Borec za svobodo.. Upam, da mu Norveška to omogoči..
grmstrm
02. 07. 2013 10.51
+3
Kera risanka za slepo rajo je tole!
grmstrm
02. 07. 2013 10.53
+3
Bo pršlo še kej več iz tega npr. Klonirni centri ljudi, kjer ma putin velik prstov zravn.
T_one
02. 07. 2013 13.39
+7
tako je; tole, kar "razkrivajo" tile CIA-ini agenti Assange, Manning in Snowden ni niti kapljica v morje od vseh teh svinjarij - kaj vse ZDA in svetovna "elita" počnejo po svetu... Vedeli so, da bodo slej kot prej prišle te stvari v javnost, pa so raje oni "objavili" svetu, tako da so dali ven le tiste malenkosti, ki jih ne morejo prizadeti... Vse tole je neke vrste "damage control" oz. kot bi lahko tudi rekli "controled demolition" sistema... Vse skupaj pa služi tudi za legalizacijo vseh teh svinjarij in vpeljavo antikristovega - Vatikansko Zionističnega Genocidnega Fašističnega Suženjskega Novega Svetovnega Reda...
ascension
02. 07. 2013 23.31
+1
appollyon
02. 07. 2013 10.29
+18
Putin se je ustrašil, da nebi še kaj o njem pisalo hehe :D Ovce pa še vedno mislijo da so ZDA in rusija na nasprotnih bregovih! Hehe ovce!
Kolbrin
02. 07. 2013 16.30
+4
Če bi Putin dovolil Snowdenu, da izdaja tajne podatke o ZDA medtem ko je na varnem v Rusiji, bi lahko resno ogrozil razmere med Rusijo in ZDA. Pomoje je to stehtana odločitev, brezveze zdj tvegat vojno stanje.. bi cel svet notr potegnil.
Mario71
02. 07. 2013 10.25
+2
če je še vedno na letališču, k da ga ne morjo pospravt, kje pa je, na wc po cele dneve, kje se sploh skriva?
Nina Nubia 1
02. 07. 2013 22.50
BenQurer24
02. 07. 2013 10.22
+3
Pahor: čileramo delamo, svet je lep...
BenQurer24
02. 07. 2013 10.18
+25
Slovenija, toliko denarja ste zapravili, za promocijo Slovenije, zdaj bi z samo eno potezo bili najbolj prepoznavna država, Đe si pahor?
BenQurer24
02. 07. 2013 10.18
+9
ochi
02. 07. 2013 10.18
+28
žalostno, da si mlad človek uniči življenje zaradi pohlepa ljudi, ki bi radi imeli vse pod nadzorom.
ONniON
02. 07. 2013 18.29
+0
nekdo si pa mora da se ve kaj se dogaja , menim da stvari niso nič kaj boljše kot v jugoslaviji
gmj
02. 07. 2013 10.04
-26
naj obama pošlje black ops za njim in bo hitro tega cirkusa konec.
ochi
02. 07. 2013 10.18
+17
edini način, da ostane živ, je ,da ostane v javnosti.
muci007
02. 07. 2013 09.58
+46
Edward Snowden: zasluži si Nobelovo nagrado za mir.