Tujina

Sneg in mraz po Evropi terjala smrtne žrtve

London/Berlin/Pariz, 30. 11. 2010 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Posledica snega in nizkih temperatur po Evropi so številne zamude v prometu, odpovedanih je tudi več poletov, znatno pa se je povečala tudi poraba elektrike. V Rusiji je zaradi mraza umrlo šest ljudi.

Velika Britanija se še vedno sooča s snežnimi neurji, ki so danes zajela tudi London. Sneg je povzročal težave v letalskem prometu in bil vzrok številnih prometnih nesreč, ki so terjale dve smrtni žrtvi. V Nemčiji so zasnežene in poledenele ceste zahtevale tri življenja, v Rusiji pa je zaradi mraza umrlo šest ljudi.

Vremenska opozorila za velik del Velike Britanije

Snežni zameti na Škotskem
Snežni zameti na Škotskem FOTO: Reuters

Najzgodnejši sneg po letu 1993 je Veliko Britanijo pobelil že ob koncu tedna, ko je snežna odeja prekrila Škotsko in severovzhodno Anglijo, zimsko vreme pa je nato zajelo še vzhodno obalo Anglije. Zaradi zahtevnih zimskih razmer je psoledično naraslo tudi povpraševanje po energiji. Tako naj bi v zadnjih 24 urah porabili kar 5 odstotkov več zemeljskega plina, poraba pa je dosegla najvišjo točko po letošnjem 13. januarju. S plinom je namreč v Veliki Britnaiji ogrevanih kar 80 odstotkov gospodinjstev in poslovnih objektov.

Snežne nevihte so povzročile številne prometne nesreče, ki so terjale tudi dve življenji. V okolici mesta Doncaster na severu Anglije je umrl 53-letni moški, ki ga je v vozilu zadel tovornjak. V mestu Lincolnshire na vzhodu Anglije pa je moški umrl, ko je z avtomobilom zapeljal s ceste v globok jarek.

Z večine londonskih letališč poročajo o zamudah in odpovedih letov, izjema je le Heathrow, ki za zdaj deluje normalno. Škotsko letališče Edinburgh pa je po tem, ko je bilo ponoči zaprto, danes znova začelo delovati.

Pluženje pristajalne steze na letališču v Edinbourghu
Pluženje pristajalne steze na letališču v Edinbourghu FOTO: Reuters

Britanski meteorološki urad je za večino regij izdal vremenska opozorila. Napovedali so, da bodo temperature v Veliki Britaniji tudi v prihodnjih dneh ostale nizke, med eno in dvema stopinjama Celzija.

Težave tudi v Nemčiji

Sneg povzroča težave tudi na cestah in letališčih v Nemčiji. Zgodilo se je več kot 2000 prometnih nesreč, v katerih so umrle tri osebe. 22-letnik je umrl, ko je z vozilom zdrsnil s poledenele ceste, dve osebi pa sta življenje izgubili, ko se je v njuno vozilo zaletel tovornjak. Poškodovanih je bilo več kot 20 ljudi.

Na letališču v Frankfurtu so odpovedali 266 letov, okoli 200 potnikov je noč preživelo na letališču. V Münchnu, kjer je drugo največje nemško letališče, pa je bilo odpovedanih 170 od 1.100 poletov.

Na avtocesti v Würzburgu pa je zdrsnil in se prevrnil tovornjak, ki je prevažal prašiče; pri tem je na avtocesto poskakalo več kot 100 cvilečih prašičev. Voznik tovornjaka je bil poškodovan, poginilo je 25 živali.

Francozi imajo težave z elektriko

V Franciji je bilo včeraj zaradi obilnih snežnih padavin brez elektrike približno 25.000 gospodinjstev, druga največja francoska energetska družba Electride de France pa je odjemalce pozvala, naj z elektriko varčujejo.

Na mraz se pripravljajo tudi na Nizozemskem, kjer naj bi se živo srebro v sredo po napovedih spustilo na minus osem do minus pet stopinj Celzija. Že v ponedeljek zvečer so iz Nizozemske poročali o kaosu zaradi sneženja, saj je so na avtocestah nastali zastoji v rekordni skupni dolžini 871 kilometrov.

Sneži tudi v Španiji in na Portugalskem

O izredno hladnem vremenu poročajo celo iz Španije, kjer so v Huesci na severovzhodu države zabeležili minus deset stopinj Celzija. Iz Galicije, Katalonije in regije Kastilja in Leon pa poročajo o sneženju. Pobelilo je tudi večino severnega dela Portugalske.

