Tujina

Snowden: Rad bi šel domov. A sem zadovoljen, da lahko mirno spim

Moskva, 29. 05. 2014 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriški žvižgač Edward Snowden upa, da mu bo z ameriško vlado uspelo doseči dogovor o pomilostitvi ali kratki kazni. Želi si namreč domov. Vseeno razkritja informacij ne obžaluje.

Edward Snowden
Edward Snowden FOTO: Reuters

"Če bi lahko šel kamor koli na svetu, bi šel domov." Tako ameriški žvižgač Edward Snowden v ekskluzivnem, uro in pol dolgem intervjuju za ameriško televizijo NBC.

V domovini ga sicer čaka sojenje, ki bi mu najbrž sledil zapor. Ameriška vlada ga je namreč po razkritju programov, ki jih za nadzor uporablja Ameriška agencija na nacionalno varnost (NSA), obtožila špijonaže.

Snowden vztraja, da ameriška vlada s temi programi močno krši ustavne pravice Američanov in ljudi po svetu. "Če država ne bi šla tako daleč, ne bi potrebovali žvižgačev," je povedal in dodal, da tudi svojega življenja ne bi tako zapletal, če ne bi ocenil, da je situacija resna. "Ne pozabite, da ljudje ne postavijo na kocko svojega življenja, življenja svoje družine in za seboj na begu iz domovine ne porušijo vseh mostov, če ni resno. Navsezadnje sem živel relativno udobno življenje, za nekoga, ki ni končal niti srednje šole, sem služil veliko denarja," je povedal.

Napovedal je tudi, da bo prvega avgusta, ko se izteče njegovo dovoljenje za azil v Rusiji, zaprosil za podaljšanje. Da pa Rusija ni bila njegova načrtna izbira. ZDA zato krivi, da so ga naredile za ruskega ujetnika. "Imel sem letalsko karto za Kubo, a so preklicali moj potni list."

Na njegove navedbe se je že odzval ameriški zunanji minister John Kerry, ki je dejal, da bi resničen patriot, za kakršnega se ima Snowden, pravico iskal na sodišču. Snowdna je označil za strahopetca in izdajalca: "Teroristom je razkril mehanizme, ki jih uporabljamo, in s tem v našo varnost zvrtal luknje, zaradi katerih ZDA zdaj težje preverijo in preprečijo načrte teroristov."

Snowden je v intervjuju razkril tudi nekaj novih informacij o sebi. Čeprav ga je ameriški predsednik Barack Obama ob izbruhu afere opisal kot "29-letnega hekerja, za katerim ne bo po svetu pošiljal letal", je Snowden zdaj povedal, da ni bil nižji sistemski administrator, ampak je delal za ameriško obveščevalno agencijo CIA, kar so NBC potrdili tudi neodvisni viri.

Kljub temu, da se na ruskih tleh počuti ujetega, pa Snowden svojih dejanj ne obžaluje. "Že mogoče, da ne morem več potovati, lahko pa mirno spim, ker vem, da sem storil, kar je bilo treba," je dejal.

Upa pa, da bo lahko šel kmalu spet domov. Med možnimi rešitvami se omenja pomilostitev ali dogovor o kratki zaporni kazni. Snowden namreč trdi, da je podatke izdal šele po tem, ko njegovim pomislekom ni želel nihče prisluhniti. Odpravili so ga z nasvetom, naj ne sprašuje preveč.

Ameriško tožilstvo medtem pravi, da ni pričakovati, da bi jo Snowden v ZDA odnesel brez kazni, da pa potekajo pogovori o sklenitvi sporazuma.

Snowden sicer vztraja pri stališču, da je kršenje zakonov kdaj tudi sprejemljivo. "Spomniti se moramo, da se je v ameriški zgodovini kdaj že izkazalo, da to, kar je zakonsko sprejemljivo, ni tujino tudi prav. Obstajajo objektivni razlogi za državljansko nepokorščino."

