Tujina

FOTO in VIDEO: V Delnicah se je pod težo snega začela rušiti hiša, brez elektrike 7500 odjemalcev

Zagreb/Rim/Berlin, 06. 02. 2015 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z./V.L./STA
Komentarji
22

Snežni metež na Hrvaškem povzroča težave v prometu. Brez elektrike je več kot 7500 odjemalcev. Na območju Delnic je zapadlo več kot 80 centimetrov snega. Z vremenom povezane težave imajo tudi v BiH, Makedoniji in Albaniji ter v Italiji, Nemčiji in Španiji.

Več videovsebin
  • Številni vozniki obtičali v snegu na španskih cestah
    04:56
    Številni vozniki obtičali v snegu na španskih cestah
  • Sneg po Italiji
    02:19
    Sneg po Italiji
  • Iz SVETA: Izredne razmere na Hrvaškem
    01:15
    Iz SVETA: Izredne razmere na Hrvaškem

Večji del Hrvaške je zajel snežni metež. Ponoči je v Ogulinu zapadlo največ, kar 55 centimetrov, snega, 40 centimetrov snega pa je prekrilo Delnice in Slunj. V Gospiću je padlo 35 centimetrov novega snega, tako da je višina odeje zdaj 70 centimetrov. To povzroča težave komunali, ki ne more odvažati smeti. V Zagrebu je padlo okoli pet centimetrov snega, zimska služba pa je na ceste poslala kar 200 plugov.

V osrednjem in goratem delu je bilo danes sneženje obilneje – zapadlo naj bi okoli 30 centimetrov novega snega – v Slavoniji in severnem Jadranu je padal sneg, pomešan z dežjem. V Zagrebu pa naj bi zapadlo dodatnih 20 centimetrov snega. Več stanovanjskih sosesk v hrvaški prestolnici je brez gretja zaradi okvare na eni od toplarn.

Snežna nevihta je povzročila okvare na elektrodistribucijski mreži na območju primorsko-goranske, liško-senjske in karlovške županije. Brez elektrike je več kot 7500 odjemalcev, so sporočili iz hrvaškega elektrogospodarstva.

V Zagrebu je več stanovanjskih sosesk že od jutranjih ur brez gretja zaradi okvare na eni od mestnih toplarn.

Nekatere družine na območju Siska odrezane od sveta

Gorski reševalci iz Delnic na Hrvaškem so danes na varno prepeljali osem oseb iz hiše v vasi Dedin, ki se je začela rušiti pod težo snega. V nekaterih vaseh na območju Delnic plast snega presega meter in pol.

Hrvaški gorski reševalci so še opozorili, da je del ceste ob Lokvarskem jezeru v Gorskem kotarju zasul snežni plaz. Na območju Delnic je sicer več kot 80 centimetrov snega, v Ogulinu pa več kot 70 centimetrov. Poleg močnega sneženja težave povzroča tudi silovit veter. Voznikom svetujejo, naj se ne odpravljajo na pot, če to ni nujno potrebno.

Kot so na spletni strani še zapisali gorski reševalci, so dostavili hrano in pijačo družinam na območju Siska, ki so zaradi snega od četrtka odrezane od sveta. Posredovali so tudi pri starejših osebah na območju Karlovca. Do nekaterih družin ni mogoče priti niti s terenskimi vozili, ampak le peš po visokem snegu.

Zagreb
Zagreb FOTO: Reuters

Gorski kotar in Liko povsem zamedlo

Sneg povzroča težave v prometu. Zaradi snežnih zametov so po 14. uri zaprli železniški progi med Ogulinom in Reko ter med Ogulinom in Kninom, kar pomeni, da je prekinjen železniški promet med notranjostjo države in obalo.

So pa popoldne za osebna vozila odprli odsek med Kikovico in Delnicami na avtocesti Reka-Zagreb. Avtocesta Zagreb-Split je še zmeraj zaprta za ves promet na odseku med Svetim Rokom in Posedarjem, je sporočil hrvaški avto klub.

Za tovornjake ostaja zaprta cestna povezava med notranjostjo države in obalnimi kraji, ker so na območju Like in Gorskega kotarja za ves promet zaprte tudi številne lokalne in državne ceste.

