Tujina

Dvoličnost? Snowden v državo, ki bi ga hitro utišala

Moskva, 24. 06. 2013 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
G.G./N.Š.
Komentarji
77

Edward Snowden se v Moskvi ni vkrcal na letalo za Havano, kot je bilo predvideno. Je pa ustanovitelj WikiLeaksa Jullian Assange dejal, da je Snowden na varnem.

Snowdnov sedež je ostal prazen.
Snowdnov sedež je ostal prazen. FOTO: Reuters

Nekdanji obveščevalni analitik Ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden je na begu pred ameriškimi oblastmi.

Potem ko je včeraj zapustil Hongkong, je odpotoval v Rusijo, Ekvador pa je prejel njegovo prošnjo za azil. Rusija je bila namreč le prehodna postaja.

Kalifornijska senatorka Dianne Feinstein pravi, da ima Snowden še okoli 200 zaupnih dokumentov, katerih razkritje bi lahko celo ogrozilo življenja. Med njimi naj bi bil tudi seznam agentov obveščevalne agencije Cia z vsemi njihovimi lažnimi imeni vred.

Ruska agencija Interfax je nato poročala, da naj bi se Snowden iz Moskve danes odpravil na Kubo. "Potnik s tem imenom bo 24. junija odpotoval v Havano z letom SU150. Od tam pa naj bi z lokalnim letom odpotoval v Caracas," naj bi pojasnil vir pri ruskem letalskem prevozniku Aeroflot.

Zanimanje za nakup vozovnic za polet na letu SU150 se je nato hitro povečalo, večinoma na račun novinarjev in fotografov. A so lahko ti danes fotografirali le prazen sedež.

Tiskovni predstavnik Vladimirja Putina je zatrdil, da v Rusiji nimajo informacij o Snowdnu, ZDA pa so Rusijo včeraj obtožile, da se ne obnaša prijateljsko. Senator Chuck Schumer je dejal, da je prepričan, da je Putin osebno odobril Snowdnov prihod v Moskvo.

Ruska agencija sicer danes poroča, da Snowden najbrž ni v Rusiji. Vendar se je oglasil ustanovitelj WikiLeaksa Jullian Assange, čigar pravna ekipa pomaga Snowdnu. Potrdil je, da je Snowden zapustil Hongkong, da je na poti v Ekvador, vmes pa je opravil postanek v Rusiji. Dodal je še, da je Snowden na varnem in da je zdrav.

Iz Vietnama pa se je oglasil ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino. Dejal je, da še preučujejo Snowdnovo prošnjo za azil in dodal, da se Snowden boji, da v ZDA ne bo deležen pravičnega sojenja.

Zakaj v Ekvador?

In kaj je v Ekvadorju tako privlačnega, da si tja želi še Snowden, potem ko se je pod njihovo okrilje zatekel že Jullian Assange? Ta do Ekvadorja sicer ni prišel, še vedno pa živi v prostorih njihove ambasade v Londonu.

Američani so ponovili, da bodo še naprej v stiku z državami, kjer bi se pojavil Snowden. Izpogajati bodo skušali izročitev. Vmes pa se je izkazalo, da so bile ZDA v stiku tudi s hongkonškimi oblastmi, a so jih te o tem, da je Snowden odšel, obvestile šele, ko je bil že na letalu.

Ekvadorski predsednik, levo usmerjeni ekonomist Rafael Correa, ne skriva svoje nenaklonjenosti do ZDA. Pravzaprav je bilo že ob primeru Assangea opaziti, da z veseljem nagaja Američanom in ščiti človeka, ki bi ga velesila z veseljem postavila pred sodišče.

Hitro ukrepanje je Ekvador napovedal tudi v primeru Snowdna, kjer je pričakovati, da bodo podobno kot pri Assangeu ugotovili, da bi bil sodni proces politično motiviran in ga bodo zato zaščitili.

Čeprav Ekvadorci Assangeu ali Snowdnu ne nasprotujejo, pa se vseeno sprašujejo, ali se človekoma, ki trdita, da vse, kar počneta, počneta v boju za boljši in bolj svoboden svet, zdi okusno za azil prositi prav državo, v kateri, če bi bila domačina, ne bi mogla niti odpreti ust.