Sicer pa ne želi rešiti le svoje situacije, ampak olajšati delo tistim, ki bi prav tako želeli razkriti vladne nepravilnosti. "Razločevati bi morali med tistimi, ki izdajo državo in posredujejo informacije tujim državam in med ljudmi, ki delujejo v interesu javnosti," meni.

Poudarja, da ni ruski vohun. Da sicer biva v Rusiji, da pa državi ni izdal nobene informacije. Številni v to sicer dvomijo, saj je med drugim njegov odvetnik precej blizu ruskim oblastem, a Snowden vztraja, da v zameno za bivališče informacij ni izdal, niti ni nikoli srečal ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Na očitke, da podpira teroriste pa odgovarja, da grožnjo terorizma jemlje zelo resno. "Spominjam se napetosti ob terorističnih napadih 11. septembra, spomnim se, kako sem na radiu slišal, da sta letali zadeli nebotičnika in spomnim se na dedka, ki je na dan, ko je treščilo letalo, delal v Pentagonu, ne verjamem pa, da ima vlada pravico zlorabiti nacionalno travmo kot opravičilo za zgrešene programe nadzora."

Na vsa vprašanja tekom intervjuja Snowden ni ogovoril. Tako med drugim ni povedal, kdaj je začel jemati dokumente, niti koliko jih je pravzaprav vzel.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enzoferrai1900
29. 05. 2014 15.55
-1
srp bo tesko sel iz riti hohoohoh
DuhSaSjekirom
29. 05. 2014 10.23
-4
Ja itak da si zeli. Ameriski zapor je po moje trenutno boljse mesto kot da ga rusi peglajo vsak dan. Verjetno mu recejo da ce mu pa kaj ne pase nej spoka nazaj v Ameriko. Sel bo sel. Pa tudi ce bo fasu 20 let.
Nina Nubia 1
29. 05. 2014 15.21
+3
Kar jih je zanimalo so ze izvedeli....treba bo dojet,da se Rusija spreminja v demokraticno dezelo,Amerika pa ze nekaj desetletji nazaduje....
kopalisce
29. 05. 2014 09.16
+12
...zdaj težje preverijo in preprečijo načrte teroristov."... Kolega Serry, če nebi toliko hlastali za nafto, bi se vas teroristi tudi izognili... zakon akcije in reakcije, smartass!
Nina Nubia 1
29. 05. 2014 15.25
+2
Teli "teroristi" so produkt Amerike....Izraela kvazi "teroristi" niso nikoli napadli,zakaj le....tole hlastanje po nafti jih drago stalo....
vectron
29. 05. 2014 09.15
+4
Majstr jih ima v šahu,nikoli ne bo pristal v zaporu,kvečjemu bo dobil službo
enzoferrai1900
29. 05. 2014 15.54
-2
a so ze zaprli uni zapor na kubi ja verjetno bo pocakal snowdena hoohohoho
enzoferrai1900
29. 05. 2014 15.54
-2
Pika Mika
29. 05. 2014 09.13
+15
Miren spanec je največ, kar normalen človek lahko doseže v življenju.
Guardian990
29. 05. 2014 09.36
+4
jg57
29. 05. 2014 09.11
-3
"Navsezadnje sem živel relativno udobno življenje, za nekoga, ki ni končal niti srednje šole, sem služil veliko denarja". Očitno se zaveda kaj je imel in kaj je zapravil. V očeh Amerike je izdajalec in za to bo plačal visoko ceno. Rusi ga očitno v zameno za bivanje niso nič vprašali o njegovem delu in o informacijahm ki jih očitno ima- le kdo mu verjame. Sedaj se brani kot Krjavelj, ko so ga hudo prijeli, ker je rokovnjače izdal: "Jaz, jaz jih nisem izdal, jaz sem samo povedal kje spijo"!
me987
29. 05. 2014 09.11
-11
bogi revež no.. pojej, kar si skuhal..
I G N O R A N T
29. 05. 2014 09.09
+15
Mi pa ne spimo mirno zaradi sistema ki ga dizajnirate