V nekaterih delih BiH izdali oranžni alarm, v Makedoniji skrbi povzroča dež, v Albaniji voda odnesla žensko

Sneg težave povzroča tudi v Bosni in Hercegovini. Na severozahodnu je snežna odeja dopoldne dosegla 60 centimetrov. Zaradi sneženja so nastali zastoji v prometu, najhuje pa je bilo na območju Bihaća. Največje prometne težave so zabeležili na gorskih prelazih, kjer je obvezna uporaba snežnih verig. Oranžen meteorološki alarm velja za območje Bihaća, Prijedora, Banje Luke, Mostara in Trebinja.

V Makedoniji skrbi povzroča dež, ki je danes zajel državo, saj je še poslabšal razmere v več regijah države, ki so jih zadnje dni prizadele poplave. Najhuje je v vaseh Mogila in Novaci, kjer je voda zalila številne hiše. Obilno deževje je marsikje po državi tudi sprožilo zemeljske plazove, zaradi katerih so morali zapreti številne ceste.

Poplave pustošijo tudi po Albaniji. Policija iz mesta Korce je sporočila, da je narasla voda na jugu države odnesla prvo smrtno žrtev. Gre za žensko iz vasi Vrdovo, kjer jo je odnesla istoimenska reka. Trupla še niso našli. Državo je pred dnevi zajelo močno deževje, ki še kar traja in je sprožilo poplave, zaradi katerih so marsikje sledile evakuacije.

Frankfurt, Nemčija
Frankfurt, Nemčija FOTO: Reuters

Na avtocesti blizu Bologne včeraj 11-kilometrski zastoj

Na severu Italije je obilno sneženje poskrbelo za velike prometne nevšečnosti. Novozapadli sneg ovira tovorni in železniški promet med Bologno in Firencami. Na avtocesti A1 med omenjenima mestoma ustavljajo tovornjake. Številni hitri vlaki, ki vozijo med severom in jugom Italije, imajo velike zamude.

V pokrajini Brescia v Lombardiji so zaradi slabega vremena umrli trije ljudje. Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa, ki jo povzema nemška dpa, so umrli med čiščenjem snega, šlo pa naj bi za starejše. Petim ljudem so morali zaradi zdravstvenih težav pri čiščenju snega pomagati reševalci.

Na železniški progi med Milanom in Chiassom prihaja do prekinitev prometa. Zaradi snega so številne šole v Lombardije zaprte. Benetke ogrožajo poplave in silovit veter. Sneži tudi v Furlaniji-Julijski krajini. Na območju Trsta veter piha s hitrostjo 112 kilometrov na uro. O obilnih padavinah poročajo tudi z juga Italije.

Na avtocesti blizu Bologne je v četrtek zvečer nastal 11-kilometrski zastoj. Težave v prometu so tudi na avtocesti Milano-Genova ter Firence-Pisa. Sneg ovira promet tudi na avtocesti A22 med krajema Brennero-Modena.

V Nemčiji močan veter obrnil avtomobil

Siloviti sunki vetra in obilni snežni zameti so zajeli tudi nekatere dele Nemčije. Težave so nastale predvsem v prometu, ker so se zgodile številne prometne nesreče. Poleg tega so v višjih predelih zvezne dežele Baden-Württemberg zaprli več magistralnih cest.

V Turingiji se je lažje poškodovala ženska, ko je močan veter njen avtomobil odnesel v snežni zamet in se je vozilo prevrnilo.

V Baden-Württembergu je na cestah v snegu obtičalo več tovornjakov, kar je oviralo tudi preostali promet.

Po napovedih naj bi se močan veter in nevarnosti snežnih zametov v višjih predelih Nemčije ohranila tudi v noči na soboto.

