Tujina

Sneg po Evropi ohromil promet

Rim/Dunaj/Pariz/Barcelona, 10. 03. 2010 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vreme povzroča težave kar nekaj evropskim državam. Na avstrijskih cestah je sneženje povzročilo pravi prometni kaos, medtem pa v Italiji že 24 ur sneži. Izredne razmere tudi na Hrvaškem.

Močno sneženje je povzročilo pravi kaos na cestah v Italiji in Avstriji. Na avtocestah v Italiji je že v torek v snežnih zametih obtičalo več sto voznikov, ki so morali noč preživeti v svojih vozilih. Predvsem z avstrijske Koroške pa medtem poročajo o več hudih prometnih nesrečah.

Promet na francoskih cestah
Promet na francoskih cestah FOTO: Reuters

Turska avtocesta proti Salzburgu je bila zaradi prometne nesreče več ur zaprta, vzrok nesreče pa je bilo zasneženo in poledenelo vozišče. Zaradi velike količine snega so številne ceste v alpskih predelih Avstrije prevozne samo z verigami, med njimi tudi ceste preko Ljubelja in Jezerskega proti meji s Slovenijo. Meteorologi pa že ves dan opozarjajo na še dodatno poslabšanje vremenskih razmer.

Barcelona
Barcelona FOTO: Reuters

Posebej dramatično je bilo ponoči v Italiji, kjer so številni vozniki obtičali na avtocestah in so morali noč preživeti v svojih vozilih. Na severu Italije neprekinjeno sneži že 24 ur, snežilo pa naj bi vsaj še enkrat toliko. Ponekod v Apeninih je naneslo že preko 60 centimetrov snega, vremenoslovci pa napovedujejo še dodatnega pol metra snežne odeje.

Švica
Švica FOTO: Reuters

Kar okoli 1000 kilometrov italijanskih avtocest je težko prevoznih, zaradi močnega sneženja pa so morali zapreti letališče Marconi pri Bologni. V številnih območjih v deželah Toskana, Umbrija in Emila Romagna so zaprli tudi šole.

Zaradi vremena so včeraj zaprli avtocestne povezave med Francijo in Španijo v obmejnih mestih Perthus in La Jonquera. Po poročanju nekaterih medijev naj v Barceloni ne bi pomnili takšnega sneženja vsaj zadnjih 25 let. Električni mrk je prizadel vsaj 200.000 ljudi v mestu Gerona in okolici.

 

Hrvaška
Hrvaška FOTO: dnevnik.hr

Sneženje v notranjosti in burja s hitrostjo prek 120 kilometrov na uro ob obali sta povzročila velike težave v prometu na Hrvaškem. Za tovornjake so zaprte vse ceste, ki povezujejo obalo z notranjostjo države, prekinjene so tudi številne trajektne povezave z otoki.

V Gospiću je padlo več kot pol metra novega snega, na Plitviških jezerih je snežna odeja ponekod višja od enega metra. Močan veter dela snežne nanose na cestah proti obali.

Sneženje je sicer zajelo celotno Hrvaško in v nižinah pričakujejo od 10 do 30 centimetrov snega, v Dalmaciji pa sneži in dežuje.

Zaradi burje so nekatera naselja pod Velebitom minulo noč ostala brez električne energije. Oviran je tudi medmestni in mestni avtobusni promet, ki poteka z zamudami. Državna uprava za zaščito in reševanje je voznike pozvala, naj prestavijo potovanja, če niso nujna. Hrvaški avtoklub pa opozarja voznike, naj se nikakor ne odpravljajo na pot brez zimske opreme.

Močno sneženje pa je danes znatno otežilo tudi promet v večjem delu Bosne in Hercegovine, na jugozahodu države pa so zaradi velikih količin snega – ponekod ga je zapadlo več kot meter –, zaprli osnovne in srednje šole. Po napovedih vremenoslovcev bo močno snežilo najmanj do konca dneva.

Zaradi snežnih zametov je več cest na zahodu in jugozahodu države na več delih zoženih, nekatere pa so zaprte za določene vrste vozil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marsikdo
11. 03. 2010 08.03
Na slikah iz Francije in Švice je očitno, da tam sploh ni sveže zapadlega snega, ali pa ga je že pobralo. Čudno, čudno...
Leeloo Ayabie
10. 03. 2010 20.59
Jop jop pa še kak je ohromlo promet. Dans mami mela prometno, Se pelemo smo še usaj 3 prometne vidl u eno smer. <_<' Kriza.
space_surfer
10. 03. 2010 18.50
Ne bi rad bi pameten, ampak kar se tiče naših krajev, mislim, da sneg v začetku marca ni ravno nekakšen čudež in ne pomeni ravno konec sveta. Kar se tiče mešanja hladnih in toplih tokov, pa je to čisto normalno :) truSLO, si že slišal za veter? Tudi to je mešanje teh tokov :) Je pa res, da se premikajo cone, kjer se ti tokovi mešajo. Vedno več se mešajo nad celinami oz bližje celin, kar v Evropi nismo tako navajeni. Vlogo pri tem pa imajo tudi morski tokovi. Glede globalnega segrevanja, preširoka tema, ampak vse to lahko nato vodi do ledene dobe, ker bo stopljen led upočasnil morske tokove. Ampak to bi lahko bila knjiga za napisat... :)
rewritable@email.si
10. 03. 2010 17.27
truSLO: daj nam prosim razloži, kako bi moralo biti v primeru, da globalnega segrevanja ne bi bilo. Mi smo namreč zmedeni. Kadar je poleti zelo vroče, je to globalno segrevanje (pa čeprav samo lokalno). Kadar je mrzlo, je pa to mešanje tokov, torej spet globalno segrevanje. Res me zanima. Kakšno bi moralo biti vreme, v primeru da je globlano segrevanje laž.
whoisup
10. 03. 2010 15.39
v Italiji ne sneži 24 ur ampak 23 ur
Vid_Marvis
10. 03. 2010 15.29
Po mojem mnenju je vreme trenutno popolnoma normalno.
Marko250
10. 03. 2010 15.16
Naj se že enkrat odločijo ali se zemlja segreva ali hladi. Potem pa naj za tem stojijo. Sedaj je posledica globalnega segrevanja kar naenkrat zima, lani ko je bilo toplo so bile pa posledica visole temperature. Glavno, da so novi davki.
murkecc
10. 03. 2010 14.05
Slika iz Švice zmaga, tko bi mogl bit pri nas.
pimorka5
10. 03. 2010 13.55
se bomo mogli navadit bo kr pogosto se dogajalo ki takega..
TrueS
10. 03. 2010 13.53
Vsi nekaj govorite, da ni nič globalnega segrevanja, ker pač sneži sedaj... Pa kaj vi se delate norca iz samega sebe? Globalno segrevanje je tudi vzrok, da se menjajo topli in hladni tokovi in s tem tudi podnebje...
black2
10. 03. 2010 13.40
globalno segrevanje pa tako...
spet-jest
10. 03. 2010 13.28
prihaja 21. 12. 2012
suze-mi-liju
10. 03. 2010 13.22
+1
mn bo drvu zmanjkal
donat323
10. 03. 2010 13.08
+1
prihaja ledena doba