Ekvadorci opozarjajo, da njihova država ni tako svobodna, kot daje vtis, ko zatočišče v njej iščejo ubežniki pred zakonom, svoje politike pa obtožujejo dvoličnosti.

NSA je napadel tudi kitajske univerze

Snowden je za hongkonški South China Morning Post še razkril, da NSA med drugim vdira v baze kitajskih mobilnih operaterjev in krade SMS-sporočila. ZDA naj bi po navedbah časnika napadle tudi univerzo Tsinghua, vodilno kitajsko raziskovalno institucijo, ki na milijone kitajskim državljanom omogoča dostop do svetovnega spleta. Zadnji napad na univerzo naj bi se po podatkih, ki jih je časniku posredoval Snowden, zgodil januarja letos.

Letalo za Havano je že poletelo. Na njem je bilo veliko novinarjev, ni pa bilo človeka, ki so ga vsi čakali.
Letalo za Havano je že poletelo. Na njem je bilo veliko novinarjev, ni pa bilo človeka, ki so ga vsi čakali. FOTO: Reuters

Snowden se je zatekel v Hongkong, še preden sta časopisa Guardian in Washington Post pred dvema tednoma objavila informacije o obstoju dveh tajnih programov nadzora NSA. Snowden je razkril program nadzora nad telefonskimi komunikacijami Američanov in nad komunikacijami tujcev po internetu. Pet dni po objavi je zvezno tožilstvo na zveznem sodišču v Alexandrii v Virginiji že vložilo obtožnico proti njemu.