V Švici so v ponedeljek zabeležili najhladnejšo novembrsko noč v zadnjih 45 letih, in sicer je temperatura padla celo na minus 30,4 stopinje Celzija. O temperaturnem rekordu za november poročajo tudi iz švedskega Sundswalla, kjer je živo srebro prvič po letu 1943 doseglo minus 22,1 stopinje Celzija.

Po drugi strani je v Grčiji neobičajno toplo za ta čas. V Atenah so tako danes izmerili več kot 20 stopinj Celzija.

V Rusiji zmrznilo najmanj šest ljudi

Tudi Moskvo je prizadel hud mraz. Zaradi nizkih temperatur, ki so v ruski prestolnici danes dosegale minus dvajset stopinj Celzija, je zmrznilo najmanj šest ljudi. V bolnišnice so sicer zaradi poškodb, povezanih z mrazom, sprejeli več ljudi.

V Moskvi vsako zimo zaradi nizkih temperatur umre več sto ljudi. Ruski meteorologi pa za letos napovedujejo eno najbolj mrzlih zim zadnjih let.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
01. 12. 2010 08.59
luckyss
01. 12. 2010 04.39
lila.ayla30.11.2010, 23:35 Brez panike, da si ne boš kaj" nardila "! Podnebne spremembe so se dogajale že v bližnji in daljni preteklosti in se bodo tudi v bodočnosti. Zemlja ima svoje cikluse že milijone let in na to ne more vplivati neka plesen na njenem površju, ki jo imenujemo - človeštvo! Sicer podpiram boj za čistejše okolje, vendar tole s CO2-jem in segrevanjem pa je brezveze!
lila.ayla
30. 11. 2010 23.35
saj ne vem več, če je smiselno še razlagat, ampak bom ustrajala... če se eden zamisisli je dovoj. najprej, VEM da je co2 pomp predvem zato da pobirajo davke, ja. a če jih ne bi, bi bili potem kaj manj skeptični? tudi jest se jezim, ker davke pobirajo da selijo proizvodnjo v azijo, izboljšajo pa ne nič. ampak to ne pomeni da podnebih sprememb ni!! saj tudi dobrodelne organizacije dajejo v svoj žep, pa to ne pomeni da po svetu ni lakote, ane? če tako močno sneži tam kjer snega sploh ne poznajo, je to šeen dokaz več, da je nekaj hudo narobe. ne bi rada vsega naštevala kaj vse je bilo letos izven meje normalnega, ker je bilo preveč (od rusije, pakistana do poplav v celi evropi, mehiki in sloveniji). in tako se bodo kazali tudi zimski ekstremi, saj to "globalno segrevanje" ne pomeni, da se bo kar konstantno segrevala zemlja. bodo pa ekstremne tempreture, tako v minus, kot v plus. zato se včasih zdi, da se zemlja ohlaja, včasih da se segreva. no, najvrjerneje, da se globalno gledano res nekoliko segreva, vendar tega ne bomo videli v nekm blaznem dvigu povprečnih temp. ali izumrtju snega. odpri.oci, očitno si vse skupaj predstavljaš totalno po kmečko kao več co2, večje globalne temperature, manj mraza, nič več zim, čista suša. eeee, ni to tko simpl. vrjetn si slišal za podnebne pasove... no, pri teh spremembah gre predvsem za to, da se bodo pasovi "pomaknili navzgor" (da ti povem najbl simpl), da se bodo padavine prerazporedile na določena območja (predvsem sever) in da bo drugje južneje več ali manj suša. tako da morda povprečne T ne bodo nič drugačne. kar se pa snega tiče: tako kot poleti, je tudi pozimi tako, da bolj toplo ozračje lahko zadrži več vlage: in evo ti ogromno snega. kdaj si pa že vidu padat sneg, ko je bilo blazno mrzlo? nikoli! stvar je enostavna: bolj vroče - več vlage - več vlage se zdrži v oblakih - več snega/dežja naenkart pade na tvojo glavo. ps: če vas pa že tako zelo nič ne briga za Zemljo, potem se pa vsaj pozanimajte koliko rakov povzroča takšno in drugačno onesnaževanje. ampak tega si pa ne upajo dat ven, ker bi bil cel svet na nogah ko se gre za osebno zdravje... dokler se gre za cel svet pa nikogar ne briga.
pinek
30. 11. 2010 15.19
a bodo pozimi ukinili kvote za CO2 ali bodo rekli da je CO2 kriv za mraz
tetejec
30. 11. 2010 14.49
Upajmo da bo tudi v Evropi mrzla, da zmrzne evro, drugače bo dolar do spomladi presegel vrednost evra....
grdavs
30. 11. 2010 14.43
Ja, tudi Nizozemska je pobeljena, kar je rariteta.