Tujina

Smrt 22-letnice zaradi tabletk

Split, 23. 09. 2008 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Hrvaškem je zaradi uživanja kontracepcijskih tabletk umrla zdrava 22-letna študentka. 'Smrtonosne' tabletke Yarina so na voljo tudi v Sloveniji.

22-letna študentka gradbeništva iz Zadra je prejšnji teden v splitski bolnišnici umrla zaradi pljučne embolije. Neuradno naj bi smrt nastopila zaradi uživanja kontracepcijskih tablet Yasmin, ki so pod imenom Yarina na voljo tudi v Sloveniji.

Popolnoma zdrava študentka naj bi umrla zaradi jemanja kontracepcijskih tablet. Na fotografiji: splitska bolnišnica.
Popolnoma zdrava študentka naj bi umrla zaradi jemanja kontracepcijskih tablet. Na fotografiji: splitska bolnišnica. FOTO: dnevnik.hr

Direktor kliničnega centra v Splitu Dujomir Marasović je povedal, da bo vso dokumentacijo, povezano s smrtjo mlade Zadrčanke, predal ministrstvu za zdravje. Pojasnil je, da natančnega vzroka smrti ne pozna, ker mati ni dovolila zdravniške obdukcije. Družina umrle študentke se je ovila v molk, več naj bi bilo znanega po sodni obdukciji.

Na splitskem pljučnem oddelku so še štiri dekleta s podobnimi simptomi, vendar ni znano, ali so v življenjski nevarnosti.

Omenjeni primer ni prvi. Pred mesecem dni so mediji poročali o nenadni smrti 24-letne Avstralke Tanye Hayes, ki je prav tako umrla zaradi jemanja tablet Yasmin.

Nevarne tablete?

Tabletke Yarina se prodajajo tudi v Sloveniji.
Tabletke Yarina se prodajajo tudi v Sloveniji. FOTO: J.K.

Zdravniki sicer svetujejo, naj Yasmin uživajo zgolj zdrave in mlade osebe, ki ne kadijo. Obenem priporočajo stalen nadzor ginekologa, saj lahko določeni hormoni spodbudijo nastanek krvnih strdkov, ki lahko konec koncev pridejo tudi v pljuča.

