Tujina

VIDEO: Sneg in močan veter tudi v sosednjih državah

Zagreb/Rim, 05. 02. 2015 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Š.Z./STA
Komentarji
6

Visoko stopnjo ogroženosti so razglasili tudi na Hrvaškem, na Madžarskem, v Italiji in v Avstriji. Na Hrvaškem bo dva dni obilno snežilo, nevarnost bo večja zaradi močnega vetra, ki bo gradil snežne zamete. Sneži tudi v ostalih sosednjih državah in drugod po Evropi.

Na Hrvaškem zaradi napovedanega obilnega sneženja in močne burje za območje Gospića, Karlovca in Reke velja rdeče opozorilo na Meteoalarmu. Za Zagreb in južno Dalmacijo je oranžno opozorilo. Podobno bo tudi jutri.

V Gospiću, kjer že sneži, bi lahko zapadlo več kot 50 centimetrov snega, debela snežna odeja bo predvidoma pobelila tudi karlovško območje. Veter bo gradil snežne zamete.

Sneži lahko tudi na severnem Jadranu, kjer je obenem lahko žled in močna, tudi orkanska burja, ki bo pihala s hitrostjo do 165 kilometrov na uro. V Dalmaciji so medtem nevihte z obilnimi padavinami in močan jugo.

Vreme na Hrvaškem ponekod že povzroča težave v prometu, kjer veljajo omejitve za tovornjake in prikolice. Iz hrvaškega avto kluba so opozorili, da je za vožnjo potrebna zimska oprema. Voznike so tudi pozvali, naj prestavijo vsa nenujna potovanja in raje ostanejo doma. Zagrebške oblasti so voznike pozvale, naj v petek namesto osebnih avtomobilov uporabijo javni mestni prevoz. K uporabi javnega prevoza pozivajo tudi pri nas. Hrvaški mediji sicer poročajo, da zimske službe svoje delo opravljajo "s polno paro".

Pluženje v Avstriji
Pluženje v Avstriji FOTO: Reuters

Za jugozahod Avstrije sta oranžni in rumeni alarm, ker bo predvidoma zapadlo do 25 centimetrov novega snega. Zaradi ledenega dežja, napovedanega sneženja, močnih sunkov vetra tudi za večino Madžarske velja oranžni in rumeni alarm.

V Italiji je zaradi dežja, snega in vetra rdeči alarm v deželah Piemont in v Emilija Romanja, drugod po državi velja oranžni in rumeni alarm. Iz države poročajo o kaosu v prometu. V Liguriji in Piemontu so odpovedane železniške povezave. Na delu avtocest v Toskani in na severu države je prepovedan promet tovornih vozil.

Sneži med drugim v Milanu, medtem ko je v Trstu za dodatne težave poskrbel še močan veter s hitrostjo več kot 110 kilometrov na uro. Pri Rimu so morali reševati voznike, ko je ena tamkajšnjih rek zaradi dolgotrajnega in močnega dežja prestopila bregove. V bližini prestolnice je po sproženju zemeljskega plazu iztiril vlak, v katerem pa na srečo ni bilo potnikov. V Neaplju težave povzroča obilno deževje.

Na severu Španije je močno sneženje poskrbelo za še hujše težave. Več vasi je odrezanih od sveta, razglašen je rdeči alarm. Sneg je med drugim pobelil gorovje Sierra de la Tramuntana na Mallorci.

Na otoku so morali zaradi padavin, kakršnih niso vajeni, zapreti glavne ceste. Na sosednji Menorci in v bližnji Costa Bravi so bili medtem kar osemmetrski valovi. V regijah Kantabrija ter Kastilja in Leon so vojaki iz vozil, ujetih v sneg, danes reševali kakih 300 ljudi.

V Pirenejih je zaprtih več cest, ki povezujejo Španijo in Francijo. Tudi železnica slabo deluje, z odpovedmi, zamudami in prekinjenimi povezavami. Kantabrija je dosegljiva le iz mesta Bilbao v Baskiji, vse ostale povezave s preostankom Španije so neprehodne.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fika Armel
05. 02. 2015 18.31
Precej so zgrešili a mogoče veze v notranjost naše dežele niso delovale in tega tovornjaka na hrvaški meji niso spustili do Maribora zgrešeno v nulo a bi se morali odgovorni poklicati kakšna je cesta in za največ deset minut bi zvedel kakšna je situacija in izgleda da se neznajo v naši deželi niti pogovarjati in dogovoriti a to je prav da tovorna tuja vozila na meji izločajo in v revozu bi morali imete saj za en teden zaloge za izdelavo vozil to so sami krivi a je bolje to ko pa da ugasne mlado živlenje kje koli v naši deželi in pravim več komonikacije more biti iz meja v notranjost dežele pa bo vse lepo in vredo....
Helianthus
05. 02. 2015 17.17
+3
Zdaj nic ne snezi...arso pa rdeci alarm. Potem bo pa kot nazadnje pri poplavah..rdeci alarm in je bilo sonce ...cez dva dni brez alarma pa vesoljni potop. 😕
majorb
05. 02. 2015 16.52
+3
Pluženje v Avstriji (Foto: Reuters) Česa že??
vikendaš
05. 02. 2015 13.36
+10
Nobenega snega ne vidim - ne sneži, Arso je spet zbluzu.
brownhorse
05. 02. 2015 14.13
+5
pr nas so napovedal do 1m snega zdej ga je komu 1cm
razocarani
05. 02. 2015 14.43
+2