Obtožnica ima le tri točke, in sicer ga bremenijo nepooblaščenega posredovanja informacij o nacionalni obrambi, namerne komunikacije zaupnih obveščevalnih informacij in kraje vladne lastnine. Vsaka od treh točk prinaša s seboj do deset let zaporne kazni.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mikumi
26. 06. 2013 12.13
To kar vidim pod komentarji NE PAŠE na ta članek
Thor-1st
25. 06. 2013 08.09
+0
Zgodovina komunistične partije temelji SAMO in TO RES SAMO NA LAŽI. Murgle si prisvajajo zadnja leta tudi osamosvojitev. Kot nekakšni partbrejkerji vdirajo s svojo rdečo zvezdo na proslave, ki se tičejo le spopada teritoralne obrambe z YU rdečo zvezdo. So se partizani borili proti YU armadi? Mogoče pa res, le da jih takrat nisem videl. Očitno sem jih spregledal.
atamirko
25. 06. 2013 08.24
+2
Ocitno si bil tistikrat se v plenicah ali pa se se rodil nisi, oziroma se nisi niti skakal iz enega ockotovega moda v drugega, kar bo bolj vrjetno. Eni smo pa takrat bili zraven...
mikumi
26. 06. 2013 12.12
Saj to je pri nas problem ker komentarje večinoma piše mularija ki takrat še ni živela in ve vejo NIČ o tem
kick.your-ass
28. 06. 2013 09.00
na veliko si pripisujejo zasluge.... to lahko res vidiš samo pri nas.
tayi177
24. 06. 2013 22.17
+1
Drugače rečeno: MONOPOLIZACIJA UPORA proti okupatorju! Seveda, če pustimo ob strani ostale "napakice" komunistov & komunistične revolucije, konkretno npr. napoved oboroženega upora proti okupatorju ŠELE POTEM, ko je to naredil Stalin (prej je, kakor upam veste, imela SSSR z Nemčijo sklenjen "Pakt o nenapadanju" in celo skupaj so delali načrt za delitev Poljske po vojni) itd.
tayi177
24. 06. 2013 22.12
+0
@dante_ Res je pa tudi, da ko ta levi govorijo o "izdajstvu lastnega naroda" (itd.) s strani desnih pred 70 leti, pozabljajo pa na enako IZDAJSTVO lastnega naroda ŠE PRED TEM s strani komunistov, ki so si "prisvojili" odpor proti okupatorju ("borite se lahko samo pod okriljem partije, vsak drug odpor bo kaznovan" - kar vprašajte TIGR-ovce!!), na začetku več-strankarski NOB spremenili v s strani partije voden OF (vsak četa je imela enega polit-komisarja) itd. itd.
tuptup
24. 06. 2013 22.11
+6
Ko je Ivan vzel tajne dokumente, pa je dobo samo 3 meseca in to v režimu ki mu nekateri rečejo Totalitarni režim.
dante_
24. 06. 2013 20.51
-1
Ko je govora o NOB se pa ta levi hvalijo, kako so se na isti strani skupaj z Američani borili proti nacifašizmu
tayi177
24. 06. 2013 22.10
+1
odgovorje42
24. 06. 2013 20.24
+6
Skrajni cinizem je modelu očitat dvoličnost da je pred ameriko zbežal v "manj svobodne" t.j. nezahodne države. Če naše države ne bi bile tako dvolične mu ne bi bilo treba a ne. Mi ki smo kao boljši od teh kitajcev pa rusov pa venezuelcev.
freeman
24. 06. 2013 20.18
-11
Enim, kin tako kritizirate američane in čez druge sokomentatorje pravite da imajo oprane možgane: ali mislite da se kitajci ne poslužujejo podobnih t.i. "nelegalnih metod"? Pa še kako, masovno udirajo v podatke raziskovalnih centrov in univerz in nam zahodnjakom kradejo znamje.Mi porabljamo miljarde da pridemo do novih spoznanj, hekerji kitajskih oblasti pa s krajo pidejo do podatkov praktično zastonj in ne vložijo niti centa zato. S tem privarčujejo ogromno denarja in nam odžirajo delovna mesta in nižajo standard.Sedaj pa američani vračajo udarec in kitajcem kradejo in pri tem jih jaz osebno 100% podpiram, čeprav to dejanje ni lepo, da enemu kradeš, vendar skladno z opisano situacijo je to pač sprejemljivo po mojem mnenju.Američani kitajcem vračajo milo za drago in to je to.
odgovorje42
24. 06. 2013 20.26
+11
Ampak kitajci vsaj ne pametujejo drugim pa se delajo "good guyse". Pri UDBI si vsaj vedel pri čem si. Zdej te bodo pa na skretu posneli zraven ti pa flancali da delajo to za mojo varnost. Ampak kitajci vsaj ne pametujejo drugim pa se delajo "good guyse". Pri UDBI si vsaj vedel pri čem si. Zdej te bodo pa na skretu posneli zraven ti pa flancali da delajo to za tvojo varnost in za svobodo.
attack
24. 06. 2013 20.29