Pljučno embolijo namreč povzroči zapora pljučnih žil zaradi strdka, ki najpogosteje izvira iz ven v nogah. Pomeni veliko obremenitev za desni srčni prekat in povzroči padec vsebnosti kisika v krvi. Če je obsežna, povzroči hude motnje v sistemskem in pljučnem obtoku krvi ter lahko vodi tudi v smrt.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tinchy5@email.si
05. 10. 2008 14.22
Pozdravljene, tudi sama jem (SEM JEDLA)tabletke Yarina, prvih par mesecev je bila zadeva super! Nobenih problemov nič, pred tremi meseci pa se je začelo, neznosno nihanje razpoloženja, jok brez razloga, počutje, ki je bilo nevzdržno. Zanima me če je katera imela tudi take probleme?
erienne
25. 09. 2008 18.58
ja res je, yasminelle so najnovejša verzija, yarina njihova predhodnica. zato pač jih ne gre metat vse v isti koš. yarina se na hrvaškem imenuje yasmin in to ni enako yasminelle pri nas!
AsTeRiA
25. 09. 2008 16.35
pissedOFF kolk sem jaz obveščena niso iste Yasmin se lahk primerjajo z Yarina.. Yasminelle pa so izboljšana verzija Yarina, oz še lažje. Če se motim naj me prosim kdo popravi Lp,
pissedOFF
25. 09. 2008 15.58
a lahko katera pove ali so Yasminelle in Yasmin iste tabletke???
drejcib
25. 09. 2008 12.50
jst sm tudi bila panična, zato sem se odločila da obiščem svijo ginekologinjo... razložila mi je da so yasmin in yarina podobne tablete, sestavljene iz enakih sestavin, vendar se yasmin drugače uporabljajo kot yarina... rekla mi je tudi da je na HR večja nevarnost tudi zato, ker so tam tablete v prosti prodaji in tako tam dekleta nimajo zdravniškega nadzora, kot pri nas. jaz imam tabletke yarina in moram reči, da za enkrat nisem imela nobenih slabih izkušenj. videz kože se mi je izboljšal in pa menstrualnih bolečin nimam več...
black1cat2
25. 09. 2008 11.44
Oooo, naenkrat se je čudežno pojavil. Lepo!
Amberr
25. 09. 2008 11.21
+1
Moja ginekologinja predpisuje zgolj Logest in YARINO, ki sta začuda od istega proizvajalca...izgleda, da je ta farmacevtska srenja tako skorumpirana, da je to že grozlljivo...najbrž tej ginekologinji potem plačajo kakšno eksotično potovanje v zahvalo...tako na žalost to danes funkcionira.... tudi sama sem po Logestu šla na Yarino, ki bi naj bila najboljša kontracepcijska tabletka na našem tržišču in zato tudi samoplačniška...ko sem po par mesecih po zmanjšanem libidu kar naenkrat opazila popokane žilice po nogah, ki jih prej nikoli ni bilo, sem začela sumit te tablete in romale so takoj v koš...potem so me mučile hormonske motnje, ker se je telo odvajalo od teh kemičnih strupov...zase vem, da nobene KT ne dam v usta nikoli več... lp vsem
black1cat2
25. 09. 2008 10.51
Ali_enka: midva uporabljava kondom. Nobenih problemov, ljudje iščejo težave tam, kjer jih ni! Tudi \'natikanje\' kondoma se da lepo vključiti v predigro, sploh se ne sekirava s tem.:) Tisti neprimerni komentarji, da je s kondomom kot lizanje sladoleda skozi šipo in podobno... - otročji komentarji, kjer se samo nasmehnem.:) Glede KT pa sama rečem - kakor komu ustreza. To je povsem osebna odločitev. Je pa žal veliko več negativnih učinkov kot jih ginekologi oz. ginekologinje pacientkam predstavijo in opozorijo, poleg tega pacientk ponavadi sploh ne pregledajo, če je to zanje primerno... Mnoge so KT dobile prej in lažje kot Lekadol v lekarni.
AsTeRiA
25. 09. 2008 10.30
hm73 tvoj komentar se mi zdi preveč veliko obsojanje. Sama jemljem Yarine že od decembra prejšnjega leta in kakšnih večjih težav pri sebi nisem zasledila pred tem sem jemala Diane35, ki so mi moram reči bolj ugajale. Pravtako poznam osebi ki ju jemljeta ena 1 leto druga 3 leta in vse kar lahko o njih povesta so samo superaltivi. Zato se mi zdi zmotno da na podlagi tvojih slabih izkušenj, ki upam da se čimprej končajo, sklepaš da je s temi tbl kaj narobe. Vse punce ki pišejo sem gor.. jemljejo različne vrste tablet in problemi se pojavljajo prav pri vseh tbl vendar pri različnih osebah. Ne morem razumet kako eni ne razumejo, da se vsako telo ob enaki situaciji odzove drugače. Tudi če si bila pozorna v posnetku ki je priložen, kjer dekle govori da je imela težave in na srečo preživela le ta NI jemala Yarina, vendar plavo škatlico ki jo tudi pokaže žal pa nisem zasledila imena tbl in tudi dekleta ki so v preteklosti imela resne težave ki so se končale tragično niso vse jemale Yarina če je sploh katera. Tako da bi bilo dobro včasih malo premislit o vsem tem predn karkoli napišeš. Lp
erienne
25. 09. 2008 10.15
Ok še jaz bi povedala svojo plaz zgodbe. KT Yasminelle jemljem eno leto in nisem imela do zdej nobenih težav. Res pa je da ne kadim in se vsak dan vsaj 2 uri ukvarjam s športom. Začela pa sem jih jemat izključno zaradi grozljivo bolečih menstruacij, ko se par dni praktično nisem mogla niti premaknit iz postelje in mi na koncu niti tablete proti bolečini niso pomagale. Odkar jemljem KT se je zadeva uredila in lahko spet normalno funkcioniram. Tako da tiste, ki govorite o kemiji in neven še čem... želim vam da vsaj enkrat v lajfu izkusite tiste grozljive bolečine v trebuhu ob menstruaciji. Sicer tudi jaz ne zagovarjam kemije ampak če mi lahko omogoči normalno življenje... zakaj pa ne?
