Tujina

Snowden išče dalje, a tokrat je bolj skrivnosten

Moskva, 05. 07. 2013 18.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Razvpiti ameriški "žvižgač" Edward Snowden še naprej išče državo, ki bi ga zaščitila pred besom ZDA. Tokrat je prošnjo za azil naslovil na šest držav, katere so to, pa naj bi "zaradi ameriškega vmešavanja" ostala skrivnost. Dočakal pa je tudi javno snubitev.

Edward Snowden
Edward Snowden FOTO: APTN Video
Snowden je prošnje za azil po faksu iz Moskve pošiljal na veleposlaništva različnih držav, vse doslej pa so bile zavrnjene, ker bi jih moral vložiti "v živo" na ozemlju teh držav.

Ubežnik pred ameriškimi oblastmi Edward Snowden, ki je javnosti razkril podrobnosti ameriškega nadzora na svetovnem spletu, še naprej išče državo, ki bi mu bila pripravljena ponuditi azil. Prošnjo je poslal še šestim, katere so to, pa ne nameravajo razkriti, so objavili na Twitterju WikiLeaksa. Zapisali so, da so se tako odločili zaradi ameriškega vmešavanja. Washington naj bi namreč na države, na katere se je Snowden obrnil doslej, izvajal pritisk.

Islandija je rekla "ne"

Za zdaj je ta pritisk izvajal uspešno, Snowden namreč ostaja ujet v tranzitnem območju moskovskega letališča Šeremetjevo. Zadnja, ki mu je "dala košarico", je Islandija. Tamkajšnji parlament je zavrnil možnost, da bi mu podelili državljanstvo in ga tako rešili pred ameriškim pregonom. Islandska vlada je že pred tem sporočila, da bo njen odgovor na Snowdnovo prošnjo za azil negativen, saj bi jo moral vložiti na islandskem ozemlju.

Islandija je bila najverjetneje na vrhu seznama njegovih želja. Za britanski časnik Guardian dejal, da si želi v državo, s katero deli skupne vrednote, to pa naj bi najbolj veljalo za Islandijo.

Španski zunanji minister priznal, da so zračni prostor zaprli zaradi Snowdna

Medtem prihajajo na dan nove podrobnosti o incidentu na dunajskem letališču, kjer je moralo v torek zvečer zasilno pristati letalo bolivijskega predsednika Eva Moralesa, potem ko so mu Francija, Španija, Portugalska in Italija zaprle svoj zračni prostor. Vodja španske diplomacije Jose Manuel Garcia Margallo je prvi uradno potrdil, da se je to zgodilo zaradi suma, da je Snowden na letalu. To informacijo naj bi nekdo – kdo, ni želel izdati – posredoval tako Španiji kot tudi drugim državam.

Morales je zagrozil, da bo zaradi incidenta zaprl ameriško veleposlaništvo v Boliviji, omenjene štiri evropske države pa je obtožil servilnosti do ZDA.

"Snowden, bi se poročil z mano?"

Anna Chapman
Anna Chapman FOTO: Reuters
Chapmanova je nekdanja ruska vohunka, ki so jo ZDA leta 2010 skupaj s še devetimi vohuni izgnale iz države.

To je prek Twitterja trenutno najbolj znanega ubežnika vprašala razkrinkana ruska vohunka Anna Chapman. Ta je, potem ko je morala vohunsko kariero iz znanega razloga opustiti, v Rusiji postala znana medijska osebnost. V drugem sporočilu prav tako na Twitterju pa je Snowdnovega nekdanjega delodajalca NSA sarkastično vprašala, ali bo pazil na njune skupne otroke.

Ali je mislila resno ali ne, ni znano, a ne glede na to pravni poznavalci že preučujejo, ali bi bila sklenitev zakonske zveze med Snowdnom in Chapmanovo mogoča. Če bi do poroke dejansko prišlo, bi imel Snowden teoretično pravno podlago, da zaprosi za rusko državljanstvo, ter bi tako lahko od svoje nove države imel pravico zahtevati zaščito. A konzularni center na moskovskem letališču je že sporočil, da ne izvaja sklenitev zakonskih zvez. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andisej
05. 07. 2013 21.13
+11
Ni mu lahko , resnice na tem bedastem svetu ne smeš govoriti . Vse je prepredeno z vohunjenjem , mislim pa da so ga za take akcije dobro izvežbali , sedaj je na njemu, da pokaže kako jim bo ubežal .
498983
05. 07. 2013 20.58
-22
Tale snowden je sam še za v rumeni cajtng, pa nikamor drugam. Katastrofa.
Decapitator
06. 07. 2013 11.08
+2
pravica1
05. 07. 2013 20.54
+3
Jaz bi se z veseljem poročil z njo, če si mojster slučajno premisli. :D
xelA
05. 07. 2013 20.42
+10
kaj se vsi bojijo te zagamane amerike?
I G N O R A N T
05. 07. 2013 20.09
+2
Neke proteste majo tam v vecjih mestih.Je res to?
Northwest
05. 07. 2013 20.07
+10
Mr.& Mrs.Smith
windmaster
05. 07. 2013 19.49
+5
Vohunko jaz vzamem. Jenkija naj pa kr imajo......
autmigec
05. 07. 2013 19.49
+15
Tole ponudbo lepe Ane pa bi jaz na njegovem mestu takoj s obema rokama sprejel..