+7
mikumi
26. 06. 2013 12.15
HAWX
24. 06. 2013 19.33
+28
Izdajalci ste vsi ki podpirate lastno zasužnjevanje! Izdajalci človeštva in smrtni sovražnik svobodnih in inteligentnih ljudi! SIcer vas je res manj a vseeno ste grožnja vsem normalnim ljudem ter poštenim ljudem! Snowden je pravi heroj, kajti pogum je upreti se tiraniji ne pa jo izvajati!
dante_
24. 06. 2013 19.02
-40
ni vse OK kar delajo Američani, so pa naredil tudi kaj koristnaga, na primer leta nazaj ubili rdečega zločinca Che Guevara, in mu tako preprečili nadaljne ubijanje
nastjamarko
24. 06. 2013 20.13
+13
Ti nimaš pojma o čem pišeš. Bluziš na pamet. Verjetn si bil še včeraj v plenicah.
_LF_
24. 06. 2013 20.26
+6
attack
24. 06. 2013 20.30
+1
itak da bluzi pa še ne ve sploh KAJ? Pravi opranoglavi drugiŠvicar!
tayi177
24. 06. 2013 21.58
+2
Hmm, a Američani da so ubili Che Guevaro? Daj poglej malo po internetu (stavim, da dobiš informacijo o tem, kje/kdaj/kako/kdo ga je ubil z manj kot 4 kliki) :D
mikumi
26. 06. 2013 12.16
Brez komentarja ker že dantejeva izjava pove vse o njemu
Explainator
24. 06. 2013 18.45
+3
hehe..ekvadorec v videu pravi, da so vedo da je v moskvi in da so v stiku z najvišjimi ruskimi predstavniki... .. ..medtem ko rusi pravijo, da o njem ne vedu nič, niti kje je :)
ecoliqua
24. 06. 2013 18.37
+38
Narobe svet: lažeš dobiš nobelovo poveš resnico in si izdajalec.
ml3
24. 06. 2013 18.35
+19
bravo Snowden! In le zakaj ga nobena drzava ne zasciti??? Kar je storil, je zelo pogumno, takega cloveka bi si morala vsaka drzava samo zelet! Naj pride k nam! Bo izbrskal vse svinjarije do konca! Seveda, nasi ga nebi vzeli, ker se prevec bojijo za lastne riti...
on_solid_ground
24. 06. 2013 18.25
+20
assange + snowden = obami krepko primanjkuje spanca
Bruhalnica24
24. 06. 2013 18.14
+20
Ker je prikazal da sistem špijunira za vsemi so ga obtožili špijunaže...... Pa saj to lahko samo nor napiše....
dante_
24. 06. 2013 18.09
-55
izdal je svojo državo, edina primerna kazen je dosmrtna ječa
Bruhalnica24
24. 06. 2013 18.13
+20
dreko123
24. 06. 2013 18.16
+41
kakšni norci so na tem portalu! Izdal ni svoje države, izdal je svojo pokvarjeno hinavsko vlado ki dela proti državljanom in preostalem svetu! - tukaj je bistvena razlika!
dreko123
24. 06. 2013 18.18
+21
dosmrtna ječa bi bila primerna za vso elito in osebe v ozadju tega pokvarjenega vohunsko nadzornega sistema, kjer nas na skirvaj kontrolirajo na vsakem koraku in nam kradejo podatke - sistem je protiustaven in krši čisto vse možne zakone - kdo potem spada v zapor? židovske bankirske družine in korporacije ki vodijo ameriko in s tem tudi ta vohunski sistem!
dreko123
24. 06. 2013 18.20
+6
še kak se naj javi ki ima podatke o 11.9 - da do konca zruši kredibilnost te pokvarjene ameriške "administracije"!
rezervni
24. 06. 2013 18.24
+3
dante je najbrž američan..spran do konca pa še mal čez
tej?i30
24. 06. 2013 18.35
+5
te bi moralo polovico naših politikov dosmrtno sedet!!
m122
24. 06. 2013 18.42
+14
Veš dante_, svojo glavo lahko uporabljaš tudi za razmišljanje in ne le kot modni dodatek.
attack
24. 06. 2013 20.28
+2
pol bi tud tvoj gargamel ( JJ ne ugledal več luč sveta od Roške dalje ne? ta je bil tud veleizdajalec svoj čas. Enkrat izdaš vedno izdajalc. Janez Janša - Gargamel
mikumi
26. 06. 2013 12.18
Predlagam, da se zraven nicka obvezno napiše tudi starost osebka
Žiga82
24. 06. 2013 18.00
-1
tipček bo mrtev po hitrem postopku če ima imena 200-ih CIA agentov in njihova lažna imena
mikumi
26. 06. 2013 12.19
yss
24. 06. 2013 17.33
+50
Upam, da bo kmalu veliko Assangev in Snowdenov ki si bodo upali jasno govoriti o grdih stvareh , ki jih počnejo države in njihovi voditeli danes po svetu. To so pravi junaki, ki postavijo vse na kocko in vedo, da jih bodo preganjali. Ljudje bi s morali bolj množično odzivati na to in podpirati te fante, ki veliko tvegajo za naše skupo dobro.
hotchilipoper
24. 06. 2013 17.20
+3
Se vidi kdo je butast-novinarji seveda
bre11
24. 06. 2013 17.08
+8
ostani v rusiji tam si varen