Sunset_baby
25. 09. 2008 07.26
Ali_enka maternični vložek mirena;)
Ali_enka
25. 09. 2008 00.24
tiste, ki ste nehale jemati kt: katero kontracepcijo pa zdaj uporabljate? kondom mora biti kar neroden vsakič ob spolnem odnosu?
hm73
24. 09. 2008 23.43
+2
Tudi sama sem dva meseca jemala KT Yarina in imela sem vrsto težav. Začeli so se pojavljati hudi glavoboli, kot migrenski napadi, trajali so tudi po teden dni, dvakrat v mesecu. Pri tem naj povem, da pred tem glavobolov praktično nisem poznala, mogoče sem ga imela enkrat letno, pa nikoli tako močnega. Nato se se začele bolečine v prsnem košu in okoli srca, skoraj mi je vzelo dih, ko seje bolečina pojavila. Nazadnje se je pojavil še kašelj, ki je precej trdovraten in traja že četrti teden. Tabletke sem nehala jemati pred tremi tedni, glavobolov ni več, občasno imam še bolečino okoli srca, amapk pojenjuje. Ne vem, ampak ko sem brala komentarje, mogoče ne bi bilo slabo obiskati zdravnika, sploh ker se mi kašelj noče umiriti. Pred leti sem jemala že tudi tabletke StedirilM, jemala sem jih več kot pet let, pa nisem imela takih težav. Tko da, s tabletkami Yarina sigurno nekaj ni v redu! Sama pa sigurno ne bom več jemala nobenih kontracepcijskih tabletk. Zgolj to, da ti namreč polepša kožo (to se je pri jemanju Yarine zgodilo tudi meni) namreč ne odtehta tveganja. Kaj ti pomaga lepa koža, če si bolan ali pa celo umreš.
ZeroCod
24. 09. 2008 23.06
_eLa_ žensko telo je velik drugač od moškega ... in nevem zakaj ste ženske bl dovzetne za te podplutbe pa to ... uglavnm podplutba je kri k je pod kožo in se ne zlije na površje ... zato jo telo more samo odstraniti .. to pa traja mal dlje časa =)* nič se bat ...
bernie
24. 09. 2008 20.12
Infatutation očitno si navodila prebrala površno ali pa imaš druga navodila kot jaz. v mojih piše tako:tveganje za trombozo v arteriji se pri uporabnicah kombiniranih tablet povečuje, če kadite. če jemljete yasminelle je zelo priporočeno, da nehate kaditi,zlasti če ste starejši od 35 let. edino v tem stvaku so omenjena leta. napisala pa sem tudi, da ne kadim in nikoli nisem. Ali sem za tablete odločila na hitro, brez premisleka? nikakor ne. z ginekologinjo ( ki je mimogrede točno vedela koliko sem stara) sva se dolgo časa pregovarjali ali ja ali ne. končno sem se le odločila zanje, ker nisem oz. nisva našli razloga med navedenimi (napisanimi) razlogi, zakaj ne bi jemala zdravila yasminelle- ne med splošnimi ne med razlogi tveganja za trombozo. Torej naj bi bilo tveganje nično ali pa res minimalno. Pa se je pri meni žal obrnilo drugače.
mfka16
24. 09. 2008 19.01
V bistvu si ljudje lahk predstavljajo ful stvari pod srcni napad, tako da je teba napisat prav, ce ze pises o tem. Da se ne dela nepotrebne panike. Pri hudih stranskih ucinkih KT je vedno treba pomisliti na mozno ozadje, na bolezni srca in ozilja, migreno, motnje strjevanja krvi.... ce gre za mlado in navidezno zdravo zensko. Dejansko ima cisto vsako zdravilo stranske ucinke, o katerih vecina nic ne ve. Npr aspirin, naklofen, nalgesin itd folk jih jemlje brez pomisleka, ce pa pogledas stranske ucinke, so veliko pogostejsi, pa tudi resni. Tako da je treba skrbet zase. Masaaa KT nimajo zveze z genitalnimi bradavicami, to je spolno prenosljiva bolezen (SPB), zato moras bodisi k ginekologu, bodisi k dermatovenerologu (Ambulanta za spolno prenosljive bolezni). KT te ne ščitijo pred SPB, pac preprecujejo nezazeleno nosecnost, genitalne bradavice so posledica HPV okuzbe.
missblack
24. 09. 2008 18.27
Tudi sama sem dober teden nazaj po 6 letih nehala jesti KT (Logest). Sicer nisem imela nobenih zdravstvenih problemov zaradi njih, razen občasno močno povišan pritisk, pomanjkanje spolne sle in konstantna nihanja razpoloženja. Vendar pa se mi je to zdel popolnoma dober razlog, da jih preneham jemati.
naataly
24. 09. 2008 17.36
mfka16, moja sošolka, ki doživela blag srčni napad, je bla zmedena, ni mogla govorit, leva roka jo je bolela... Ni vedla, kaj se ji je zgodil in ji je zdravnik povedal, kaj je to blo. Ugotovil so da ma srčno okvaro, KT so pa sprožle napad (več let jih je jemala). Zdej jih seveda ne jemlje več, nehala je kadit, ukvarja se s športom in je ok. Nisem nameravala povedat, da se zarad tabletk na veliko umira, k mislim da se ne. Sm pa prepričana, da ma zlo velik žensk dost težav zarad njih, pa tega sploh ne vedo. Na to sm hotla opozorit.
n25
24. 09. 2008 17.13
@masaaa Bradavice nimajo veze s kontracepcijskimi tabletkami, ampak so verjetno posledica spolne bolezni, okužbe z virusom hpv. Pri nekaterih se sploh ne pojavijo in zato ne vemo, da so okuženi.
Sunset_baby
24. 09. 2008 17.06
Infatuation novembra bom stara 20 let, bila sem občasna kadilka, pa vendar da dam primerjavo pokadila sem rečmo da 1 škatlo na 14 dni, če sem. V moji družini, nobeden ni imel takšnih težav, nobeden nima povišanega krvnega pritiska, ali kaj podobnega, mami je tudi jemala KT in je kdaila pa ni bilo nič. Tako da...