Težave tudi v Španiji

Zaradi snežne nevihte v mestu Reinosa v Španiji je na cestah obtičalo več tovornjakov in avtomobilov, med njimi tudi dopustniki iz Velike Britanije. Voznikom so na pomoč morale priskočiti nujne ekipe, ki so jih izkopale iz snega.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
07. 02. 2015 05.49
+7
To kar majo na Hrvaškem so vremenarji napovedovali nam. :)
tali?ni tom
06. 02. 2015 23.42
+5
kaj bo revoz tut po španiji jokal ker so ceste zaprte,po hrvaški tut! a,ja ne , tam jim ne dajo državnega denarja KOT V SLOVENIJI!
24Ppkur
06. 02. 2015 22.47
+1
Sam pro nas ni in ni snega ... teh par centimov, kaj je to ... meter, kdaj bo meter
hondica
06. 02. 2015 22.20
+2
A je na hrvaškem še januar...tip v videu tako pravi?
hondica
06. 02. 2015 22.17
+1
Jaz kar obolevam od teh populističnih novic...pa napišite vsaj kakšno specifično težo na m3 ima sneg, saj je 50 cm suhega snega lahko lažje od 20 cm južnega snega...
marker1
06. 02. 2015 21.03
+7
Človek popolnoma razume, da se ciklon obrne drugam in se vremenska napoved spremeni. Prav zaradi te muhavosti gibanja ciklonov ni bilo treba ARSU štiri dni prej strašiti, napovedovati meteže, močne vetrove in več kot pol metra snega. S tem ste se samo krepko osmešili. Slovenija nima tornadov in hudih neviht kot v ZDA. So včasih lokalne nevihte in burja v primorju, vendar to spada v naše okolje in niso primerljive z vremenom držav ob ekvatorju. Če pade pri nas 20cm, 40 cm ali še več snega v februarju je popolnoma normalno. Prvi dan je malo težav, drugi dan pa je že vse prevozno. Pri nas pa pade sneg, pa gre obvezno ekipa novinarjev na cesto in sprašuje mimovozeče voznike, če so zadovoljni z očiščeno cesto in komunalno službo. Če bi cestna služba imela moč Martina Krpana, ne bi mogla po celi državi naenkrat očistiti vse ceste.
soba666
07. 02. 2015 06.48
Zagreb/Rim/Berlin, 06.02.2015, 21:32 | U.Z./V.L./STA - kak lahko komentirate članek , ki še ni objavljen, ha, ha, kaj šele spodnji komentarji
opazovalec_
06. 02. 2015 14.50
+15
24 ur, zakaj kar neke simbolične slike limate gor? Se mogoče vlečete vun iz zmede, ki ste jo povzročili s svojimi prenapihnjenimi novicami zadnja dva dni?
BEEF-TECH
06. 02. 2015 14.42
+3
Zdej srečni?
sir. Oliver
06. 02. 2015 11.03
+36
SNEG IN TO FEBRUARJA SAJ ČLOVEK NE MORE VERJETI
emilzapata
06. 02. 2015 14.47
+5
fantovski obljubi, februarski odjugi in dojenčkovi ritki se ne moreš nikoli zanesti
uharica74
06. 02. 2015 10.48
+29
Kaj,a včasih ni pozimi padal sneg?Sedaj pa taka panika,pa vseh barv alarmi za teh nekaj centimetrov snega,ki pada sredi zime.Če bi padel JULIJA,potem je pa panika upravičena.
Ramzess
06. 02. 2015 10.57
+27
Včasih ni bilo alarmov, si šele zjutraj zvedel (pogled skozi okno ali vrata), ugotovil stanje in se odločil, ali oditi (služba, šola), ali ostati doma, ...
dinamitek
06. 02. 2015 10.42
+7
Villablino-kraj v Španiji na 1020mnm tko da ni tak neznan pojav sneg-mal lubenice kotalite po svetu
dinamitek
06. 02. 2015 10.36
+2
no pa je ratala bela vlada ne sam pr nas še v tujini dobivajo
ja_to_sem_js
06. 02. 2015 12.31
+3
sinaya
06. 02. 2015 10.36
+6
Kot pri nas npr.metež pa to rdeči alarmi ....No pa se ciklon obrne :-)
Ramzess
06. 02. 2015 10.58
+0
Vprašanje je ali se je sam, ali so mu pomagali.
ja_to_sem_js
06. 02. 2015 12.32
-1
nik500
06. 02. 2015 15.56
+1
luckyss..
06. 02. 2015 10.29
+16
No, najprej hočejo piranski zaliv, sedaj pa še sneg.....
tobymoody
06. 02. 2015 10.25
+2