Tujina

FOTO: Ko sneg pobeli jug ... Zaprte šole, neprevozne ceste in izpadi elektrike

Ramala/Jeruzalem/Atene, 08. 01. 2015 18.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sneženje je zajelo območje vse od Makedonije in Grčije pa do Libanona, Sirije in Jordanije. V Grčiji je sneg pobelil celo nekatere otoke, medtem ko iz Libanona poročajo o smrtnih žrtvah med sirskimi begunci.

V Grčiji so po božičnih počitnicah zaradi snega ostale zaprte številne šole severno in vzhodno od Aten, na severu in v osrednjem delu države, pa tudi na Kreti in Kikladih. Tu je največ snega zapadlo na otokih Tinos in Andros, kjer je snežna odeja prekrila tudi nekatere plaže. Več vasi je odrezanih od sveta in brez električne energije. Po poročanju grških medijev je v gorah na Kreti zapadlo do meter snega. S Krete in Lezbosa tudi poročajo, da je zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom ali požarov na ogrevalnem sistemu umrlo pet ljudi.

Iz Makedonije medtem poročajo o izjemno nizkih temperaturah. Najnižjo, minus 17 so namerili v kraju Berovo na vzhodu države. Celo v običajno toplem Dojranu se je živo srebro spustilo 7 stopinj pod ničlo, Dojransko jezero pa je zamrznilo. Nenavadno mrzlo vreme se bo nadaljevalo tudi v petek, ko bodo temperature sicer nekoliko višje, mraz pa bo popustil čez vikend. V soboto in nedeljo bo deževalo, nova pošiljka snega in hladnega vremena pa bo Makedonijo dosegla v nedeljo zvečer.

Sneg v Istanbulu.
Sneg v Istanbulu. FOTO: Reuters

Hladni val z obilnim sneženjem je zajel tudi Turčijo in Bližnji vzhod. V Siriji je zaradi snega za en dan obmolknilo orožje. Prvič po treh letih je dan minil brez žrtev. Je pa svoj davek zahteval sneg. Tako iz begunskega taborišča v Libanonu poročajo o smrti dveh sirskih beguncev. Vzrok smrti ni znan. Begunci sicer mrzlično čistijo šotore snega, da se ti ne bi sesedli. Da bi se pogreli, se stiskajo skupaj v šotorih.

V Libanonu so zaradi snega zaprte bencinske črpalke, šole, banke, trgovine. V več delih države so ostali brez elektrike. Iz vzhoda države poročajo o smrti 30-letnega pastirja in 7-letnega dečka, ki sta se kljub slabi vremenski napovedi odpravila na pot.

Na Palestinskih ozemljih so zaradi snega razglasili izredne razmere. Tudi tam poročajo o smrti, in sicer je umrl dojenček, potem ko se je vnela peč. Težave s snegom imajo tudi ponekod v Izraelu, kjer so preventivno zaprli šole. Zaprte so tudi številne ceste.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
10. 01. 2015 00.56
+1
Očitno se je tudi njih božiček usmilil in jim pošilja pozdrave Sedaj mi je jasno zakaj se s prijateljem iz Libanona nisva uspela slišati
AceMcCloud
08. 01. 2015 22.33
-1
Pop TV.....Ste napisali, da na Golanski planoti niso vajeni snega. Potem mi pa razložite kako se lahko tam nahaja Izraelsko zimskošportno središče Mount Hermon???
Venividivici1
08. 01. 2015 21.28
+0
Pa ni sam Ljubljana bela.
musicismylife
08. 01. 2015 20.34
+8
pri nas da ga pet metrov zapade,nebi zaprli šol,dol ga pa čisto malo in je že dost